Munskänk i Mästerkocksköket

Skrivet av: Ann Werner

Camilla Wahlman syns just nu i rutan i TV4:s Sveriges mästerkock. Förutom ett ovanligt gott handlag med mat är hon utbildad sommelier – och munskänk, hemmahörande i Östersundssektionen.

Stort grattis till att du kommit så långt i Sveriges mästerkock! Vad har din medverkan betytt för dig? Både personligen och professionellt. 
– Det har blivit lättare att nå ut med mina sommeliertjänster. Jag håller ju privata vinprovningar och har digitala kurser i konsten att kombinera mat med vin. Tävlandet i TV gör att fler får upp ögonen för att jag finns – och fler potentiella kunder, vilket jag är tacksam för. Det har också gett mig lite större självförtroende i köket, även om jag fortfarande är strängt självkritisk. Mina barn har fått större respekt för mig i köket, de lyssnar mer på mig nu än tidigare, ha ha. Det är underbart eftersom vi umgås mycket genom att laga mat tillsammans. 

Har du nytta av din erfarenhet som vinprovare när du identifierar och sätter dofter och smaker?
– Ja, jag tror att det har hjälpt mig att hitta balans i olika maträtter vi får laga, eftersom mycket handlar om att gå utanför sin comfort zone och laga mat man aldrig gjort förut. Då får man hämta upp mycket annan kunskap och erfarenhet för att lyckas. 

Med din bakgrund och kompetens, tänker du automatiskt på vilket vin som skulle passa till den mat du lagade? 
– Ja, det poppar hela tiden upp tankar om vilket vin jag skulle vilja öppna till den och den tallriken. Misha ställde också frågan vid några tillfällen, även om det inte finns med i de slutliga programmen. Men vinet i glaset är ju den sista ingrediensen som gör en måltid komplett, som jag ser det. 

Vilken rätt bland de du lagat hittills i programmet tycker du blev den bästa? 
– Oj, det måste väl nästan vara min räk- och fisksoppa som gjorde Tommy Myllymäki tårögd och ledde till att han myntade begreppet "hemmagott"... Recept och vintips finns på min facebooksida.

Vilket är ditt starkaste enskilda minne från Sveriges mästerkock?
– När jag såg att vi skulle vispa majonnäs med ögonbindel. Det var bara galet. Men kul!

Intervjun gjordes den 17 februari och Camilla Wahlman låg då på topp 7 för fortsatt medverkan i programmet. Övriga medlemmar i Munskänkarna sitter givetvis bänkade framför TV:n och håller tummarna för framgång i de kommande programmen som går på onsdagar kl 20.00 i TV4. 

Foto: TV4