Munskänkarna 65 år

Skrivet av: Caroline Edgren

Hurra för Munskänkarna som fyller 65 år och är ungdomligare än någonsin! Hur firar din sektion föreningens jubileum?

12 september 1958

konstituerades föreningen Munskänkarna på initiativ av vinagenten Nils-Bertil Philipson (på bilden). Inspirationen till föreningen hämtades från Guild of Sommeliers – eller Wine-Butlers Association som den också kallades – i England. Det första mötet hölls på restaurang Apollonia i Stockholm och samlade 34 medlemmar.

”När Munskänkarna bildades ville man skapa en sammanslutning som skulle slå en bro mellan vinintresserade, hovmästare och servitörer och de stora vinmärkenas svenska representanter.”

Ur dåvarande ordförande Yngve Hanssons krönika 1959/60.

Bordeaux

var temat för den första vinprovningen som hölls i oktober 1958 i KAK:s lokaler i Stockholm och bevakades av pressen – inklusive radio. Frankrike, och i synnerhet Bordeaux, var temat för majoriteten av de 158 provningar som hölls under Munskänkarnas första tio år.  

18 028 hektoliter

vin från Bordeaux till ett värde av 426 miljoner franc importerades till Sverige 1958. Det gjorde oss till den femte största köparen av bordeaux i världen. Samma år inhandlades även 4 126 hektoliter bourgogne för 159 miljoner franc och 1 499 hektoliter champagne för 157 miljoner franc.

15 kronor

låg årsavgiften på vid start. Summan gällde dock enbart de som var yrkespersoner, det vill säga verksamma i restaurangbranschen. För vanliga amatörer, som enligt ursprungliga stadgarna räknades som associerade medlemmar, gällde 30 kronor plus en inträdesavgift om 100 kronor.

8

vinprovningar arrangerades under det första verksamhetsåret, 1958–1959, varav två i Göteborg.

Kunskapsprov

1962 hölls den första kursen i vinkunskap. Den leddes av Erik Stille, importchef på Vin & Spritcentralen. Först från slutet av 1972 kunde kursdeltagare få kvitto på inhämtade kunskaper när ettbetygsprovet med en teoretisk och en praktisk del introducerades. Tvåbetygsprovet tillkom 1974 och trebetygsprovet 1984.

”Ganska strävt vin med typisk graveskaraktär, är knappt prisvärt, men är ju berömt.”

Så skrev Per Helander om ”Chateau La Tour Haut Brion” 1957 i en av de första vinrecensionerna i Munskänkarnas historia. Vinet fick 6 poäng av 10 möjliga vid publicering i december 1966.

Vin och mat

Redan från starten var vin och mat i kombination ett givet ämne för munskänkar – inte minst som medlemmarna i stor utsträckning var yrkesverksamma inom restaurang och hotell. 1961 publicerades ett recept på rillettes de Tours med Val de Loire-vin som matchande förslag i Munskänken. Lika vinvänligt då som nu. 

”Skär i ganska små bitar 1 kg färskt fläsk, ungefär hälften magert och hälften fett, och 500 gr gåskött. Lägg detta i en gryta, fyll på ett par glas torrt vitt vin, och lägg i en bukett av persilja, timjan och lagerblad, en gul lök, pikerad med kryddnejlikor, nymalen vitpeppar och salt. Låt det koka under tättslutande lock minst tre timmar, tag upp köttet och passera det. Smaka av smeten, som skall vara slät och jämn, med salt och peppar. Man äter rillettes kall som förrätt till en bit vitt bröd.”

15

ordföranden har Munskänkarna haft hittills. Först i raden var hovmästare Gösta Wallenius. Som första kvinnliga ordförande valdes Maj-Britt Bergman 1984. Bruno Kjellén är den som hittills suttit längst på ordförandeposten (1975–1984) och Sune Carlqvist är den enda som innehaft posten två gånger: 1960–1961 samt 1973–1975. Nuvarande ordförande, Mats Lindelöw (på bilden), valdes 2021.

Munskänkarna i Finland

startade i Åbo 1982 och har samarbetsavtal med moderföreningen. I dag finns både svensk- och finsktalande sektioner.

Vem vet mest om vin?

1959 anordnas för första gången en kunskapstävling, ”Vem vet mest om vin?”, med en resa till Frankrike som förstapris. 20 frågor publicerades i tidningen Munskänken och de fem tävlande som gjorde bäst ifrån sig bjöds in till finalomgång i Stockholm. Många av frågorna från den första tävlingen är minst lika aktuella i dag, exempelvis: ”Fyra ursprungliga druvsorter som inplanterades på Madeira fick lämna sitt namn åt lika många vintyper. Vilka är dessa?”

Bryssel

blev Munskänkarnas första utlandssektion 1988. I dag har sektionen omkring 100 medlemmar, vilket gör den till den tredje största utlandssektionen. På förstaplats kommer Lagos och på andra Algarve. 

Från Munskänken till In Vino

Medlemstidningen Munskänken började ges ut i samband med föreningens födelse. Här publicerades bland annat information om kommande provningar, referat från tidigare provningar och redaktionella bidrag från medlemmar. Annonser för kvalitetsviner fanns med redan från start. Munskänkens format och utseende ändrades några gånger under åren, men det största förändringen skedde 2022 när tidningen bytte namn till In Vino och fick en annan profil.

Största sektionerna

finns i dag i storstäderna. Stockholm är mångtaligast med omkring 1 800 medlemmar, därefter följer Göteborg med cirka 1 300 och Malmö med strax under 900.