Ny beteckning i Chianti Classico

Skrivet av: Elke Jung

Med den nya beteckningen UGA vill procenterna i Chianti Classico tydliggöra vinernas mångfald inom distriktet. Här får du chans att lära dig mer om den nya indelningen.

Chianti Classico är den historiska delen av den större appellationen Chianti i italienska Toskana. Området håller den högsta italienska klassificeringen, DOCG, och täcker en yta på 6 800 hektar mellan Florens och Siena. Ursprunget är välkänt och anrikt, men mindre uppmärksammat är troligtvis att distriktet till två tredjedelar täcks av skog – enbart tio procent utgörs av druvodlingar. Med dessa naturligt goda förutsättningar är det kanske heller inte konstigt att hälften av dessa odlingar är ekologiskt certifierade. Och distriktets ambitiösa målbild ligger på 100 procent.

Storsatsning med UGA

För att höja Chianti Classico-vinernas kvalitet med fokus på plats och ursprung görs nu en storsatsning i form av en ny beteckning: UGA som uttyds Unità Geografiche Aggiuntive eller Additional Geographical Units på engelska. Enkelt kan det beskrivas som en kommunindelning av Chianti Classico. 

Arbetet med den nya beteckningen har pågått under lång tid och stor vikt har lagts på att specificera vingårdarnas geologi och unika förutsättningar kopplade till sin plats.  Under sommaren 2021 godkände så intresseorganisationen Consorzio Chianti Classico elva kommuner för beteckningen UGA.

Följande elva byar omfattas: Castellina, Castelnuovo Berardegna, Gailole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio, Vagliagli.

 I skrivande stund finns inga viner med den nya beteckningen UGA att köpa i Sverige, men de förväntas lanseras under slutet av 2022/början av 2023. 


Giovanni Manetti på Fontodi, president för Consorzio Chianti Classico, pekar mot UGA Panzano

Mr Map Man släpper ny bok

Boken ”Chianti Classico: The Complete Atlas of the UGA Vineyards” av Alessandro Masnaghetti är en mästerlig dokumentation över distriktet och innehåller bland annat detaljerade kartbilder. Arbetet med boken tog hela 15 år. 

Här intervjuar Elke Jung Alessandro Masnaghetti. 

Läs gärna mer på Elke Jungs egen hemsida

Fakta: Chianti Classico DOCG

• Minst 80 procent sangiovesedruvor från appellationen. Vin kan säljas året efter skörd.

• Årgång (vintage) lagras 12 månader på fat, min. 12% alkohol.

• Riserva lagras 24 månader på fat, min. 12,5% alkohol.

• Gran Selezione lagras 30 månader på fat, min. 13% alkohol. Bara av druvor från egna vingårdar.

• Gran Selzione inklusive vinerna med UGA-beteckning måste vara av minst 90 procent sangiovese (jämför vintage och riserva, minst 80 procent sangiovese).  

Fakta: UGA

• UGA står för additional geographical units – kommunindelning med andra ord. 

• UGA ska stärka och lyfta Chianti Classico med sina snävare ursprungsangivelser inom appellationen. UGA utgår från druvornas växtplats och tar hänsyn till skillnader eller gemensamma nämnare. Det finns en tydlig smaktillhörighet.

Consorzio Vino Chianti Classico hoppas att ursprung- och smakkopplingen blir tydligare för konsumenter. Det ska också vara enkelt att spåra vinets ursprung, vilket producenterna tror tilltalar konsumenter.