Pratar du penfoldska?

Skrivet av: Caroline Edgren

Med en uppsjö av olika viner, varav många kryptiskt döpta med ordet Bin samt en siffra, är det lätt att gå vilse i Penfoldsdjungeln. Här får du guidning kring vinerna i den kollektion som lanseras 6 oktober i Sverige.

Ikonproducenten Penfolds har en historia som sträcker sig tillbaka till 1840-talet, vilket gör vineriet till ett av de absolut äldsta i Australien. Internationellt har Penfolds gjort sig känt för en omisskännlig husstil som bygger på en konstant kvalitetssträvan och genomtänkta ”recept” där druvor från en liten del av ett vingårdsläge, en vingård, en vinregion eller till och med från flera olika regioner kan utgöra hemligheten.

I år gjorde Peter Gago sin 21:a årgång i rollen som chefsvinmakare. Under hans ledning har Penfolds fortsatt att göra viner som är långt ifrån blygsamma. Snarare är de designade för att imponera och, förstås, för att öka i komplexitet över tid. Typiska högpoängsviner med andra ord. Men även om så kallade Parker-viner efterfrågas mindre ofta i en tid då svalodlat och vitt är vägledande för trenderna finns faktiskt relevansen hos Penfolds, tack vare en dos innovativt tänkande.  

Fredagen den 6 oktober lanseras tio viner från ”Penfolds Collection” i Sverige via Systembolaget. Det handlar om två vita och åtta röda där det mest exklusiva, Grange, går loss på 5 999 kronor. Men för den som har en plånbok av något mindre storlek finns det faktiskt också något. Faktum är att det finns ett Penfolds för alla. Ta hjälp av den här guiden om du vill hitta det som passar dig bäst.

Bin 311 2022 Chardonnay, 269 kr
För dig som vill ha en en fräsch och plånboksvänlig introduktion till Penfolds Collection. Här har du en svalklimatschardonnay med påtaglig syra, påtaglig kalkig mineralitet och endast en touch ekfat. Druvorna kommer från Tasmanien, Tumbarumba i New South Wales och Adelaide Hills i South Australia. 762 flaskor lanseras.

Yattarna 2021 Chardonnay, 1 399 kr
Uppskattar du elegans och syra? Då väljer du Yattarna som är ett uppenbart kvalitetsmässigt kliv uppåt från småsyskonet Bin 311. Detta kraftfulla och koncentrerade vin på svalodlade druvor från flera olika vingårdar på Tasmanien samt från Tumbarumba och Adelaide är nyanserat och balanserat. Trots att det har sett nio månader på franska barriquer, varav 70 procent nya, har det inte på något sätt övermannats av eken. 84 flaskor lanseras.



Bin 21 2022 Barossa Valley Grenache, 349 kr
Är du trendkänslig? Endruvsviner på grenache har kommit stort under de senaste åren, och nu har turen kommit till Penfolds. Detta är den första årgången av Bin 21 som görs på hundra procent grenache från gamla stockar – en del planterade på 1930-talet. Vinet kretsar kring rödbärig fräschör och uppvisar elegans, men även kraft. Druvorna hämtas från hela Barossa Valley som vi normalt mest förknippar med shiraz, men där grenache faktiskt funnits sedan 1840-talet. 240 flaskor lanseras.  

Bin 138 2021 Barossa Valley GSM, 289 kr
För dig som älskar södra Rhône! GSM står för grenache, shiraz och mataro (synonym till mourvèdre), mer exakt i fördelningen 50 respektive 44 och 6 procent. Gillar du Châteauneuf-du-Pape har du här ett rimligt prissatt alternativ som legat i tolv månader på både franska och amerikanska fat, varav bara en liten del nya. Alkoholhalten på ”bara” 14,5 procent och tonen av eukalyptus gör att den skiljer sig från sin franska inspirationskälla. 1 440 flaskor lanseras.

Bin 150 2021 Marananga Barossa Valley Shiraz, 599 kr
Är du lagd åt det mer klassiska Barossa-shiraz-hållet? Då har du här en käftsmäll av mörka bär, choklad och lakrits samt mörk mineralitet i en nästan trögflytande upplevelse. Vinet har legat hela 18 månader på en fransk och amerikansk ek, varav en ansenlig mängd ny. Druvorna på detta vingårdsläge har något tjockare skal än genomsnittlig shiraz, vilket ger kraftfulla tanniner. Ett riktigt powervin! 216 flaskor lanseras.

Bin 407 2021 Cabernet Sauvignon, 649 kr
För alla cab-älskare! Här har du ett skolboksexempel på Australien-cabernet med druvor från flera olika vinregioner och druvkaraktären i fullt fokus. Vinet har legat tolv månader på fat, både franska och amerikanska, både nya och äldre. 942 flaskor lanseras.

Bin 389 2021 Cabernet Sauvignon/Shiraz, 599 kr
Ett mer moderat prissatt småsyskon till ikonvinet Grange med 53 procent cabernet sauvignon och 47 procent shiraz från McLaren Vale och Coonawarra, Barossa Valley, Wrattonbully och Padthaway i South Australia. 2021 räknas som en ovanligt bra årgång och här får du ett snyggt balanserat vin med bra stoppning och en läckert järnig ton. 2 124 flaskor lanseras.

St Henri 2020 Shiraz, 799 kr
Det stensäkra valet i kollektionen. St Henri är chefsvinmakaren Peter Gagos egen favorit på druvmaterial från McLaren Vale, Barossa Valley och Clare Valley. Vinet är gjort i en modern stil med bärigare approach, finstämd ek, mycket silkiga tanniner och ett läskande slut med påtaglig sälta. 756 flaskor lanseras.



RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz, 1 199 kr
Redo för en nostalgitripp? Det här vinet är sinnebilden av ett Nya världen-vin av gamla skolan med mycket av allt. Receptet bygger på druvor från varmt klimat som fått sig en rejäl kyss av fransk ek. Frukten är koncentrerad och tanninerna redo att attackera. Vad RWT står för? Red Winemaking Trial – det projektnamn som vinet gavs då det började att utvecklas i mitten av 90-talet. 420 flaskor lanseras.

Grange 2019, 5 999 kr
Samlarvinet nummer 1. Årgång 2019 beskrivs som ”a very grangy Grange” med 97 procent shiraz och 3 procent cabernet sauvignon från Barossa Valley, McLaren Vale, Coonawarra och Clare Valley. Hela 19 månader på ny amerikansk ek. Förvänta dig en något utvecklad doft som står som kvast ur glaset. Här samsas cassis och viol med lakrits, chark och tobak. Koncentrationen är ypperlig och strävheten ännu ungdomlig. 84 flaskor lanseras.