Så får du ut mest av vingårdsbesöket

Skrivet av: Anders Melldén

Ett vingårdsbesök kan bli magiskt – eller genant. För bakom varje källardörr döljer sig en unik personlighet som har sina regler, vanor och förväntningar. Så vilka ”do's and don’ts” finns det – och hur gör du bäst intryck? Här får du tipsen från fyra olika hörn i vinvärlden.

Anne Trimbach, Trimbach, Alsace, Frankrike


Ska jag boka tid för ett besök hos er?
– Ja, gör helst det. Det hjälper både oss och dig – din upplevelse kommer att bli bättre. Vårt lilla provningsrum blir lätt fullt och varmt. Alsace är ett populärt resmål och Trimbach verkar också vara det.

Hur länge ska jag planera att stanna?
– Minst en timme för att prova vin tillsammans med Mathis, vår provningsrumschef.

Ska jag spotta eller svälja vinet?
– Vi är ganska generösa med prover, så du bör spotta ut det mesta för att undvika olyckor. Dessutom är polisen aktiv i området … Kom ihåg att vi har vinprovning, inte en vinbar, haha.

Om vi provsmakar vin i källaren, var ska jag spotta?
– Vi delar alltid ut spottkoppar. Och det som blir över häller vi ut. Det är den värsta tidpunkten på dagen, när vi häller bort alla slattar – tro mig!

Om jag vill försöka få prova något extra, ett äldre vin eller någon raritet – hur gör jag?
– Kom rätt dag, då de flaskorna redan är öppna. Tyvärr svårt att förutse alltså. Som i dag, då jag öppnade en flaska Frédéric Emile 1995 för att prova med en journalist. Sedan delade jag resten av den flaskan med alla som var i provningsrummet eftersom vi ändå har stängt i morgon.

Okej, rätt dag alltså … Några andra tips du har?
– Nja, möjligen det här med lukter. Var försiktig med parfym när du ska på vinprovning. Vi hade en dam på besök häromdagen med väldigt starkt blommig parfym – då blir det svårt att känna vinernas doft. Och för en tid sedan hade en grupp med sig picknick med paté, starka ostar och bröd. Det såg väldigt trevligt ut, men var hemskt för alla runt omkring.


Nigel Greening, Felton Road Central, Otago, Nya Zeeland

 
Ska jag boka tid för ett besök hos er?
– Ja, vi har bara öppet för bokade besök. Men du behöver inte ha blivit rekommenderad av någon, som det kan vara hos andra. Och vi tar aldrig betalt för provningen – det är vårt nöje att få visa upp våra viner. I gengäld ber vi om 1,5–2 timmar av din tid. Vi går runt bland rankorna och sätter oss sedan ner för provningen. Om du säger att du bara har tid för en snabb provning ber vi dig vänligt att välja ett annat vineri. På så vis hittar vi de verkliga entusiasterna, inte bara de som är ute efter lite skoj och några glas gratis vin.

Ska jag dricka upp eller spotta ut när jag är på besök hos er?
– Jag tycker att det är upp till dig som besökare, men jag skulle tippa på att 70 procent sväljer vinet hos oss. Det är en konst att spotta och många amatörer är inte vana vid det. Jag spottar alltid, till och med när jag besöker DRC. Utom med Romanée-Conti … Och om du kör bil – spotta!

Okej, men var ska jag spotta om vi provar vin i källaren? På golvet?
– Du ska nog inte förutsätta att du får spotta på golvet, så fråga alltid. Hos oss har vi små spottbägare med biodynamiskt hö i botten som vi delar ut.

Häller ni tillbaka oprovat vin i faten efter provningen?
– Ja, det går utmärkt, så gör vi alltid. Och även om dina läppar har rört vinet är det ofarligt – inga bakterier överlever. Jag var dock själv med om ett vineri som hade två identiska bägare, en för att spotta i och en att hälla tillbaka. Jag spottade såklart i fel och förstörde allt. Det händer även den bästa.

Vad har du för allmänt råd till besökare?
– Kalla dig inte expert! Vi har två damer som arbetar i vårt provningsrum och många får för sig att de inte vet något om vin. Men de är mycket erfarna och du kommer bara se dum ut om du försöker glänsa. En gång hörde jag en engelsman säga ”jag är expert på rajsling". Ja, han uttalade riesling så …

Så det är fel väg för att få specialbehandling alltså?
– Ja. Däremot finns det besökare som följt våra viner länge, som är genuina ”fans”. När vi upptäcker det brukar damerna i provningsrummet diskret ringa upp till kontoret och be någon av oss från ledningen komma ner och hälsa.

Jag har hört att ni klimatkompenserar för era besökare.
– Ja, vi ligger långt bort för de flesta. För miljöns skull frågar vi varje besökare varifrån de senast rest för att komma till oss, och vart de ska härnäst. Vi kollar vilket fordon de använder och räknar ut koldioxidavtrycket, som vi sedan kompenserar för.

 

Peter-Allan Finlayson, Crystallum och Gabriëlskloof, Western Cape, Sydafrika


Ska jag boka tid för ett besök hos er?
– Ja, att bara dyka upp är en dålig idé om du vill få ut det allra bästa av upplevelsen. Se till att komma i tid och lägg minst en timme på besöket. Jag låter det gärna ta längre tid om jag trivs i sällskapet – eller om du är en bra kund, haha.

Ska jag spotta eller svälja vinet vi provar?
– Det är upp till dig, men att bli full är ett stort ”no no”. En del besökare tror att det är respektlöst att spotta, men så är det verkligen inte.

Om vi provar vin från fat i er källare, var spottar jag då?
– Den som leder provningen borde såklart berätta för dig, men om han eller hon glömmer – fråga! Spotta inte var som helst. Och fråga alltid om vinet du inte provat ska tillbaka i fatet innan du häller ut det.

Hur gör jag för att komma åt en raritet – att få prova något speciellt?
– Använd dina kontakter för att skapa en koppling – till exempel importören som representerar vinerna på din hemmamarknad. Ett artigt mejl till dem innan du kommer hit brukar fungera bra. Om du redan är i Sydafrika kan du försöka hitta producentens mobilnummer och skicka ett vänligt Whatsappmeddelande i förväg. Det skadar inte att förklara varför du gärna vill besöka just dem. Och ge mycket beröm för vinerna du provsmakar!

Har du några andra tips på hur jag bör bete mig under besöket?
– Snälla, lägg ifrån dig mobilen. Var närvarande och ta bilder efter själva provningen om det är möjligt. Jag älskar att få tekniska frågor om vinet, men gillar att snacka om annat än vin också. Harpunfiske och surfning funkar fint!

Något riktigt udda besök du haft?
– Ja, för en tid sedan var en högt uppsatt sydafrikansk politiker här. De ville inte ha så mycket folk i provningsrummet så jag höll en privat provning för dem. Det slutade med att jag blev deras servitör och tjänare hela dagen – det älskade jag inte. Lika många livvakter som designerväskor …

 

Sandra Tavares da Silva, Wine & Soul, Douro, Portugal


Hur lång tid i förväg ska jag boka mitt besök hos er?
– Det beror på säsong – under högsäsong över sommarmånaderna är det bäst att boka minst 3–4 månader i förväg. Resten av året brukar det räcka med någon månad innan. Det är alltid bra att boka eller åtminstone säkerställa att vi har tid.

Ska jag dricka eller spotta ut när jag provar era viner?
– Du kan dricka med måtta, beroende på hur många viner och vingårdar du planerar att besöka under dagen. Proffsen spottar alltid. Och du, fråga i förväg var du kan spotta, i en spottkopp eller kanske i ett avlopp om ni är i vinkällaren.

I vilka sammanhang plockar du fram rariteterna?
– Det handlar mycket om känslan i stunden – om besökaren visar stort intresse och passion så anpassar vi oss ofta och kan ibland visa upp några rariteter.

Finns det några andra do’s eller don’ts för vingårdsbesökare som du kan komma på?
– Ta chansen att lära dig och njut så mycket du kan. Rök aldrig innan en provning och undvik starka parfymer – det stör andra deltagare. Du bör ställa frågor och delta. Jag har haft några provningar där besökarna inte ville interagera och inte visade några känslor alls, det är ganska märkligt...

 

Foto: Anders Melldén och vingårdarna 

10 snabba: Så beter du dig på vingårdsbesöket

1. Boka tid. Gärna med hjälp av kontakter på hemmaplan.

2. Lukta gott, men sätt inte på dig parfym.

3. Kom i tid och beräkna minst 1,5 timme för besöket.

4. Lägg undan mobilen och be om att få ta bilder efteråt.

5. Spotta – åtminstone det mesta.

6. Fråga om rutiner: var du ska spotta, om vin ska hällas tillbaka etc.

7. Gläns inte! Har du kunskap märks det ändå, du behöver inte berätta.

8. Visa intresse. Ställ frågor om vinerna, men också om personen bakom dem.

9. Var ödmjuk och positiv – det är ett livsverk du provar och bedömer.

10. Tacka, och skicka ett tackmejl efteråt.