Snabbkurs - Cabernet Sauvignon

Skrivet av: Ulf Jansson

Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och snacka om begåvad telning. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt.

Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och snacka om begåvad telning. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt. Cabernetvinet med doft av svarta vinbär och ek och tydligt strukturerad smak är för många modeller för hur en rödvin ska smaka.

Druvsorten kommer från Bordeaux och riktigt hur länge den funnits vet man inte. Så skickade som vid 1800-talets början odlades här ett trettiotal druvsorter för rött vin (och nästan lika många för vitt). Ungefär vid den här tiden började Cabernet Sauvignon bli alltmer populär och i och med omplanteringen efter vinlusens härjningar blev den en ledande druva i distriktet. Merlot upptar visserligen större areal men Cabernet har det största ryktet.

Cabernet Sauvignon är en robust man skickade mognande druvsort som behöver mycket värme för att druvorna ska mogna ordentligt. Å andra sidan står sig stockarna bra med sin hårda ved under kalla vintrar. Druvsorten är lätt att vinifiera och den vinner på ekfatslagring, gärna i barriqueform.