Stjärna på vinvärlden

Skrivet av: Richard Sigray

Med uppdraget att kartlägga världens vinlistor har Krister Bengtsson skapat ett unikt koncept i Star Wine List.

Vi har stämt träff på Combo Vinbaren i Stockholm. Mitt emot mig sitter Krister Bengtsson, grundare av Star Wine List – den digitala plattform som hjälper oss vinbesatta att leta upp favoritproducenternas viner, äldre årgångar eller bara överblicka vinlistor innan besök på restauranger och vinbarer.

Combo Vinbarens vinlista utsågs till Best Short List 2022 i Sverige av Star Wine List. Krister kommer snabbt till beslut – ett glas 4 Kilos från Bodega 4 Kilos, Mallorca. Den visar sig att vara slut så servitören kommer med en annan flaska från samma producent – 12 Volts som är en blend av callet, syrah, cabernet sauvignon och merlot.

– Jag har bott flera gånger på Mallorca, senast under pandemin, och återvänder ofta. Fler borde upptäcka vinerna från ön. Det görs många fantastiskt fina viner på till exempel callet i en lättare stil med sval fräschör och hög syra, berättar Krister.

Aktiv i Munskänkarna

Det har blivit en hel del utlandsvistelser för Krister och vinintresset väcktes när han som frilansjournalist under 1990-talet reste runt i Australien och besökte vinregioner som McLaren Vale och Barossa Valley. Hemma i Stockholm blev han aktiv i Munskänkarna, deltog i provningar och gick kurser. Han är tvåbetygare och fortfarande medlem i Stockholmssektionen.

– Många funderar på att gå en sommelierutbildning, men är man vinintresserad och inte direkt vill arbeta som sommelier tycker jag det är en bra idé att kolla upp kurserna hos Munskänkarna. Sedan är det kul med blindprovningar och ett bra ställe att träffa vinkompisar.

Täcker 75 städer

Journalistiken byttes så småningom mot entreprenörskap. På sitt cv har Krister bland annat en MBA med inriktning på vin från Handelshögskolan i Bordeaux, partnerskap med vinhandeln Roberson Wine i London och delägande i Noble Rot – det engelska vinmagasinet som numera också driver vinbarer.

Men sedan 2017 är det Star Wine List som gäller. På sajten och appen ges i dag 2 500 rekommendationer av restauranger och vinbarer i 75 städer runt om i världen. Fokus ligger på vinutbudet och inte maten, även om den också spelar en roll. Krogar med spännande viner har ofta god mat, menar Krister. Kring sig har han samlat ett redaktionellt team samt ambassadörer, ofta sommelierer eller vinskribenter, som har koll på den lokala krogscenen i länderna där de är verksamma.

– Vi vill bygga en världskarta för vinupplevelser och ambassadörernas uppgift är att hitta de bästa ställena vare sig det gäller fine dining eller stökiga naturvinsbarer. Jag hinner förstås inte besöka alla vi listar, men varje gång vi kommer ut med en ny guide blir jag sugen.

Hur angriper du själv en ­vinlista?

– Jag tycker om att dricka vin på krogen och är inte typen som samlar på vin hemma. På en vinlista tittar jag på regioner och producenter, letar efter det jag känner igen och det som är främmande. Äldre årgångar är kul och priset spelar förstås en roll, säger han och lägger till:

– Det kan vara en rejäl stämnings­dödare om du är ute med någon som inte är vinintresserad och du lägger 20 minuter på att bläddra i vinlistan. Det är därför vi skapade Star Wine List, så att du kan vara väl förberedd.

Kanske var det därför han var så snabb med att bestämma vin här på Combo. Vi rundar av intervjun och Krister ger sig av. Next stop: London och ett event på The Black Book i Soho.

Foto: Dan Lepp

Fakta: Krister Bengtsson

Bor: Stockholm.

Aktuell: Grundare av Star Wine List som inleder ett samarbete med Munskänkarna genom att leverera tips på internationella vinbarer till medlemstidningen In Vino.

Dricker helst: Upptäcker nya favoriter på svenska vin­barer och krogar.

Favoritvinbar i Sverige: Kvarterskrogen Agnes på Kungsholmen i Stockholm.