Växtplats: Willamette Valley

Skrivet av: Caroline Edgren

Oregons äldsta vindistrikt har fokus på pinot noir, idag huvudsakligen producerat i modern tappning med betoning på terroir, fräsch frukt och diskret fatbehandling. Ett gott– och mindre dyrt – alternativ till bourgogne!

Historik
I mitten av sextiotalet planterades de första vinrankorna – faktiskt just pinot noir – i Willamette Valley. Pionjären, David Lett, grundade då det som kom att bli Eyrie Vineyards i Dundee Hills.

Willamette Valley etablerades dock först 1983 som AVA (American Viticulture Area), men stoltserar idag med över 10 000 hektar vingårdsmark, vilket utgör drygt två tredjedelar av Oregons totala vinodling. Lejonparten består av pinot noir, men vinvärlden har också fått upp ögonen för chardonnay och pinot gris från detta svala klimat. Innovativa vinmakare laborerar dessutom framgångsrikt med druvor som, riesling, grüner veltliner, gamay och melon de bourgogne.

Under de senaste tjugo åren har processen med en mer specifik indelning av Willamette Valley AVA pågått, vilket innebär att det numera finns tio inkapslade (”nested”) AVA: Chehalem Mountains, Dundee Hills, Eola-Amity Hills, Laurelwood District, Lower Long Tom, McMinnville, Ribbon Ridge, Tualatin Hills, Van Duzer Corridor och Yamhill-Carlton.

Omkring 700 vinerier är verksamma i det cirka 240 kilometer långsträckta området, varav de flesta är små. Som på många andra håll i världen pågår en omställning till vingårdsarbete enligt ekologiska eller biodynamiska principer och så lite intervention som möjligt i vinmakningen.

Typiskt för Willamette Valley
Med sin inramning av bergskedjorna Coast Range i väst och Cascades i öst och sitt lapptäcke av olika jordmåner, främst sedimentära respektive vulkaniska samt lössjord, räknas Willamette Valley som en av de förnämsta växtplatserna för pinot noir i världen.

Denna krävande druva trivs fint i det skyddade klimatet och odlas främst i lägre belägna sluttningar. Under växtsäsongen bjuds det på 15 timmars dagsljus, tack vare det nordliga läget strax norr om den 45:e breddgraden.

Pinot noir från Willamette Valley görs idag i regel i en elegant, mineraldriven stil med fräsch, hög syra och syrlig frukt. Många producenter vinifierar och buteljerar sina vingårdslägen separat. Druvor odlade på vulkanisk mark bidrar med en extra touch av en mörk mineralitet och lite sälta till vinerna.      

Producenter i regionen
Pionjären Eyrie Vineyards förfogar över totalt åtta hektar i Dundee Hills AVA. Sedan 2005 är det David Letts son Jason som sköter ruljangsen. Utmärkta exempel på vad chardonnay och pinot noir kan prestera i Willamette Valley får du i:
Eyrie Chardonnay 2018, 299 kr, nr 93696
Eyrie Pinot Noir 2018, 399 kr, nr 94347

Granne med Dundee Hills AVA ligger Yamhill-Carlton AVA där Elk Cove Vineyards håller till. Här görs terroirdrivna viner med frukt och fräschör som i regel får vila ett knappt år på fat. Ett litet smakprov kan du få i oktober när instegsvinet Pike Roak, Willamette Valley Pinot Noir lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Familjen Drouhin från Beaune i Bourgogne var tidigt ute och köpte mark i både Dundee Hills AVA liksom i Eola-Amity Hills AVA och driver firman Domaine Drouhin Oregon. Självklart är bourgogne förebilden för vinproduktionen och du kan därför förvänta dig klassisk elegans. Håll utkik på vinkrogar efter vinerna från denna producent!

Eola-Amity Hills AVA med sina omkring 1 200 hektar anses dessutom utgöra perfekt miljö för chardonnay, tack vare ”Van Duzer Corridor ”som skickar in sval luft från havet. Detta ger vinerna en hög, fräsch syra, och ett exempel på detta är:
Cristom Eola-Amity Hills Chardonnay 2019, 359 kr, nr 94476

En av de mest namnkunniga producenterna i Willamette Valley är Adelsheim – och vinmakaren David Adelsheim (på bilden nedan) – vars vingårdsmarker återfinns i Chehalem Mountains AVA. Även om David varit verksam sedan 1971 representerar han tydligt det moderna Oregon med sin mineraliskdrivna pinot noir som vuxit upp på vulkanisk mark. Han producerar även chardonnay och skördar sina druvor tidigt för att ge vinerna extra fräschör. Även här är det läge att hålla utkik på vinkrogarna.

Foto: Carolyn Wells Kramer och Julia Burke
Karta: Oregonwine.org

Oregon står för 1 procent av USA:s totala vinproduktion.

Sverige ligger på topp-fem-listan över länder som Oregon exporterar vin till.