Växtplats: Wien

Skrivet av: Caroline Edgren

Det finns bara en enda vinregion i hela världen som kan stoltsera med ett så centralt läge som Wien. Här finns 580 hektar vingårdsmark och 138 vinerier – och en spännande specialitet att upptäcka.

Historik

Traditionen att odla vin i Wien är sannolikt lika gammal som staden själv. I slutet av medeltiden förekom odlingarna innanför stadsmurarna, men idag är de koncentrerade till förorterna – på bekvämt avstånd med spårvagn eller bil. För bara ett par decennier sedan konsumerades det vin som producerades nästan enbart av wienborna själva, främst på så kallade ”heuriger”, det vill säga lokala vinkrogar med egen produktion. Tack vare kvalitetsutveckling och nyfikna vindrickare har dock vin från Wien blivit ett mer självklart inslag på den internationella vinscenen.
  

Typiskt för Wien

Drygt 80 procent av det vin som produceras i Wien är vitt, och specialiteten är ”Wiener Gemischter Satz” som står för hela 25 procent av volymen. Gemischter Satz är ett vin som görs på en så kallad ”field blend” av olika druvsorter som samplanterats i vingården. Skälet till samplantering var ursprungligen att minimera riskerna, eftersom olika sorter är olika känsliga för sjukdomar och angrepp.

En field blend från Wien måste bestå av minst tre druvsorter, där ingen sort får överstiga 50 procent. Vanliga druvor är grüner veltliner, riesling, weissburgunder, grauburgunder, traminer och chardonnay. Druvorna både skördas och vinifieras tillsammans, vilket ger nyansrika viner som visar upp vingårdens karaktär.

Producent i regionen

En av de 138 producenterna är 35-åriga Alex Zahel, fjärde generationens vinmakare på Weingut Zahel, grundat 1930 som en heuriger. Till sitt förfogande har han drygt 10 hektar ekologiskt och biodynamiskt certifierad vingårdsmark.

Förutom Gemischter Satz producerar Zahel endruvsviner på inhemska druvor som orangetraube, rotgipfler, neuburger och sankt laurent. Experimentlustan tar sig uttryck i serien ”Ein Kleines Fass”, vilket är viner som varje år görs i små kvantiteter på de bästa druvorna av utvalda sorter i syfte att återspegla årgång och druvkaraktär. I den nya serien ”An Amphora” använder han 320-liters amforor i lera på samma sätt.

Är du nyfiken på vinerna från Weingut Zahel rekommenderas följande viner som finns i Systembolagets sortiment:  
Wiener Gemischter Satz 2020/2021, 119 kr, nr 2515

Ein Kleines Fass Rotgipfler 2018, 269 kr, nr 76240

Ein Kleines Fass Neurburger 2019, 269 kr, nr 52210

Ein Kleines Fass Sankt Laurent 2019, 269 kr, nr 70845

An Amphora Grüner Veltliner 2019, 319 kr, nr 53273

Foto: Austrian Wine/WSNA och Caroline Edgren