Veritas: Framtiden kan spökskrivas

Skrivet av: Richard Sigray

Låt mig börja den här krönikan med en personlig betraktelse av ett vin: ”Dom Perignon 2012 är som en sommardag i en flaska."

"Doften får en att tänka på soligt gröna äppelträd och färska smultron, smaksatt med en aning av nötter och en subtil doft av brioche. När man tar en klunk av detta vin får man känslan av att man befinner sig på en mjuk molnbank, ­omgiven av honungsmatade frukter och en frisk ­citruskyss. Eftersmaken är lång och elegant, som en sommardag som aldrig vill ta slut.”

Blir ni sugna? Det finns bara ett problem, ­texten är inte författad av mig utan av Chat GPT, den omtalade chattroboten som genom ­artificiell intelligens klarar att skriva essäer och till och med få godkänt på universitetstentor.

Mina stegvisa instruktioner var: skriv en recension av Dom Perignon 2012, skriv målande och sprudlande, addera lite humor och var poetisk.

Resultatet blev aningen stolpigt, men ändå inte så illa. Jag gillar särskilt formul­eringarna ”mjuk molnbank”, ”honungsmatade” och smaknoteringen ”torr Marseilletvål”, som Chat GPT dock valde att stryka i slutversionen.

Och, jag menar: "smultron, gröna äpplen, ­citrus, nötter, brioche" och "elegant" är ju ord som dyker upp i många champagne­recensioner från vinskribenter av kött och blod. Men det är egentligen inte konstigt att Chat GPT ­väljer just dessa ord. På nolltid kan chatt­roboten söka ­igenom och hämta information från hela ­internet. Information som ursprungligen ­för­fattats av människor.

På sätt och viss kan man säga att den ­AI-­genererade recensionen ovan är mer ­träff­säker eftersom den sammanväger en stor mängd ­subjektiva bedömningar och gör en ­värdering av vad som är mest relevant.

Enskilda observationer är nämligen inte ­nödvändigtvis att lita på. En forsknings­studie har visat att endast tio procent av domare i ­vintävlingar var konsekventa i sin bedömning av samma vin vid olika tillfällen.

Även förväntningar har visat sig  spela en ­viktig roll vid bedömning av vin. Du kanske har hört talas om den studie där studenter fick prova ett vitt vin som var färgat rött med smaklös färg? Vinet beskrevs av deltagarna i ordalag som ­vanligtvis tillskrivs röda viner.

Fördel till AI som alltid kommer att vara ­kyligt rationell och konsekvent. Mediehus och andra företag skriker efter redaktionellt innehåll att publicera. Så räkna med mer kostnadseffektiv, AI-författad vinläsning framöver. Åtminstone vad gäller korta beskrivningar av vin som den om Dom Perignon.

Är min roll som vinskribent därmed ­hotad? AI saknar än så länge doft- och smaksinne (även om det pågår utveckling av avancerade ­bio­sensorer), och måste därför än så länge förlita sig på ­mänsklig input.

Jag tror dessutom att texter med ­personlig vinkel skrivna av skribenter kommer att ­efterfrågas av läsare inom en överskådlig tid. Chat GPT vågar till exempel inte ge råd om Dom Perignon 2012 är redo att drickas nu ­eller vinner på ytterligare lagring. ”Beror på dina ­preferenser”, svarar den ­sammanfattningsvis. Jag skulle definitivt spara den ett tag till i ­källaren. Men det är bara en åsikt.

Teknikutvecklingen går som bekant rasande fort. Så osvuret är nog bäst. Om några år tvingas jag kanske dra mig tillbaka från vinskrivandet för att i stället ägna dagarna åt att studera mjuka molnbankar i skyn.


Richard Sigray är vin­skribent och munskänk. Du hittar honom även på Instagram: @vinparaden

"Är min roll som vinskribent därmed hotad?"