Månadens druva - Malbec

Malbec

Malbec är en druva som Munskänkarnas lag alltid har haft problem med i tävlingar, men vi har tränat väldigt mycket på denna druva och vid VM i Provence den 8/10, så bestämde vi oss redan när vi såg vinet i glaset.

Vinets mörka färg efterlämnar oftast röda ränder på glasets insida. Känner man sig fortfarande osäker, så bekräftar doften av söta blåbär och färsk tobak att det är Malbec i glaset.

Druvan var en av de sex druvor som var tillåtna i röda Bordeauxviner, men i dag förekommer den i väldigt liten omfattning i Bordeaux. I Frankrike odlas den i dag främst i Cahors i Sydvästra Frankrike där den är känd under namnen Côt och eller Auxerrois, på andra stället i Frankrike används namnet Pressac.

I dag förknippas druvan i första hand med Argentina och är den mest planterade blå druvsorten där och är känd som deras ”egna” druva, även i grannlandet Chile ökar planteringar av Malbec.

Här nedan kommer förslag på en hemmaprovning med denna druva. Skall Ni fortsätta med en middag, så se till att ha krämighet och syra i tillbehören för att matcha den höga strävheten.

Domaine de Mériguet Malbec 2012 (varunr 76337, pris 165,-) – Frankrike/Sydväst/Cahors

Viña Chocalán Gran Reserva Malbec 2011 (varunr 70203, pris 169,-) Chile/Maipo

La Couronne Malbec 2011 (varunr 76812, pris 144,-) Sydafrika/Coastal Region/Franschhoek

Pascual Toso Alta Reserve Malbec 2012 (varunr 6523, pris 240,-) Argentina/Cuyo/Mendoza