Malbec

Malbec

Den 17 april infaller den internationella malbec-dagen (Malbec World Day) – en god anledning att avsluta påskveckan med ett praktexempel. Här får du tipsen!

Malbec är en druva som vi alltid hade problem med i blindprovningstävlingar tidigare, men sedan knäckte vi koden, trodde vi. I regiontävlingen i mars gick vi bort oss igen på en malbec från Mendoza, så nu är ödmjukheten tillbaka.

Druvans vetenskapliga namn är côt. Det är en gammal druvsort som tros härstamma från departementet Quincy i Cahors i Sydväst. Den omnämndes först under namnet noir de pressac 1761 och förknippades med det svarta vinet från Cahors.

Till Bordeaux kom druvan i slutet av 1700-talet som en av sex blå druvor som ursprungligen var tillåtna i de röda vinerna. I dag förekommer den dock i mycket liten omfattning i Bordeaux.

I Frankrike odlas den främst i Sydväst under namnen côt och auxerrois.

Numera förknippas malbec främst med Argentina, eftersom Mendoza har runt 70 % av världens planterade vingårdsareal av druvan ifråga. Hit kom den med den franske agronomen Michel Pouget 1868. 

Druvan ger mörka täta viner med något som jag benämner som blåstick och den efterlämnar ofta röda ränder på glaset insida. Doften ger en känsla av Vasalopp, då blåbärssoppa är en av de dofter jag brukar identifiera först tillsammans med mörka plommon och färsk tobak. Smaken är fyllig (oftast hög alkoholhalt) med frisk syra och medel till hög strävhet.

För att göra en koppling till den argentinska matkulturen rekommenderar jag malbec till grillat nötkött.

Här kommer tips på några nya lanseringar och gamla godingar:

Bodega Catena Zapata Paraje Altamira Malbec 2019 (nr 95738, pris 149,-)

Solis Malbec (Nr 76394, pris 149,-)

L'Authentique de Château Pineraie 2014 (Nr 92828, pris 219,-)

Zolo Black Malbec 2017 (Nr 2761, pris 279,-)

Catena Alta Malbec (Nr 92282, pris 299,-)

Recensioner av viner gjorda på malbec hittar du här

Text: Erik Grödahl