malbec

Malbec är en blå druva från fransk ursprung som främst odlas i Cahors i sydvästra Frankrike och i Argentina. Den ger mörkt blålila kraftiga viner. Druvan är känslig för frost. På höga breddgrader ger dess kontakt med solen tjockare skal och en mer intensiv färg, medan på lägre breddgrader får den tunnare skal och en mildare blålila färg. Kalkstensjordar som i Cahors hjälper vinstocken att producera mörkare viner. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

DNA-analys har bekräftat att den är en korsning mellan Magdeleine noire des Charentes och Prunelard Ursprungligen kommer den från vingårdarna Quercy och Cahors i Gironde och kallades först "Etranger" = Främling . Först att introducera den var en herr Malbeck i den lilla byn Sainte-Eulalie i Gironde. Den har sedan fått namn efter de personer som planterade t ex Lutkens, Malbeck i Gironde och Pressac i Saint-Emilion. En druvsort som dock numera inte är särskilt vanlig i Bordeaux-regionen och som, även om den är tillåten i Bordeauxblandningar, endast används i mycket begränsad omfattning.

Spridning

I Frankrike är druvan tillåten i många appellationer i sydvästra Frankrike, liksom i Languedoc, förutom i huvudodlingsområdet Cahors med 70 %. Den franska odlingsarealen uppgår till totalt 6 100 hektar. I Europa finns ytterligare lager i Italien (178 ha), Moldavien (162 ha), Rumänien (7 ha), Spanien (113 ha), Schweiz (15 h), Turkiet (21 ha) och Ungern (3 ha). I mitten av 1800-talet introducerade den franske agronomen Michel Aimé Pouget (1821-1875) den till Argentina, där den fann idealiska jordmåns- och klimatförhållanden, särskilt i Mendozaregionen, och där den därför började odlas i stor omfattning under namnet Malbec. I Argentina odlas den på totalt 40 401 hektar vinodlingar, vilket gör den till den överlägset vanligaste argentinska sorten. I Kalifornien var den mycket viktig före förbudet (1920-1933). I dag ingår den i den berömda Opus One. I USA upptar den totalt 1 610 hektar. Andra odlingar finns i Australien (515 ha), Bolivia, Brasilien (30 ha), Chile (2 290 ha), Israel (110 ha), Kanada (41 ha), Mexiko, Nya Zeeland (129 ha), Peru (10 ha), Sydafrika (452 ha) och Uruguay (43 ha). 2016 odlades druvan på totalt 52 233 hektar, med en uppåtgående trend. Sorten ligger därmed på 17:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Den ger mörkfärgade, fruktigt kryddiga, högalkoholhaltiga röda viner med primära aromer av plommon, blåbär, kryddor, bitter choklad och söt tobak. Ofta förekommer även doft av röda vinbär. Enklare Malbecviner: Frukten är här dominerande med smak av röda bär och balanserade tanniner. Ingen eller mycket liten ekfatslagring. Lagrade Malbecviner, i Argentina gärna under namnet Reserva: mer komplex karaktär, gärna med inslag av mörk frukt, choklad, tobak och både sötlakrits och dominerande tanninstruktur.

Övrigt

Även om druvan i Frankrike är mest känd i Sydväst som Côt eller Auxerrois så har den inte mindre är 188 synonymer, däribland : Agreste, Aneroir, Auxerrois, Auxerrois de Laquenexy, Auxerrois des Moines de Picpus, Auxerrois du Mans, Beran, Beraou, Blanc de Kienzheim, Bordelais Noir, Boucares, Bouchalès, Bourguignon Noir, Bouyssales, Cahors, Cau, Cauly, Coly, Coq Rouge, Cor, Cors, Cos, Côt, Cot a Queue Verte, Cot de Bordeaux, Cot de Pays, Cot de Touraine, Cot Malbec, Cots, Cruchinet, Doux Noir, Estrangey, Étranger, Étranger Petit, Gôt Noir, Grifforin, Grand Vesparo, Gros Auxerrois, Gros Noir, Grosse Mérille, Hourcat, Jacobain, Jacobin, Jacohin, Lutkens, , Malbec à Queue Rouge, Malbeck, Mancin, Mausat, Monrame, Negrera, Noir de Chartres, Noir de Pressac, Périgord, Pied de Perdrix, Pressac, Prolongeau, Prunelat, Prunieral, Quercy, Quille de Coqu, Saint Émilion, Vesparo (Frankrike); Malbech (Italien); Cagors, Nuar de Presac (Moldavien); Malbec, Malbeck (Sydamerika); Médoc Noir (Ungern). Dess nummer i Vitis International Variety Catalogue (VIVC) är 2889.