Syrah/shiraz

Syrah/shiraz

Syrah förknippas främst med norra Rhône och Australien – där den opererar under synonymen shiraz. I dag är det dock en druva som odlas mer eller mindre i alla världens vinländer.

Druvan omnämndes första gången år 1781 av Barthélemy Faujas de Saint-Fond (han var bl a Frankrikes första professor i geologi) under olika stavningar. Han skrev att ”Sira från Hermitage ger trevliga, rika, aptitliga och lagringsbara viner. Vi kan blanda in lite gröna druvor, som de gör i Tain. Serrine och Vionnier från Côte Rôte passar också bra”. Sira de l’Hermitage och Serine från Côte Rôtie var lokala namn för syrah även om Saint-Fond var övertygad om att det var olika druvsorter.

Det har funnits många olika teser om druvans ursprung och vem som är föräldrar, men en DNA-analys från 1998 från Davis i Kalifornien och INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) i Montpellier påvisar att syrah är en naturlig korsning mellan mondeuse blanche (mamma) och dureza (pappa).

Fram tills för några år sedan var syrah från Crozes-Hermitage och shiraz från South Australia några av de enklaste vinerna att identifiera i en blindprovning på svensk mark med viner från Systembolagets ordinarie sortiment, men som så mycket annat har också det förändrats. Frågan är om de specifika vinstilarna som var så lätta att identifiera berodde på Systembolagets önskade doft och smakprofil mer än druvans karaktär. En tråkig utveckling på samma tema är att mer än hälften av Systembolagsbutikerna saknar Crozes-Hermitage på hyllan. För oss som är vana att beställa är det inte problem, men det inbjuder inte till spontanköp för vanliga konsumenter.

Det jag främst förknippar med syrah/shiraz är mörka och täta viner med ett blåstick som alltid lämnar färg på insidan av glaset. Det finns drag av charkuterier och härsket kött (i viner från South Australia döljs det av eukalyptusen), mörka plommon (många säger björnbär, men hur många har doftat på det?), svartpeppar, lagerblad och lakrits. Fyllighet, strävhet och fruktsyra är på den högre skalan. De känns kalla i munnen och har en syrlig/sur munkänsla i kombination med lakritssälta. Trots ord som härsket kött och sur, så älskar jag syrah/shiraz.

Syrah/shiraz har en stark identitet och det märks främst i s k blandviner. Det räcker med 20–30 procent för att druvans primäraromer ska ta över blandningen.

Tidigare var benämningarna syrah och shiraz förknippade med växtplats, där syrah var Gamla världen och shiraz Nya världen. Numera handlar det även om vinstilen, i dag finns det många producenter i Nya värden som använder syrah och det är för att de anser att vinet är mer europeiskt i stilen.

Numera kan vi ju börja träffas igen, så samla vinvännerna för en egen provning. Här kommer tips på några viner från olika ursprung.

Circumstance Syrah 2016 (Nr 71760, pris 179 kr)

Boom Boom! Syrah 2019 (Nr 6714, pris 159 kr)

Domaine Combier Cuvée Laurent Crozes-Hermitage 2020 (Nr 70422, pris 189 kr)

Fox Creek Red Baron Shiraz 2019 (Nr 2194, pris 120 kr)

Mer om syrah och recensioner av viner gjorda på syrah hittar du här

Text: Erik Grödahl