Syrah

Källa: Munskänken 2021-08 Ulf Jansson. Fyllig mörk färg, stor aromatisk doft och läckert fruktig smak, syrah är druvan med extra allt. Det är inte att undra på att sorten etablerat sig som den gjort de senaste decennierna. Efter att länge mest varit en angelägenhet för vinodlare i Rhônedalen och Australien planteras den nu lite varstans i nya och gamla vinländer.

Historia

Uppstod spontant i norra Rhône som en korsning mellan de lokala druvorna dureza och mondeuse blanche. Kom till Australien med skotten James Busby som slog sig ner i New South Wales 1824. Trots den nyvunna populariteten är syrah en gammal druvsort som odlats länge i Rhônedalen, möjligen sedan romartiden. Genforskning har visat att druvan är en korsning av två enklare druvor, dureza och mondeuse blanche. Syrah knoppas sent och mognar tidigt. Det är en härdig druva som klarar värme bra, om än inte riktig hetta, och urhemmet i norra Rhône verkar vara en sorts nordgräns. Oavsett klimat trivs den bäst på mager jord. 1832 kom syrah till Australien med invandrare från Schlesien. Det franska namnet kändes dock obekvämt i de tysk- och engelskspråkiga vinböndernas munnar och ändrades efterhand till shiraz.

Spridning

De två namnen har därefter kommit att beteckna två olika vinstilar, en fransk och en australisk. Eller rättare sagt en stil som bygger på druvor som växt i ett lite svalare klimat och en som bygger på druvor som vuxit varmt. I Australien etablerade sig sorten först som en pålitlig vardagsdruva för allt mellan starkvin och mousserande. Dagens kvalitetsstämpel beror främst på ett antal namnkunniga toppviner med ikonen Grange i spetsen. I Frankrike har syrah alltid ansetts som en högkvalitativ druva och utanför Rhône används den idag som så kallad förbättringsdruva i era sydfranska vindistrikt. Ett jobb den har rutin på efter att under 1700- och 1800-talen förstärkt tunnare médocviner. Blandningen cabernet sauvignon och syrah är för övrigt inte ovanlig i dagens Australien.

Doft och smak

Syrah är en pigmentrikare druva än till och med cabernet sauvignon och syrahvinerna hör till de mörkaste man kan få, särskilt om druvan vuxit varmt. Viner med svalvuxen karaktär blir mycket aromatiska och till de klassiska dragen hör peppar, charkuterier, bilgummi och mörka bär. Varmvuxna viner får rikare dofter med mer av plommon, lakrits och mörk choklad. Ofta ingår också drag av eukalyptus, mint, vingummi och björnbär. En vaniljton kan också höra till om vinerna lagrats i tunnor av amerikansk ek. I de varmvuxna vinerna får smaken en generös fruktighet, tydliga men runda tanniner och ibland tyngd av alkohol. De viner som växt svalare är i stället lite lättare och stramare med ofta intensivare aromer. Många andra vinområden försöker idag etablera en egen stil när det gäller syrah och några är på god väg.

Övrigt

Namnet man sätter på druvsorten kan dock vara en indikation på var förebilden finns, även om det inte är någon regel. Syrahviner är ofta bra lagringsviner. Med tiden utvecklar de spännande mognadsaromer som svamp, läder och olika animaliska toner och det gäller båda stilarna. Optimal ålder för en crozes-hermitage brukar vara 6 – 10 år, ungefär det dubbla för en côte-rôtie och ännu mer för en hermitage. Australiska shirazviner med bra stamtavla behåller sin vitalitet i minst tio år medan viner av grangeklass tar tid på sig som om de kom från Hermitagekullen.

 • BETYG

  13
  229:-
  Ej prisvärt
  Rosévin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
  92027
  Ung, fruktig och kryddig doft med hallon, jordgubbar, mörka körsbär och lite peppar. Knappt medelfyllig, torr, ung, fruktig, lite kärv smak med fräsch syra, god intensitet och rent slut. Ekologiskt.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County, Santa Ynez Valley
  2496
  Öppen, fruktig och kryddig doft med slånbär, blåbär, blå plommon, svarta vinbär, svartpeppar och ek. Drygt medelfyllig, fint fruktig smak med god attack, sammansatt mitt med mogna, runda tanniner och bra syra, utmärkt längd och varm, pepprig avslutning. Karaktärsfullt.
 • BETYG

  14
  169:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  93704
  Ung, fruktig doft med drag av gula äpplen, röda bär och lite örter. Medelfyllig, rik och rund smak med god kropp, mogna syror och fin längd med sammansatta toner. Ekologiskt. 
 • BETYG

  12
  119:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Rapel, Colchagua, Valle de Lolol
  5406
  Varm, ung, fruktig doft med hallon, blåbär, körs-bär, lingon och fat. Mer än medelfyllig, fruktig, ung smak med torra ektanniner, mogen syra, mycket bra längd och amaronevarm avslutning med 15 % alkohol. Ger ett obalanserat intryck. 
 • BETYG

  12,5
  80:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Frankrike sydväst, Gaillac
  2667
  Fint utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, blå plommon, örter och fat. Medelfyllig, god, fruktig och sammansatt smak med bra tanninstruktur, god syra och riktigt fin längd.
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  93682
  Återhållen, lite utvecklad doft med plommon, skogsbär, örter, fat och mineral. Rätt fyllig, rik och rund smak med robusta tanniner, fin syra, mycket bra längd och alkoholvarm avslutning. Ekologiskt.
 • BETYG

  15
  219:-
  Prisvärt
  Rött vin från Sydafrika, Western Cape, Ceres Plateau
  92224
  Återhållen doft med blå plommon, mörka bär, björnbärssylt, ek, örter och lite peppar. Medelfyllig, fint fruktig smak med komplexa aromer, mogna tanniner, bra syra och utmärkt längd. Druvtypiskt.
 • BETYG

  14
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Spanien, Katalonien, Montsant
  2684
  Ung, lite återhållen, fruktig doft med plommon, mörka bär, fat och mineral. Fyllig, fruktig smak med rätt täta tanniner, bra syra, riktigt god längd och småvarm avslutning med lätt sälta. Stabilt vinbygge. Ekologiskt.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  90306
  Återhållen, ung doft med toner av röda vinbär, hallon, smultron, lätta örttoner och lite mineral. Medelfyllig, fruktig smak med god kropp, nyanserade bärtoner, bra, balanserad syra och gott slut med inslag av mineral.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Provence, Côteaux-d'Aix-en-Provence
  94674
  Ung, fruktig doft med hallon, röda vinbär, smultron, jordgubbar och lite örter i tonerna. Medelfyllig, fruktig, ung smak med nyanserade bärtoner, avrundad syra, fin längd och gott slut med lite mineral däri. Ekologiskt.
 • BETYG

  14
  185:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  99111
  Fin, ung, fruktig doft med toner av röda bär, plommon, persika, blommor och örter. Medelfyllig, fin, fruktig smak med nyanserade aromer, fin, balanserad syra, riktigt bra längd och rent, gott slut. Inte utan elegans.
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  93909
  Fruktig doft med hallon, lingon, röda körsbär, smågodis, lite örter och mineral. Medelfyllig, god, ung, fruktig smak med bra kropp, fin balans med mogen syra, god längd och fast slut.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Saint-Chinian
  93050
  Öppen och utvecklad doft med plommon, syltade mörka bär, örter, vulk, chark, fat och choklad. Rätt fyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med stadiga tanniner, god syra och alkoholvarm avslutning.
 • BETYG

  14
  185:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  99111
  Fin, ung, fruktig doft med toner av röda bär, plommon, persika, blommor och örter. Medelfyllig, fin, fruktig smak med nyanserade aromer, fin, balanserad syra, riktigt bra längd och rent, gott slut. Inte utan elegans.
 • BETYG

  14
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Coquimbo, Valle del Elqui
  94492
  Fruktig, syltig, utvecklad doft med körsbär, hallon, plommon, björnbär och fat. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med sammansatta toner, bra syra och strama tanniner, fin längd och småvarm avslutning. Vin åt det rustikare hållet.
 • BETYG

  17
  699:-
  Prisvärt
  Rött vin från Sydafrika, Coastal Region, Swartland
  94452
  Fruktig, lite utvecklad och sammansatt doft med blåbär, slånbär, svartvinbär, örter, peppar och ek. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och stadig smak med komplexa toner, stora, mogna tanniner, bra syra, rejäl längd och fast slut med svartpeppar. Druvtypiskt
 • BETYG

  16
  699:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Sydafrika, Coastal Region, Swartland
  94479
  Öppen, fruktig och utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, slånbär, svartpeppar och ek i lite rökiga toner. Medelfyllig, fint fruktig smak med sammansatta toner, mogna tanniner och balanserad syra, utmärkt längd och svartpepprig avslutning. Druvtypiskt
 • BETYG

  11
  107:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Spanien, Costers del Sagre
  55825
  Flyktig, syrlig doft av körsbär, målarfärg och grön paprika. Lätt, fruktig, torr smak med pigg fruktsyra, mjuka tanniner samt ett torrt avslut.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Lirac
  74814
  Fruktig, lite kryddig doft av hallon, varma körsbär och örter. Ung smak med frisk syra i en medelfyllig kropp med strama tanniner.
 • BETYG

  15
  349:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  54457
  Fyllig, fruktdriven doft av läder, råtobak, vanilj, kokos, björnbär, körsbär, mörk choklad, rostat kaffe, mint, blod och Läkerol. Fyllig smak med generös frukt, pigg fruktsyra och tydliga tanniner i en fyllig kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  15,5
  349:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  54456
  Drygt medelfyllig, torr, kryddig doft med inslag av kalk, harts, rökt chark, choklad och björnbär. Ung, stringent, ren smak med bra mineralitet, frisk fruktsyra och tydliga tanniner i en drygt medelfyllig kropp. <div>15</div>
 • BETYG

  15,5
  450:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  70953
  Aromatisk, örtig/kryddig doft av lufttorkade charkuterier, jordgubbar, skoputs, mandel, plommon och ett stänk bläck. Fyllig, varm smak med generös frukt, pigg fruktsyra och tydliga, lite torra tanniner med alkoholvärme i eftersmaken. <div><br></div>
 • BETYG

  14,5
  249:-
  Prisvärt
  Rött vin från Spanien, Katalonien, Empordà
  71903
  Ganska stor doft av generös mörk frukt, pepparkaka och skoputs. Fruktig smak med pigg syra och lagom stöddiga tanniner i drygt medelfyllig kropp.
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Gigondas
  73411
  Yppig doft av röda bär, ekfat, gummi och björnbär. Fyllig, eldig smak med runda tanniner, frisk fruktsyra samt viss beska i den varma eftersmaken.
 • BETYG

  14
  166:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Lirac
  53862
  Fruktig doft av hallonkräm, plommon och timjan. Fruktdriven smak med balanserad syra och bra grepp i tanninerna.
 • BETYG

  16
  599:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Italien, Sicilien
  54910
  Öppen, aromatisk, fruktig doft av mörka körsbär, svarta vinbär, stall, svartpeppar, salmiak, högoktanig choklad. Intensivt anslag med generös, mörk frukt, hög fruktsyra och tydliga tanniner i en fyllig kropp med lång eftersmak. Ett vin för vinkällaren!
 • BETYG

  12,5
  147:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Italien, Venetien
  55751
  Aromatisk, bärig doft av björnbär, körsbär, stjälkar och mandel. Medelfyllig, bärsöt smak med runda tanniner, lagom fruktsyra med ett mjukt avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  16
  329:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Cornas
  72149
  Aromatisk, ren, torr doft av vitpeppar och grönpeppar, med animalisk ton, eneträ, ceder och lagerblad. Balanserad smak med tät mittpalettt, pigg fruktsyra och lagom tydliga tanniner i en medelfyllig kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  78326
  Doft av svarta vinbär, plommon, järn, oliver, franska kryddor, fänkål och läder. Smak med torra, ganska höga tanniner och ett lite bränt avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  15
  245:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Saint-Joseph
  73875
  Rik doft av björnbär, kanel, sandelträ, körsbär och viol. Medelfyllig, fruktig och torr smak med tät mittpalett, mineralitet, sandiga tanniner samt ett varmt och koncentrerat avslut.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Vacqueyras
  53876
  Fint utvecklad doft med lätt stallighet, multna löv, björnbär och provencalska örter. Medelfyllig, fruktig, rund smak med polerade tanniner, balanserad fruktsyra samt ett harmoniskt avslut.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Costières de Nîmes
  92937
  Fint utvecklad doft med plommon, mogna röda bär och örter i tonerna. Drygt medelfyllig, avrundad, utvecklad och komplex smak med god kropp, riktigt bra längd och varm, kryddig avslutning med lätt sälta. 14,5 %. Ekologiskt.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône
  92022
  Öppen, fruktig och utvecklad doft med slånbär, blåbär, plommon, chark, svarta oliver, peppar och ek. Medelfyllig, god fruktig smak med utvecklade aromer, bra tanninstruktur, fin syra med spänst, utmärkt längd och fast slut med inslag av svartpeppar. Karaktärsfullt. 1200 fl.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin från Sydafrika
  94384
  Fruktig doft med mörka bär, plommon, kryddor och fat. Drygt medelfyllig, sträv, fruktig och tydligt fatad smak med god kropp, torra tanniner, bra syra, fint tilltagen längd och pepprig avslutning. Ambitiöst anlagt. 312 fl.
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, San Juan
  90378
  Stor, utvecklad doft med slånbär, blåbär, blå plommon, kryddor och fat. Drygt medelfyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med god kropp, ganska robusta tanniner, fin syra och varm, pepprig avslutning. 8400 fl.
 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Italien, Toskana, Bolgheri
  90231
  Öppen och utvecklad doft med körsbär, mörka bär, korinter, örter, ek och choklad i tonerna. Mer än medelfyllig, utvecklad och komplex smak med fruktig attack, gott mittparti med stadig tanninstruktur och bra syra, utmärkt längd och varm avslutning. 6000 fl.<br><div><div><br></div></div>
 • BETYG

  15
  795:-
  Rött vin från USA, Washington State, Walla Walla Valley
  93262
  Öppen och utvecklad, mörkfruktig doft med slånbär, blåbär, blå plommon, läder, peppar och fat. Drygt medelfyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med god kropp, mogna tanniner, fin syra och svartpepprig avslutning. 240 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Coteaux du Languedoc, La Clape
  93392
  Smått utvecklad doft med plommon, röda och mörka bär, örter och fat. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med god kropp, sammansatta aromer, mogna syror och tanniner, riktigt fin längd och ombonad varm avslutning. 6000 fl.
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages, Côtes-du-Rhône-Villages Séguret
  95779
  Stor, utvecklad doft med plommon, röda och mörka bär, undervegetation, kryddor och fat. Rätt fyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med stor kropp, robusta tanniner, balanserad syra och småstöddig, alkoholvarm och lite besk avslutning. Grovhugget. 12600 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières
  95538
  Fruktig och utvecklad doft med mogna röda och mörka bär, plommon, örter och fat. Drygt medelfyllig, rik smak med fruktig början, utvecklad och sammansatt mitt med stadiga tanniner och bra syra, riktigt fin längd och varm, lite kryddig avslutning. 8400 fl.
 • BETYG

  14
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages Laudun
  2007
  Välutvecklad doft med plommon, röda och mörka bär, örter och lite fat. Drygt medelfyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med bra kropp, god tanninstruktur, bra syra, tilltagen längd och varm avslutning med lätt sälta. Karaktärsfullt.&nbsp;
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Prisvärt
  Rött vin från Australien, New South Wales, Tumbarumba
  2652
  Ung, fruktig doft med röda och mörka bär, kryddor och fat. Medelfyllig, god, fruktig smak med mogna, rinda tanniner, fin syra, mycket bra längd och ganska stadig avslutning. Blend av pinot noir och syrah.
 • BETYG

  17
  492:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Södra Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  70503
  Öppen och utvecklad doft med blå plommon, jordgubbar, mörka bär, örter och fat i tonerna. Fyllig, rik, rund och fruktig smak med täta, runda, tanniner, välbalanserad syra, rejäl längd och fast slut med värme och fin mineralsälta. Har alla de rätta dragen på plats.&nbsp;<br><div><br></div>
 • BETYG

  12
  109:-
  Prisvärt
  Rött vin från Bulgarien, Trakien
  2091
  Doft med plommon och mörka bär i tonerna. Medelfyllig, rätt utvecklad smak med torr strävhet, balanserad syra och bra längd.&nbsp;
 • BETYG

  13
  109:-
  Prisvärt
  Rött vin från Portugal, Lissabon, Torres Vedras
  2649
  Öppen, lite utvecklad doft med plommon, mörka bär, fat och lite örter. Medelfyllig, fruktig smak med rätt sammansatta aromer, ganska stadig struktur med mogna tanniner och syror, bra längd och fast slut.&nbsp;
 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Rött vin från Spanien, Balearerna, Mallorca
  94319
  Utvecklad doft med inslag av plommon, röda bär och fat. Medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med sammansatta toner, lite opolerade tanniner, bra syra och kort, småvarm avslutning. 6000 fl.
 • BETYG

  15
  209:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Södra Rhône, Vacqueyras
  93391
  Bred doft med plommon, mogna röda bär, örter och fat i tonerna. Fyllig, rik, fruktig och sammansatt smak med rund kropp, mogna tanniner, bra syra, utmärkt längd och varm, kryddig avslutning med lätt sälta. Ekologiskt. 6000 fl.
 • BETYG

  16
  289:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Södra Rhône, Vacqueyras
  93390
  Öppen, fruktig och utvecklad doft med slånbär, björnbär, plommon, fat och örter. Fyllig, rik, fruktig smak med stadig tanninstruktur, fin, balanserad syra, rejäl längd och varm, ombonad avslutning. Ekologiskt. 4200 fl.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Costiéres de Nimes
  94290
  Öppen, fruktig och utvecklad doft med blåbär, slånbär, peppar och andra kryddor. Medelfyllig smak med fin, fruktig attack, uppstramande mittparti med strävhet och bra syra, god längd och druvtypiskt pepprig avslutning. Ekologiskt. 14,5 %. 4200 fl.
 • BETYG

  15
  189:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Côte du Rhône
  95989
  Mörkfruktig, bra doft med inslag av blå plommon, blåbär, slånbär, viol, fat, lite läder och mineral. Mer än medelfyllig, fint fruktig smak med pigg attack, komplext mittparti med mogna tanniner, fin syra, utmärkt längd och amaronevarm avslutning. Ekologiskt vin av mourvèdre. 15 %. 9000 fl.