syrah

Källa: Munskänken 2021-08 Ulf Jansson. Fyllig mörk färg, stor aromatisk doft och läckert fruktig smak, syrah är druvan med extra allt. Det är inte att undra på att sorten etablerat sig som den gjort de senaste decennierna. Efter att länge mest varit en angelägenhet för vinodlare i Rhônedalen och Australien planteras den nu lite varstans i nya och gamla vinländer.

Historia

Uppstod spontant i norra Rhône som en korsning mellan de lokala druvorna dureza och mondeuse blanche. Kom till Australien med skotten James Busby som slog sig ner i New South Wales 1824. Trots den nyvunna populariteten är syrah en gammal druvsort som odlats länge i Rhônedalen, möjligen sedan romartiden. Genforskning har visat att druvan är en korsning av två enklare druvor, dureza och mondeuse blanche. Syrah knoppas sent och mognar tidigt. Det är en härdig druva som klarar värme bra, om än inte riktig hetta, och urhemmet i norra Rhône verkar vara en sorts nordgräns. Oavsett klimat trivs den bäst på mager jord. 1832 kom syrah till Australien med invandrare från Schlesien. Det franska namnet kändes dock obekvämt i de tysk- och engelskspråkiga vinböndernas munnar och ändrades efterhand till shiraz.

Spridning

De två namnen har därefter kommit att beteckna två olika vinstilar, en fransk och en australisk. Eller rättare sagt en stil som bygger på druvor som växt i ett lite svalare klimat och en som bygger på druvor som vuxit varmt. I Australien etablerade sig sorten först som en pålitlig vardagsdruva för allt mellan starkvin och mousserande. Dagens kvalitetsstämpel beror främst på ett antal namnkunniga toppviner med ikonen Grange i spetsen. I Frankrike har syrah alltid ansetts som en högkvalitativ druva och utanför Rhône används den idag som så kallad förbättringsdruva i era sydfranska vindistrikt. Ett jobb den har rutin på efter att under 1700- och 1800-talen förstärkt tunnare médocviner. Blandningen cabernet sauvignon och syrah är för övrigt inte ovanlig i dagens Australien.

Doft och smak

Syrah är en pigmentrikare druva än till och med cabernet sauvignon och syrahvinerna hör till de mörkaste man kan få, särskilt om druvan vuxit varmt. Viner med svalvuxen karaktär blir mycket aromatiska och till de klassiska dragen hör peppar, charkuterier, bilgummi och mörka bär. Varmvuxna viner får rikare dofter med mer av plommon, lakrits och mörk choklad. Ofta ingår också drag av eukalyptus, mint, vingummi och björnbär. En vaniljton kan också höra till om vinerna lagrats i tunnor av amerikansk ek. I de varmvuxna vinerna får smaken en generös fruktighet, tydliga men runda tanniner och ibland tyngd av alkohol. De viner som växt svalare är i stället lite lättare och stramare med ofta intensivare aromer. Många andra vinområden försöker idag etablera en egen stil när det gäller syrah och några är på god väg.

Övrigt

Namnet man sätter på druvsorten kan dock vara en indikation på var förebilden finns, även om det inte är någon regel. Syrahviner är ofta bra lagringsviner. Med tiden utvecklar de spännande mognadsaromer som svamp, läder och olika animaliska toner och det gäller båda stilarna. Optimal ålder för en crozes-hermitage brukar vara 6 – 10 år, ungefär det dubbla för en côte-rôtie och ännu mer för en hermitage. Australiska shirazviner med bra stamtavla behåller sin vitalitet i minst tio år medan viner av grangeklass tar tid på sig som om de kom från Hermitagekullen.

 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  93909
  Laxrosa färg. Fruktig doft av persika, smultron och örter. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra och smak av röda bär med visst mineraliskt inslag och balanserat slut. 12,5 %. 7800 fl.
 • BETYG

  13
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Rhône, Luberon
  92684
  Blekt rosa färg. Parfymerad doft av lavendel och viol, röda vinbär, röda plommon och torkade örter. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, rödfruktig smak med påtaglig bitterhet och nyanserat, lite örtigt avslut. Ekologiskt. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  93161
  Något knuten doft av våt jord, torkade plommon, björnbär, lite lim, saltlakrits samt eneträ. Torrt, medelfylligt vin med drygt medelsyra, friskt rödbärig smak med örtigt inslag, finkorniga tanniner och läskande, friskt slut. 840 fl.
 • BETYG

  12,5
  159:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Toscana
  91807
  Neonrosa. Öppen doft av trädgårdshallon, blodapelsin, mogen, gul stenfrukt och färska örter. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, fruktig smak med tydlig beska och örtigt avslut med viss alkoholvärme.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  99111
  Ljust laxrosa. Fruktig doft av persika, smultron, lavendel och färska örter samt stenig mineralitet. Torrt, knappt medelfylligt och läskande vin med dryg medelsyra, något ofokuserad smak av apelsin och persika och avslut med inslag av beska. 17000 fl.
 • BETYG

  16
  359:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana
  90231
  Stor, rätt utvecklad doft av pinjeskog, mörka plommon och dito körsbär, mörkt ädelträ, mörk choklad och kryddskåp. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och koncentrerad smak av mörk frukt och kryddskåp. Tuggiga, ännu ungdomliga tanniner och lång kryddig längd. 6900 fl.
 • BETYG

  13,5
  209:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  90306
  Ljust laxrosa färg. Mineralkantad, fruktig doft av smultron, hallon, vårgrönska och krita. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, bärig smak med mineralisk klangbotten och friskt slut. 13 %. 11520 fl.
 • BETYG

  14
  208:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Gigondas
  93082
  Öppen doft av blå plommon, blåbärssylt, viol, lavendel, hallon och rött äpple samt sötlakrits. Torrt, medelfylligt vin med knapp medelsyra, rikt mörkfruktig smak med inslag av torkade örter och viol. Nyanserat slut med viss alkoholvärme. 14 %. 7800 fl.
 • BETYG

  13
  145:-
  Mer än prisvärt
  90115
  Laxrosa färg. Öppen doft av hallon, körsbär, röda vinbär, kompost och stenig mineralitet. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, rödbärig smak med inslag av örter och fruktigt avslut med inslag av beska. 13 %. 4200 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, San Juan
  90378
  Fruktig doft med en hint av vanilj, röda mogna bär, mörka plommon, chark, peppar och viol. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, söta fat, stora tanniner och ett långt, kryddigt, småvarmt slut. 15 %. 10200 fl.
 • BETYG

  13
  160:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  77917
  Doft av körsbär, lagerblad, parfym, ek, choklad och mynta. Medelfyllig och ganska torr smak med ek, balanserade tanniner och fruktsyror samt ett enkelt men rent avslut.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Vinsobres
  92798
  Stor, kryddig doft av kanel, kryddnejlika, svartpeppar, söta körsbär, mörka plommon, björnbär, torkade örter samt stenig mineralitet. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, med ett fruktigt och eldigt avslut. Ekologiskt. 15 %. 7200 fl.
 • BETYG

  15
  449:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  74257
  Dov, mullrande, lite kryddig/pepprig doft charkuterier, järn, lagerblad, tobak, nypon och svarta oliver, Fylligt anslag med tydliga tanniner och pigg fruktsyra i en medelfyllig kropp.
 • BETYG

  12
  159:-
  Ej prisvärt
  95173
  Ljust blekrosa. Något dämpad doft av röda vinbär, smultron, stenig mineralitet samt inslag av kompost. Torr, knappt medelfyllig, friskt bärig smak med hög syra, och mineraliskt slut med beska. 13 %. 4200 fl.
 • BETYG

  11,5
  115:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  55173
  Lätt bränd doft av klarbär, lagerblad, läder och druvskal. Medelfyllig, fruktig smak med strama tanniner, integrerade fruktsyror samt viss beska i eftersmaken.
 • BETYG

  13,5
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Nya Zeeland, Hawke's Bay
  5498
  Mörk, dov doft av björnbär, mörk choklad, lakrits, suddgummi, kaffe och rostad ek. Drygt medelfyllig, lite bränd smak med pigg fruktsyra och lågmälda, torra tanniner i en medelstor kropp med ett torrt avslut.
 • BETYG

  15,5
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Jumilla
  73333
  Drygt medelfyllig doft av smörkola, svarta vinbär, kaffe, tobak, skoputs, mint och mörk choklad. Fyllig, fruktpackad smak med tydliga, men runda tanniner, pigg fruktsyra i en fyllig kropp med lång eftersmak med tydlig ek.
 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence
  73008
  Frisk, bärig doft av jordgubbar, hallon, basilika och kalksten. Frisk smak med pigg syra i knappt medelfyllig kropp med en svag beska i eftersmaken.
 • BETYG

  12,5
  135:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Lirac
  70599
  Öppen doft av jordgubbar, apelsinskal, basilika och färska lagerblad. Medelfyllig kropp med pigg fruktsyra och torra tanniner.
 • BETYG

  14,5
  326:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  70562
  Aromatisk doft av mörka bär, svart lakrits, kaffe, apelsinzest och russin. Ung, fruktsdriven, men stram smak med mörk frukt, stringenta tanniner och frisk fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp.
 • BETYG

  13,5
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Bulgarien, Trakien
  71308
  Nedtonad frukt med lite ekfat och inslag av slånbär, plommon och röda vinbär. Ganska slank kropp med torr smak, snälla tanniner, balanserad fruktsyra samt ett rent och lite torrt avslut.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence
  90065
  Ljust laxfärgad. Ung, lätt doft av röda vinbär, smultron och gröna blad. Ung, lätt smak med måttlig fruktsyra och frukt i en knappt medelfyllig kropp.
 • BETYG

  13,5
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Terrasses du Larzac
  70554
  Doft av plommon, björnbär, smörkola och lite choklad. Helt torr och medelfyllig smak med relativt lätta tanniner, lagom fruktsyra samt ett balanserat avslut med ett uns beska.
 • BETYG

  13
  139:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  79594
  Frisk doft av mörka körsbär, jordgubbar och syrén. Öppen fruktdriven smak i en medelfyllig kropp med pigg syra och ganska runda tanniner.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Coastal Region, Paarl
  90455
  Avrundad doft av mörka plommon, björnbär, rött äpple, vingummi, torkade örter, mörk choklad och ett stråk av rökighet. Torr, medelfyllig, mörkfruktig smak med dryg medelhög syra, torra tanniner och ett nyanserat slut med kryddighet och viss eldighet. Ekologiskt. 13 %. 10200 fl.
 • BETYG

  14,5
  167:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Sant'Antimo
  74158
  Dov, lätt pepprig, smått utvecklad doft av mörka plommon, svarta vinbär, smörkola, svart lakrits och ett stänk grön paprika. Balanserad, tillgänglig, fruktig smak med pigg fruktsyra och runda, fruktiga tanniner i en lagom stor kropp med trevlig längd.
 • BETYG

  14
  229:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Chile, Valle Central, Maipo
  95066
  Stor, bärig doft med skogsbärsnickel, svartvinbärsgodis, bakkryddor och en hint av fat. Torr, intensivt fruktig och bärig, medefyllig smak, med medelhög syra, fruktiga tanniner och ett långt, sötbärigt slut och viss alkoholvärme. 13,5 %. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, San Juan
  90378
  Fruktig doft med en hint av vanilj, röda mogna bär, mörka plommon, chark, peppar och viol. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, söta fat, stora tanniner och ett långt, kryddigt, småvarmt slut. 15 %. 10200 fl.
 • BETYG

  15
  279:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico
  94697
  Öppen, doft med finstämda röda frukter, körsbär, hallon, mandel och lufttorkad skinka. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, finkorniga tanniner och ett långt slut. 14 %. 480 fl.
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, La Clape
  93392
  Återhållen doft med bakkryddor, kanel, rött äpple, plommon, örter, läder och mineral. Torr, medelfyllig, koncentrerat mörkbärig smak med medelhög syra, robusta tannier och ett långt slut med värme. 14,5 %. 6000 fl.
 • BETYG

  12
  221:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Argentina
  90233
  Ljust hallonröd färg. Något återhållen rödbärig doft med hallon, smultron och mineral. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med knappt medelhög syra, yvig mousse och ett något kort, tunt slut. 13 %. 4200 fl.
 • BETYG

  12
  95:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  72949
  Ljust laxrosa färg. Lätt fruktig doft med hallon, och smultron. Torr, knappt medelfyllig, rödfruktig smak med medelhög syra och bra slut. 13 %.
 • BETYG

  13
  119:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Chile, Valle Central, Rapel, Colchagua
  2704
  Stor, bärig doft med mörka bär, blå plommon, björnbär, hallon, och jordgubbar. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med medelhög syra, bra tanniner och ett bra slut. 14 %.
 • BETYG

  12
  99:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien
  59620
  Ljust laxrosa färg. Stram doft med mineral och röda bär. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra och en hint av tanniner. 12 %.
 • BETYG

  11,5
  73:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône
  2239
  Ljust laxrosa färg. Öppen, mineralbetonad doft med smultron och hallon. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och en touch av tanniner i slutet. 13,5 %.
 • BETYG

  12
  99:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Italien, Piemonte
  76790
  Öppen, fruktig doft med plommon, körsbär, björnbär, choklad och lite fat. Torr, generöst fruktig, medelfyllig smak, knappt medelhög syra, runda tanniner och en bra längd. 8 g/l socker. 13,5 %.
 • BETYG

  13
  119:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Roussillon, Côtes du Roussillon-Villages
  79687
  Ung, fruktig doft med lakrits, röda och mörka bär och lite fat. Torr, medelfyllig, lätt fruktig smak med medelhög syra, lätt strama tanniner och en bra längd med färska örter i avslutet. 4 g/l socker. 13,5 %.
 • BETYG

  15,5
  359:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
  94720
  Nyanserad doft av mörka plommon, björnbär, rökt kött, mynta, svarta oliver och svartpeppar. Torr, medelfyllig, komplex smak med medelhög syra, en kropp med mörk frukt, svarta oliver, torkade örter och fat, snyggt integrerade tanniner och syrligt avslut med nyanserade aromer. 13 %. 600 fl.
 • BETYG

  13,5
  169:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Costières de Nîmes
  92937
  Stor, avrundad, örtig och kryddig doft med peppar, kanel, plommon, röda bär och fat. Torr, medelfyllig, fruktig smak med drygt medelhög syra, bra tanniner, fin längd, och en viss värme och kryddighet i slutet. Ekologiskt. 14,5 %. 15000 fl.
 • BETYG

  14
  227:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, Corbières
  95538
  Något utvecklad, fruktig doft med plommon, skogsbär, örter, svamp och fat. Torr, drygt medelfyllig, intensivt vanilj-fruktig smak med markerade tanniner, bra syra och en tilltagen längd med sammansatta aromer och varm avslutning. 14,5 %. 13500 fl.
 • BETYG

  15,5
  359:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
  94720
  Nyanserad doft av mörka plommon, björnbär, rökt kött, mynta, svarta oliver och svartpeppar. Torr, medelfyllig, komplex smak med medelhög syra, en kropp med mörk frukt, svarta oliver, torkade örter och fat, snyggt integrerade tanniner och syrligt avslut med nyanserade aromer. 13 %. 600 fl.
 • BETYG

  14,5
  401:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Coastal Region, Stellenbosch
  92238
  Något återhållen doft av björnbär, svartpeppar, mörka plommon, färska örter och en hint chark. Torr, drygt medelfyllig, fruktig, kryddig smak med knappt medelhög syra, tuggiga tanniner och ett svalt avslut med svartpeppar. 13 %. 360 fl.
 • BETYG

  11
  99:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Ardèche
  20078
  Öppen, generöst, fruktig doft med mogna jordgubbar, skogshallon och solvarma plommon. Torr, knappt medelfyllig smak med knappt medelhög syra, robusta skaltanniner och ett lite kärvt slut. 13,5 %.
 • BETYG

  10
  89:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Paarl
  2536
  Ung, fruktig doft med blandning av röda och märka bär. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra och lite obalanserade tanniner. 14 %.
 • BETYG

  13
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  2848
  Öppen, bärig doft med mörka och röda bär. Torr, medelfyllig smak med balanserad medelhög syra, bra tanniner och ett långt slut med en behaglig värme. Ekologiskt. 14 %.
 • BETYG

  9
  79:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Lissabon
  20080
  Fruktig doft med en hint av vaniljsötma. Torr, medelfyllig smak med koncentrerad frukt, knappt medelhög syra och lite grova tanniner i ett bärigt slut. 7 g/l socker. 13 %.
 • BETYG

  14
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  92566
  Nyanserad doft av björnbär, torkade örter, rökigt te, stall, mörka plommon, mörk choklad samt svartpeppar. Torr, medelfyllig, mörkfruktig smak med fräsch syra, robust tanninstruktur och ett fräscht slut med kryddor. 13 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, Corbières-Boutenac
  94735
  Dämpad doft av röda och mörka körsbär, rött äpple, svarta vinbär, hallongodis, lavendel och bakkryddor. Torr, drygt medelfyllig, rikligt fruktig smak med medelhög syra, kryddigt inslag, snyggt integrerade tanniner och nyanserad finish med örtighet och kryddor. 14,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14,5
  222:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza, Valle de Uco
  93446
  Utvecklad doft av ceder, svartpeppar, björnbär, torkade plommon och kryddnejlika. Torr, hyfsat fyllig, extraherad mörkfruktig smak med knapp medelhög syra, robusta och tuggiga tanniner och ett långt, alkoholvarmt slut med ceder i tonerna. 14,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages Séguret
  95779
  Fruktig doft med rött äpple, hallon, lingon, torkade örter samt buljong. Torr, drygt medelfyllig, extraherad mörkfruktig smak med medelhög syra, tuggiga tanniner och ett blanserat, örtigt avslut med lite alkoholvärme. Ekologiskt. 14 %. 15600 fl.