syrah

Källa: Munskänken 2021-08 Ulf Jansson. Fyllig mörk färg, stor aromatisk doft och läckert fruktig smak, syrah är druvan med extra allt. Det är inte att undra på att sorten etablerat sig som den gjort de senaste decennierna. Efter att länge mest varit en angelägenhet för vinodlare i Rhônedalen och Australien planteras den nu lite varstans i nya och gamla vinländer.

Historia

Uppstod spontant i norra Rhône som en korsning mellan de lokala druvorna dureza och mondeuse blanche. Kom till Australien med skotten James Busby som slog sig ner i New South Wales 1824. Trots den nyvunna populariteten är syrah en gammal druvsort som odlats länge i Rhônedalen, möjligen sedan romartiden. Genforskning har visat att druvan är en korsning av två enklare druvor, dureza och mondeuse blanche. Syrah knoppas sent och mognar tidigt. Det är en härdig druva som klarar värme bra, om än inte riktig hetta, och urhemmet i norra Rhône verkar vara en sorts nordgräns. Oavsett klimat trivs den bäst på mager jord. 1832 kom syrah till Australien med invandrare från Schlesien. Det franska namnet kändes dock obekvämt i de tysk- och engelskspråkiga vinböndernas munnar och ändrades efterhand till shiraz.

Spridning

De två namnen har därefter kommit att beteckna två olika vinstilar, en fransk och en australisk. Eller rättare sagt en stil som bygger på druvor som växt i ett lite svalare klimat och en som bygger på druvor som vuxit varmt. I Australien etablerade sig sorten först som en pålitlig vardagsdruva för allt mellan starkvin och mousserande. Dagens kvalitetsstämpel beror främst på ett antal namnkunniga toppviner med ikonen Grange i spetsen. I Frankrike har syrah alltid ansetts som en högkvalitativ druva och utanför Rhône används den idag som så kallad förbättringsdruva i era sydfranska vindistrikt. Ett jobb den har rutin på efter att under 1700- och 1800-talen förstärkt tunnare médocviner. Blandningen cabernet sauvignon och syrah är för övrigt inte ovanlig i dagens Australien.

Doft och smak

Syrah är en pigmentrikare druva än till och med cabernet sauvignon och syrahvinerna hör till de mörkaste man kan få, särskilt om druvan vuxit varmt. Viner med svalvuxen karaktär blir mycket aromatiska och till de klassiska dragen hör peppar, charkuterier, bilgummi och mörka bär. Varmvuxna viner får rikare dofter med mer av plommon, lakrits och mörk choklad. Ofta ingår också drag av eukalyptus, mint, vingummi och björnbär. En vaniljton kan också höra till om vinerna lagrats i tunnor av amerikansk ek. I de varmvuxna vinerna får smaken en generös fruktighet, tydliga men runda tanniner och ibland tyngd av alkohol. De viner som växt svalare är i stället lite lättare och stramare med ofta intensivare aromer. Många andra vinområden försöker idag etablera en egen stil när det gäller syrah och några är på god väg.

Övrigt

Namnet man sätter på druvsorten kan dock vara en indikation på var förebilden finns, även om det inte är någon regel. Syrahviner är ofta bra lagringsviner. Med tiden utvecklar de spännande mognadsaromer som svamp, läder och olika animaliska toner och det gäller båda stilarna. Optimal ålder för en crozes-hermitage brukar vara 6 – 10 år, ungefär det dubbla för en côte-rôtie och ännu mer för en hermitage. Australiska shirazviner med bra stamtavla behåller sin vitalitet i minst tio år medan viner av grangeklass tar tid på sig som om de kom från Hermitagekullen.

 • BETYG

  13,5
  249:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Argentina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
  92280
  Ljusröd färg. Ung, lite återhållen, fruktig, örtig doft med gröna stjälkar och röd frukt. Torr, knappt medelfyllig smak med örter, röda syrliga bär, något tanniner, och ett stramt syrligt slut. Ekologiskt. 11,5 %. 3600 fl.
 • BETYG

  14,5
  195:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, La Clape
  73142
  Fruktig, bärig doft med jordgubbar, skogshallon, blå plommon och lite fat. Torr, fruktig, medelhög smak med lite kladdig frukt, medelhög syra, stadiga
 • BETYG

  12
  129:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières
  73422
  Lite återhållen, blyg doft, mineral, lite örter och röda bär. Torr, knappt medelfyllig smak, knappt medelhög syra, körsbär, hallon, smultron och ett småvarmt slut. Kan vara i tunnel. 14,5 %.
 • BETYG

  12,5
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  5461
  Ung, fruktig doft med lite fatig vaniljton. Torr, drygt medelfyllig smak med tuggiga, fruktiga tanniner, medelhög syra, och ett långt varmt slut. 14 %.
 • BETYG

  11
  99:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d'Oc
  2281
  Sötfruktig doft av smultron, hallon och viss vanilj. Medelfyllig, torr, fruktig smak med hallon, knappt medelhög syra, mjuka fruktiga tanniner och ett medellångt slut. 13 %.
 • BETYG

  12
  89:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  53032
  Fruktig, lite fatig doft med jordgubbar, körsbär och hallon. Torr fyllig, fruktig smak med mjuka tanniner, bra syra och ett relativt långt fruktigt slut. PET. 13,5 %.
 • BETYG

  12
  129:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Lirac
  2214
  Medelhög doft med viss rökighet, kaffe och röda bär. Medelfyllig, fruktig smak med smultron, hallon, röda vinbär, relativt hög citrussyra, torra tanniner och ett långt torrt slut. Ekologisk. 14,5 %.
 • BETYG

  14,5
  169:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toskana
  2300
  Utvecklad doft med mörka bär, fat och kryddor. Torr, drygt medelfyllig smak med torra tanniner, bra syra, syrliga röda bär och en lång eftersmak. 13,5 %.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Roussillon, Côtes du Roussillon Villages
  90119
  Utvecklad, koncentrerad doft med kryddor, örter, mörka bär, plommon, skogshallon och fat. Torr, drygt medelfyllig smak med torra tanniner, bra syra, ett fruktigt med ändå stramt slut med viss sälta. 14,5 %. 3600 fl.
 • BETYG

  14
  208:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Gigondas
  93082
  Stor, fruktig doft med fudge, vanilj, blåbär, plommon, garrigue och varm vetedeg. Torr, drygt medelfyllig, saftig smak med torra tanniner bra syra och ett långt fruktigt, läskande, lite alkoholvarmt slut. 14,5 %. 7800 fl.
 • BETYG

  15,5
  209:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
  70292
  Fyllig blåröd färg. Ung, fruktig och animalisk doft av charkuterier, svarta oliver, nymald svartpeppar och järn. Fyllig, rund, balanserad smak med rik frukt, frisk fruktsyra och tydliga, men ovanligt runda och tillgängliga tanniner i en drygt medelstor kropp.
 • BETYG

  14
  169:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Ventoux
  77780
  Ren fin doft av björnbär, franska örter, peppar, läder och lite jordgubbar. Ganska saftig smak med torra, men polerade tanniner och ett energirikt, varmt slut. Doften bäst.
 • BETYG

  12,5
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike
  Relativt ren doft av björnbär, franska örter, lite jordgubbar, nypon och läder. Smak med torra, men tyglade tanniner och ett lite väl syrligt slut.
 • BETYG

  13,5
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Mendoza
  59024
  Reduktiv öppning med toner av Camembert, fläderbär och moreller. Knappt medelfylllig kropp med frisk syra och mjuka tanniner.
 • BETYG

  12
  119:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Kroatien, Eastern Continental Croatia, Slavonija
  90269
  Laxrosa färg. Ung, fruktig smak med smågodis, hallon, jordgubb och lingon. Torr, fruktig smak med mineral, medelhög syra och hyggligt långt slut. 12 %. 4200 fl.
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  93727
  Fruktig doft med fat, viss vanilj, mörk frukt och moreller. Torr medelfyllig smak med fruktig kropp, bra syra och rundade tanniner, bra längd. 13,5 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côteaux-d'Aix-en-Provence
  90666
  Ljust laxrosa. Öppen, fruktig doft med hallon, smultron, mineral och en nypa torkade örter. Torr, medelfyllig smak med drygt medelstor syra, hallon, smultron och mineral med en hint av tanniner. Viss mineralitet i slutet. Ekologiskt. 13 %. 6000 fl.
 • BETYG

  16
  329:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toskana
  90231
  Stor, utvecklad, ren doft med blå plommon, kryddor, choklad och en hint av vanilj. Torr, drygt medelfyllig smak med plommon och svarta vinbär, integrerad syra, bra tanniner och ett långt intensivt slut. 14,5 %. 9000 fl.
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  93909
  Ljust, gammelrosa färg. Öppen, fruktig doft med persika, plommon, galiamelon och örter. Torr, medelfyllig smak med röda bär, smultron, bra syra och en bra längd. Bra matvin. Ursprungstypisk. 13 %. 7200 fl.
 • BETYG

  15
  315:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  94070
  Fruktig doft med körsbär, hallon, torkade örter och fat. Stor, fruktig, utvecklad smak med körsbär, medelstora fruktiga tanniner, drygt medelhög syra och ett långt slut med alkoholvärme och viss beska. Ekologiskt. 15 %. 1440 fl.
 • BETYG

  14,5
  175:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Rhône, Tavel
  92508
  Fint jordgubbsröd färg. Stor, fruktig doft med frysta jordgubbar, färska hallon och en läcker mineral. Torr, stor, fruktig smak med röda bär, medelhög syra och ett lång, lite kryddigt slut med viss alkoholvärme. 14 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  195:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  99111
  Ljust laxrosa. Öppen doft med mineral, kalk, en hint av röda bär och örter. Torr, medelfyllig, fruktig smak med mineral och röda bär, och en hint av tanniner. Lång smak av mineral. 13 %. 17000 fl.
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  90306
  Ljust laxrosa. Fruktig doft med hallon, jordgubbar och smultron. Torr, medelfyllig, fruktig smak med frisk syra, lätta tanniner, bra längd och mineraliskt slut. 13 %. 11 500 fl.
 • BETYG

  13
  139:-
  Mer än prisvärt
  91228
  Laxrosa. Öppen, ung, fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär och mineral. Torr, medelfyllig smak med lätt, fin syra, och lite utvecklad, fruktig smak, lätta tanniner och ett långt fint slut. 12,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  14,5
  198:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, La Clape
  93392
  Fruktig, lite utvecklad doft med lite animaliska drag, lakrits, svarta vinbär, fat, läder och kryddor. Fyllig, fruktig smak med robusta tanniner, balanserad syra och ett småvarmt avslut. 14,5 %. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Costières de Nîmes
  92937
  Stor, avrundad, örtig och kryddig doft med plommon, röda bär och fat. Medelfyllig, fruktig smak med bra tanniner, relativt hög syra, bra längd, och en viss värme i slutet. Ekologiskt. 14,5 %. 12000 fl.
 • BETYG

  15
  249:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pic Saint Loup
  92619
  Relativt stor, ung doft av björnbär, blå plommon, rött äpple, apelsin, blåbär samt färska örter, svartpeppar och en animalisk ton. Torr, dryg medelfyllig fruktig smak med medelsyra och mogna tanniner. Sötfruktigt, lite alkoholvarmt slut. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  13,5
  165:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, San Juan
  90378
  Fruktig, vaniljig doft med blå plommon, fat, viol och vit- och svartpeppar. Fruktig, torr, medelfyllig smak med mörka bär, söta fat, medelhög syra och bra längd med kryddigt, alkoholvarmt slut. 15 %. 10 200 fl.
 • BETYG

  14
  198:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières
  95538
  Fruktig, lite utvecklad doft med röda och mörka bär, fat, örter och choklad. Drygt medelfyllig, rik fruktig och sammansatt smak med god kropp, stadiga tanniner, fin syra, mycket bra längd och varm avslutning med lätt sälta. 14,5 %. 12000 fl.
 • BETYG

  11,5
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike
  90508
  Fruktig doft av plommon, slånbär och rött äpple med inslag av volatila syror. Medelfylligt, torrt och mycket fruktigt vin med viss örtighet och medelsyra. Sötfruktig längd. Naturvin med musvarning. 12,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  12
  79:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza
  6146
  Ung, fruktig doft med blåbär, slånbär, blå plommon och lite fat. Medelfyllig, god, fruktig och lite utvecklad smak med fin syra, måttliga tanniner, bra längd med sammansatta toner och småvarm avslutning. PET. 13,5 %
 • BETYG

  12,5
  89:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  72949
  Purung, fruktig doft med drag av hallon, smultron och röda vinbär. Medelfyllig, torr, ung, fruktig smak med god kropp, fin, balanserad syra, ihållande längd och gott, lagom fräscht slut. 12,5 %.
 • BETYG

  13
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Chile, Valle Central, Rapel, Colchagua
  2704
  Mörkfruktig doft med blå plommon, slånbär, svarta vinbär och lite fat. Mer än medelfyllig, fruktig och lite utvecklad smak med sammansatta toner, mogna tanniner och syror, bra längd och fast slut. 14 %.
 • BETYG

  13
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Montsant
  70217
  Fruktig doft med inslag av blå plommon, mörka bär, lite örter och fat. Medelfyllig, ung, fruktig smak med fina syror, bra längd med nyanserade toner och rent, gott slut. 14 %.
 • BETYG

  12
  85:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d'Oc
  2209
  Ung, fruktig doft med mörka bär i tonerna. Medelfyllig, fruktig smak med god tanninstruktur, bra syra, fin längd och druvtypisk, lite pepprig avslutning. Bra karaktär. 12,5 %.
 • BETYG

  13
  179:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  56798
  Ung, fruktig och fint nyanserad doft med röda och mörka bär, plommon och lite örter. Mer än medelfyllig smak med mogna tanniner, fin, balanserad syra och riktigt bra längd. 12,5 %.
 • BETYG

  14
  157:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages, Côtes-du-Rhône-Villages Séguret
  95779
  Örtkantad, fruktig doft med hallon, jordgubb, lingon, buljong och viss kryddighet. Drygt medelfyllig, fruktig smak med medelstor syra och fruktiga tanniner, bra längd och en alkoholvarm avslutning. Ekologiskt. 14,5 %. 15600 fl.
 • BETYG

  14,5
  219:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Ceres Plateau
  90264
  Kryddig, pepprig doft med skogshallon, björnbär, rått nötkött och blå plommon. Torr, medelfyllig smak med kryddor, och bär, balanserade tanniner och drygt medelhög syra med en bra fruktig längd. 13 %. 1800 fl.
 • BETYG

  17
  354:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  92037
  Fruktig, lite återhållen doft med röda bär, röda äpplen, körsbär, buljong och fat. Fyllig, fruktig smak med röda äpplen, stadiga tanniner, bra syra och ett långt starkvinslikt slut. 15,5 %. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  219:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
  92561
  Något återhållen fruktig doft med mörka bär, blåbär, björnbär, chark, kryddor, svartpeppar och läder. Drygt medelfyllig smak med mörkfruktig smak, skogshallon, bra syra och meldelhöga tanniner. Kryddigt långt slut. 13 %. 1200 fl.
 • BETYG

  14,5
  251:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  58788
  Dov, harmonisk kryddig/örtig doft av svartpeppar, mörka plommon, läder och råtobak. Ung smak med trevlig frukt, frisk, nästan hög fruktsyra och mera tämjda tanniner i en ganska lätt kropp med bra längd.
 • BETYG

  17
  731:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toskana
  59328
  Generös doft av mörk choklad, mynta, kokos, läder, marsipan, vanilj och ek. Fyllig, rik smak av mörk frukt, pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en fyllig kropp med lång eftersmak.
 • BETYG

  13,5
  151:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Empordà
  52386
  Doft av björnbär, skogsbär, slånbär, pinje, läder, skoputs och mörk choklad. Smak med höga polerade tanniner som slutar torrt i ett varmt slut.
 • BETYG

  14
  161:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence
  73756
  Generös, kryddig, lite rökig doft av svarta vinbär, lufttorkad skinka, oliver, svartpeppar och mörk choklad. Ung, fyllig, balanserad smak med generös, mörk frukt, frisk fruktsyra och lagom tydliga tanniner i en drygt medelstor kropp.
 • BETYG

  15
  271:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Gigondas
  57738
  Ganska generös, fruktig doft av svarta oliver, björnbär, nymalen svartpeppar, jordgubbsmarmelad, nyponsoppa och järn. Fruktdriven smak med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner och bra längd med viss kryddighet.
 • BETYG

  14,5
  211:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
  74136
  Kryddig, dov, animalisk doft av mörk frukt, svartpeppar, järn och svarta oliver. Drygt medelfyllig, balanserad smak med frisk fruktsyra och lagom stringenta tanniner i en medelfyllig kropp med bra längd.
 • BETYG

  13
  139:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence
  59756
  Generöst bärig doft av nymosade hallon, jordgubbar och lite svarta vinbär. Frisk syra i ganska lätt kropp med hygglig längd och harmoniskt slut.
 • BETYG

  15,5
  371:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  58806
  Aromatisk, lite vaxig och blommig doft av gula plommon, vita persikor, tropisk frukt, päron och ett stänk gummi. Drygt medelfyllig smak av mogen gul frukt med integrerad fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med viss vaxighet och ett uns tanniner.
 • BETYG

  17
  354:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  92037
  Fruktig, lite återhållen doft med röda bär, röda äpplen, körsbär, buljong och fat. Fyllig, fruktig smak med röda äpplen, stadiga tanniner, bra syra och ett långt starkvinslikt slut. 15,5 %. 1200 fl.
 • BETYG

  14
  198:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  95873
  Fruktig, öppen doft med blå plommon, svarta vinbär, fat och en viss kryddighet. Fyllig smak med mörk frukt, medelhög syra och lite grova tanniner och ett långt alkoholvarmt slut. 14,5 %. 7800 fl.