syrah

Källa: Munskänken 2021-08 Ulf Jansson. Fyllig mörk färg, stor aromatisk doft och läckert fruktig smak, syrah är druvan med extra allt. Det är inte att undra på att sorten etablerat sig som den gjort de senaste decennierna. Efter att länge mest varit en angelägenhet för vinodlare i Rhônedalen och Australien planteras den nu lite varstans i nya och gamla vinländer.

Historia

Uppstod spontant i norra Rhône som en korsning mellan de lokala druvorna dureza och mondeuse blanche. Kom till Australien med skotten James Busby som slog sig ner i New South Wales 1824. Trots den nyvunna populariteten är syrah en gammal druvsort som odlats länge i Rhônedalen, möjligen sedan romartiden. Genforskning har visat att druvan är en korsning av två enklare druvor, dureza och mondeuse blanche. Syrah knoppas sent och mognar tidigt. Det är en härdig druva som klarar värme bra, om än inte riktig hetta, och urhemmet i norra Rhône verkar vara en sorts nordgräns. Oavsett klimat trivs den bäst på mager jord. 1832 kom syrah till Australien med invandrare från Schlesien. Det franska namnet kändes dock obekvämt i de tysk- och engelskspråkiga vinböndernas munnar och ändrades efterhand till shiraz.

Spridning

De två namnen har därefter kommit att beteckna två olika vinstilar, en fransk och en australisk. Eller rättare sagt en stil som bygger på druvor som växt i ett lite svalare klimat och en som bygger på druvor som vuxit varmt. I Australien etablerade sig sorten först som en pålitlig vardagsdruva för allt mellan starkvin och mousserande. Dagens kvalitetsstämpel beror främst på ett antal namnkunniga toppviner med ikonen Grange i spetsen. I Frankrike har syrah alltid ansetts som en högkvalitativ druva och utanför Rhône används den idag som så kallad förbättringsdruva i era sydfranska vindistrikt. Ett jobb den har rutin på efter att under 1700- och 1800-talen förstärkt tunnare médocviner. Blandningen cabernet sauvignon och syrah är för övrigt inte ovanlig i dagens Australien.

Doft och smak

Syrah är en pigmentrikare druva än till och med cabernet sauvignon och syrahvinerna hör till de mörkaste man kan få, särskilt om druvan vuxit varmt. Viner med svalvuxen karaktär blir mycket aromatiska och till de klassiska dragen hör peppar, charkuterier, bilgummi och mörka bär. Varmvuxna viner får rikare dofter med mer av plommon, lakrits och mörk choklad. Ofta ingår också drag av eukalyptus, mint, vingummi och björnbär. En vaniljton kan också höra till om vinerna lagrats i tunnor av amerikansk ek. I de varmvuxna vinerna får smaken en generös fruktighet, tydliga men runda tanniner och ibland tyngd av alkohol. De viner som växt svalare är i stället lite lättare och stramare med ofta intensivare aromer. Många andra vinområden försöker idag etablera en egen stil när det gäller syrah och några är på god väg.

Övrigt

Namnet man sätter på druvsorten kan dock vara en indikation på var förebilden finns, även om det inte är någon regel. Syrahviner är ofta bra lagringsviner. Med tiden utvecklar de spännande mognadsaromer som svamp, läder och olika animaliska toner och det gäller båda stilarna. Optimal ålder för en crozes-hermitage brukar vara 6 – 10 år, ungefär det dubbla för en côte-rôtie och ännu mer för en hermitage. Australiska shirazviner med bra stamtavla behåller sin vitalitet i minst tio år medan viner av grangeklass tar tid på sig som om de kom från Hermitagekullen.

 • BETYG

  11
  99:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Ardèche
  20078
  Öppen, generöst, fruktig doft med mogna jordgubbar, skogshallon och solvarma plommon. Torr, knappt medelfyllig smak med knappt medelhög syra, robusta skaltanniner och ett lite kärvt slut. 13,5 %.
 • BETYG

  10
  89:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Paarl
  2536
  Ung, fruktig doft med blandning av röda och märka bär. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra och lite obalanserade tanniner. 14 %.
 • BETYG

  13
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  2848
  Öppen, bärig doft med mörka och röda bär. Torr, medelfyllig smak med balanserad medelhög syra, bra tanniner och ett långt slut med en behaglig värme. Ekologiskt. 14 %.
 • BETYG

  14
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo, Alentejano
  92566
  Nyanserad doft av björnbär, torkade örter, rökigt te, stall, mörka plommon, mörk choklad samt svartpeppar. Torr, medelfyllig, mörkfruktig smak med fräsch syra, robust tanninstruktur och ett fräscht slut med kryddor. 13 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, Corbières-Boutenac
  94735
  Dämpad doft av röda och mörka körsbär, rött äpple, svarta vinbär, hallongodis, lavendel och bakkryddor. Torr, drygt medelfyllig, rikligt fruktig smak med medelhög syra, kryddigt inslag, snyggt integrerade tanniner och nyanserad finish med örtighet och kryddor. 14,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14,5
  222:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza, Valle de Uco
  93446
  Utvecklad doft av ceder, svartpeppar, björnbär, torkade plommon och kryddnejlika. Torr, hyfsat fyllig, extraherad mörkfruktig smak med knapp medelhög syra, robusta och tuggiga tanniner och ett långt, alkoholvarmt slut med ceder i tonerna. 14,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages Séguret
  95779
  Fruktig doft med rött äpple, hallon, lingon, torkade örter samt buljong. Torr, drygt medelfyllig, extraherad mörkfruktig smak med medelhög syra, tuggiga tanniner och ett blanserat, örtigt avslut med lite alkoholvärme. Ekologiskt. 14 %. 15600 fl.
 • BETYG

  14,5
  269:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, La Clape
  94436
  Något utvecklad doft av mörka plommon, torkade örter, lavendel, kokt tomat, svarta vinbär, mörk choklad och toffee. Torr, drygt medelfyllig, tät mörkfruktig smak med knapp medelhög syra, ett kryddigt inslag, ungdomlig strävhet och en alkoholvarm avslutning. 15 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  202:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, Cabardès
  93401
  Fruktig doft av hallon, björnbär, mörka plommon och bakkryddor. Torr, drygt medelfyllig, mörkfruktig smak med robust tanninstruktur, och ett nyanserat slut med inslag av korinter och svartpeppar. Ekologiskt. 14,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Sicilien
  Rik doft av mörka körsbär, timjan, tallskog, apelsinskal och lavasten. Fruktdrivet anslag med pigga syror, fint inbäddade tanniner och långt rent avslut. Harmoniskt.
 • BETYG

  15
  301:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  56118
  Varm, alkoholeldig doft av mörka bär, blåbär, tobak, salmiak, buljong, té, rostad ek, lakrits och mörk choklad. Smakrikt, lite rustikt anslag med hög alhoholeldighet, pigg fruktsyra och tydlig, men runda tanniner i en fyllig kropp med varm eftersmak. MS: 14p Bränd
 • BETYG

  14
  281:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Empordà
  51858
  Rik doft av blåbär, rostade ekfat, körsbär, tobaksblad, slånbär, björnbär och plommon. Medelfyllig, stram och torr smak med, hög fruktsyra, ett uns beska samt rostad ek i eftersmaken.
 • BETYG

  14,5
  257:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Franschhoek
  70192
  Rik doft av svarta bär, bacon, skoputs och kaffe. Fyllig kropp med fruktdrivet anslag, balanserade syror och ganska mjuka tanniner.
 • BETYG

  13
  122:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika
  52348
  Bärig och rund doft av björnbär, skumbanan och nytt läder. Fruktig, saftig smak i en medelfyllig kropp med mjuka tanniner, pigg fruktsyra samt ett fruktigt och läskande avslut.
 • BETYG

  13,5
  170:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Corbières
  Stor, fruktig, bärig doft av tallbarr, kalops, provencalska örter och björnbär. Intensiv, fruktig, drygt medelfylligt smak med ganska runda tanniner, integrerad fruktsyra samt ett rikt och solvarmt avslut.
 • BETYG

  15
  331:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Saint-Joseph
  72273
  Aromatisk, öppen, kryddig/pepprig doft av charkuteri, gjutjärnspanna, ett stänk blod, mentol, tjära, svarta oliver, mocca, ceder och ett stänk linement med fin ek. Fyllig, ,tät kryddig smak med hög fruktsyra och tydligt klipp i tanninerna i en medelfyllig kropp med bra längd. MH: 14p För fatdominerat.
 • BETYG

  14,5
  225:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Sicilien
  Fruktig, kryddig doft av peppar, mörka plommon, svarta oliver, mjuk pepparkaka och ett stänk mörk choklad. Fruktigt anslag i en drygt medelfyllig kropp med pigg fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner.
 • BETYG

  12,5
  139:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal
  72520
  Doft av mörka plommon, skogsbär, lite honung, kryddor, läder och choklad. Smak med medelfyllig kropp, torra, men snälla tanniner och ett slut med en aning sötma.
 • BETYG

  13
  189:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, Pic Saint Loup
  95115
  Fruktig, bärig doft med blåbär, hallon, björnbär, plommon, kryddor. Torr, medelfyllig smak med bra syra, mjuka tanniner och ett fruktigt slut. Ekologiskt. 13,5 %. 8400 fl.
 • BETYG

  16,5
  467:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  94429
  Öppen, fruktig doft med röda bär, körsbär, viol och björnbär. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, bra tanniner, och ett bra slut. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  16
  349:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Norra Rhône, Crozes Hermitage
  95183
  Tydlig svartpeppar, frukt, mineral och lite fat. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med fin kryddighet, medelhög syra, balanserade tanniner och ett långt, kryddigt slut med viss syrlighet. 13 %. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, La Clape
  94439
  Öppen, fruktig doft med mörka bär, svarta vinbär, plommon, hallon, kryddor och fat. Torr, drygt medelfyllig, intensivt bärig smak med fattoner, bra syra, medelhöga, mjuka tanniner och en bra längd med syrlig frukt. Typisk GSM. 15 %. 3600 fl.
 • BETYG

  15
  401:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  93632
  Avrundad doft av blå plommon, björnbär, chark, vanilj, rabarber och stenig mineral. Torr, medelfyllig, bärig, örtig smak med knapp medelsyra, tuggiga, robusta tanniner samt mycket eldigt avslut. 15 %. 840 fl.
 • BETYG

  14,5
  221:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc, Saint-Chinian
  94393
  Öppen fruktig smak med röda, mogna bär, vanlij, och en hint av kryddor. Torr, medelfyllig, rödfruktig smak med medelhög syra, runda tanniner och en bra, fruktig längd med värme. 14,5 %. 1800 fl.
 • BETYG

  13,5
  209:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  95873
  Öppen, fruktig doft med mörka bär, plommon, körsbär, choklad och lite fat. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, stora, mjuka tanniner, och en fruktig, vaniljbottnad eftersmak. 14,5 %. 7800 fl.
 • BETYG

  15
  345:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Santa Barbara County
  93338
  Fruktig, något utvecklad doft med inslag av blåbär, blå plommon, tydlig svartpeppar och fat. Torr, medelfyllig, fint fruktig smak med avrundade tanniner, medelhög syra, utmärkt längd med nyanserade toner och karakteristisk, pepprig avslutning. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
  91213
  Öppen, fruktig doft med en hint av svarta vinbär, lakrits, fat, choklad. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, mogna tanniner och en bra längd med viss värme. 14,5 %. 5400 fl.
 • BETYG

  15
  191:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Vacqueyras
  90057
  Fruktig doft av mörka plommon, blåbär, rött äpple, slånbär, rötter, torkade örter och våt jord. Torr, drygt medelfyllig, rikt koncentrerad mörkfruktig smak med umamiinslag med medelhög syra, snyggt integrerade tanniner och nyanserat avslut med kryddor och jordighet.
 • BETYG

  15
  331:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  93194
  Fruktig doft av lavendel, mörka plommon, rött äpple, hallon, rabarber och vilda örter. Torrt, drygt medelfyllig, mörkfruktig smak med blommiga nyanser, medelhög syra, tuggiga tanniner och alkholvarmt slut med viss sälta.
 • BETYG

  14
  239:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Coteaux du Languedoc, Terrasses du Larzac
  92558
  peppar, röd krallig frukt medelfyllig, medelsyra. Nyanserad doft av rött äpple, blåbär, mörka plommon, mörk choklad, peppar och vilda örter. Torr, drygt medelfyllig, rikt mörkbärig smak med medelhög syra, rustik tanninkaraktär och nyanserat slut med inslag av pepprighet. Ekologiskt.
 • BETYG

  14
  277:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Rhodaniennes, VdP des Collines
  55895
  Fruktdriven doft av björnbär, blåbärsris, blå plommon, grön paprika, svartpeppar och lite brandrök. Torr, medelfyllig, koncentrerat mörkfruktig smak med pepprigt stråk, medelhög syra, mogna tanniner och nyanserat slut.
 • BETYG

  16
  439:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, North Coast
  92023
  Örtig doft med mörka plommon, björnbär, blåbärsris, undervegetation och kryddor. Torr, hyfsat fyllig, koncentrerad mörkfruktig smak med knappt medelhög syra, grusiga tanniner och alkoholvarmt slut.
 • BETYG

  16
  681:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie
  92522
  Utvecklad doft med inslag av kaffe, sandelträ, kryddor, rökt chark och mörka semitorkade bär. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av mörka bär, kryddor, örter och chark med medelhög syra, fint integrerade tanniner och elegant slut med pepprighet.
 • BETYG

  15
  191:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Vacqueyras
  90057
  Fruktig doft av mörka plommon, blåbär, rött äpple, slånbär, rötter, torkade örter och våt jord. Torr, drygt medelfyllig, rikt koncentrerad mörkfruktig smak med umamiinslag med medelhög syra, snyggt integrerade tanniner och nyanserat avslut med kryddor och jordighet.
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  93136
  Nyanserad doft av rött äpple, björnbär, mörka plommon, hallon, färska örter, lakrits och svartpeppar. Torr, medelfyllig, skir smak av björnbär och mörka plommon samt inslag av svartpeppar, kryddor, medelhög syra, fina tanniner och ett luftigt, elegant slut.
 • BETYG

  13,5
  171:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  93204
  Ung, örtig doft med röda syrliga bär, hallon, ett inslag av svartpeppar och ett uns av fat. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, fruktig kropp med spänstiga tannier och ett långt, lite syrligt slut. Ekologiskt.
 • BETYG

  14
  291:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Valle de Uco
  92224
  Öppen, fruktig doft med vanilj, röda saftiga bär, björnbär och lakrits. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra, fruktiga tannier och ett syrligt, fräscht slut. sangiovese, syrah, merlot.
 • BETYG

  14
  229:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Coastal Region, Stellenbosch
  95067
  Något återhållen, fruktig doft med röda och mörka bär, jordgubb, hallon, blåbär och kryddor. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, medelhöga tanniner och ett bra slut med viss kryddighet.
 • BETYG

  13
  179:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Rhône, Södra Rhône, Vacqueyras
  95640
  Öppen doft med röda bär, gröna, lite omogna örter, tobak och plommon. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra, stadiga tanniner och en elegant final med örter.
 • BETYG

  15
  329:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana
  71100
  Kryddig, lätt pepprig doft av mandel körsbär och björnbär. Fyllig, rund smak av mörka plommon, svarta oliver med pigg fruktsyra och tydliga men avrundade syror.
 • BETYG

  14
  175:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Libanon, Bekaa
  79397
  Fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, körsbär och vanilj. Medelfyllig smak med polerade och balanserade tanniner, lagom fruktsyra samt ett harmoniskt avslut.
 • BETYG

  14
  383:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Ungern, Eger
  57729
  Fyllig, fruktsdriven, lite bränd doft av björnbär, rödbetor, jord, blod och smörkola. Ej helt balanserad smak med hög fruktsyra och tydliga tanniner i en drygt medelstor kropp.
 • BETYG

  14,5
  287:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Portugal, Alentejo
  54818
  Drygt medelfyllig, kryddig doft av plommon, mörka körsbär, slånbär, blåbär och fruktkaka. Ung, fruktig, rustik smak med pigg fruktsyra och torra, men återhållna tanniner med ett stänk beska.
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  54802
  Fruktdriven, kryddig doft av mörka plommon, björnbär, skogsmossa, svarta oliver, tallbarr och rostad ek. Ung, ännu lite ostyrig smak med hög, nästan skarp fruktsyra och tydliga, ganska torra tanniner i en drygt medelstor kropp. Lagras!
 • BETYG

  14,5
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  70987
  Rostad doft av björnbär, svarta vinbär, blodapelsin, vanilj, läder, choklad och lite portvin. Smak med saftig attack, lite styltig mitt och torra, men återhållna tanniner med ett lite eldigt slut.
 • BETYG

  16
  479:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Malgas
  Aromatisk, kryddig doft av vitpeppar, katrinplommon, svarta vinbär, björnbär, tallbarr, järn och oliver. Ganska ung smak med sandiga tanniner, pigg fruktsyra i en drygt medelstor kropp med bra längd.
 • BETYG

  12,5
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Yecla
  Doft av björnbär, skogsbär, rostade toner, pomeranser, julkryddor, tobak och choklad. Smak av mörka bär, torra men relativt polerade tanniner och ett saftigt, lite eldigt småbittert avslut.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Navarra
  52904
  Doft av björnbär, blåbärsfil och lagerblad. Friskt anslag med pigg syra i medelfyllig kropp med behagliga tanniner.
 • BETYG

  11,5
  119:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières
  74759
  Doft av russin, röda körsbär, klarbär, the och björnbär. Slank kropp med frisk fruktsyra, lagom tanniner samt en bärfruktig eftersmak.