Syrah

Källa: Munskänken 2021-08 Ulf Jansson. Fyllig mörk färg, stor aromatisk doft och läckert fruktig smak, syrah är druvan med extra allt. Det är inte att undra på att sorten etablerat sig som den gjort de senaste decennierna. Efter att länge mest varit en angelägenhet för vinodlare i Rhônedalen och Australien planteras den nu lite varstans i nya och gamla vinländer.

Historia

Uppstod spontant i norra Rhône som en korsning mellan de lokala druvorna dureza och mondeuse blanche. Kom till Australien med skotten James Busby som slog sig ner i New South Wales 1824. Trots den nyvunna populariteten är syrah en gammal druvsort som odlats länge i Rhônedalen, möjligen sedan romartiden. Genforskning har visat att druvan är en korsning av två enklare druvor, dureza och mondeuse blanche. Syrah knoppas sent och mognar tidigt. Det är en härdig druva som klarar värme bra, om än inte riktig hetta, och urhemmet i norra Rhône verkar vara en sorts nordgräns. Oavsett klimat trivs den bäst på mager jord. 1832 kom syrah till Australien med invandrare från Schlesien. Det franska namnet kändes dock obekvämt i de tysk- och engelskspråkiga vinböndernas munnar och ändrades efterhand till shiraz.

Spridning

De två namnen har därefter kommit att beteckna två olika vinstilar, en fransk och en australisk. Eller rättare sagt en stil som bygger på druvor som växt i ett lite svalare klimat och en som bygger på druvor som vuxit varmt. I Australien etablerade sig sorten först som en pålitlig vardagsdruva för allt mellan starkvin och mousserande. Dagens kvalitetsstämpel beror främst på ett antal namnkunniga toppviner med ikonen Grange i spetsen. I Frankrike har syrah alltid ansetts som en högkvalitativ druva och utanför Rhône används den idag som så kallad förbättringsdruva i era sydfranska vindistrikt. Ett jobb den har rutin på efter att under 1700- och 1800-talen förstärkt tunnare médocviner. Blandningen cabernet sauvignon och syrah är för övrigt inte ovanlig i dagens Australien.

Doft och smak

Syrah är en pigmentrikare druva än till och med cabernet sauvignon och syrahvinerna hör till de mörkaste man kan få, särskilt om druvan vuxit varmt. Viner med svalvuxen karaktär blir mycket aromatiska och till de klassiska dragen hör peppar, charkuterier, bilgummi och mörka bär. Varmvuxna viner får rikare dofter med mer av plommon, lakrits och mörk choklad. Ofta ingår också drag av eukalyptus, mint, vingummi och björnbär. En vaniljton kan också höra till om vinerna lagrats i tunnor av amerikansk ek. I de varmvuxna vinerna får smaken en generös fruktighet, tydliga men runda tanniner och ibland tyngd av alkohol. De viner som växt svalare är i stället lite lättare och stramare med ofta intensivare aromer. Många andra vinområden försöker idag etablera en egen stil när det gäller syrah och några är på god väg.

Övrigt

Namnet man sätter på druvsorten kan dock vara en indikation på var förebilden finns, även om det inte är någon regel. Syrahviner är ofta bra lagringsviner. Med tiden utvecklar de spännande mognadsaromer som svamp, läder och olika animaliska toner och det gäller båda stilarna. Optimal ålder för en crozes-hermitage brukar vara 6 – 10 år, ungefär det dubbla för en côte-rôtie och ännu mer för en hermitage. Australiska shirazviner med bra stamtavla behåller sin vitalitet i minst tio år medan viner av grangeklass tar tid på sig som om de kom från Hermitagekullen.

 • BETYG

  18
  1095:-
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côte Rôtie
  93855
  Fin, utvecklad och avrundad doft med blå plommon, slånbär, blåbär, björnbär, ek, vanilj, svartpeppar, charkuterier och blandade örter. Drygt medelfyllig, smått utvecklad smak med fint fruktig attack, komplext mittparti med mogna, runda tanniner, fin, ren syra, rejäl längd och varm, pepprig avslutning. 14,5 %. 240 fl. 
 • BETYG

  12
  109:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin från Frankrike
  Doft av mycket tutti frutti, persika, citron, ferraribilar och päron. Smak med en liten fetma, ganska ren och med frisk fruktsyra. <div><br></div>
 • BETYG

  12
  119:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike
  Doft av plommon, skogsbär, björnbärsmarmelad och vanilj. Smak med torra lite uttorkande tanniner och aningen syrligt slut. Doften bäst. <div><br></div>
 • BETYG

  13
  139:-
  Mer än prisvärt
  Mjuk doft av mogna björnbär, jordgubbar, lakrits, kryddor och örter. Pigg syra i medelfyllig kropp med stadiga tanniner och rent avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  15,5
  549:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Spanien, Katalonien, Penedès
  58262
  Aromatisk, kryddig doft av svartpeppar, charkuterier, svarta oliver, stall, gummi, asfalt och mörka plommon. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en drygt medelstor kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  135
  207:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Spanien, Murcia, Jumilla
  58070
  Doft av björnbär, skogsbär, läder, bläck och rostade toner. Smak med torra tanniner och lite ekbeska.
 • BETYG

  13
  185:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Spanien, Katalonien, Monsant
  58015
  Doft av plommon, mandel, körsbär, tawny portvin, russin och lite bergamott. Smak med mörk frukt och torra, lite oborstade tanniner.
 • BETYG

  18
  1095:-
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côte Rôtie
  93855
  Fin, utvecklad och avrundad doft med blå plommon, slånbär, blåbär, björnbär, ek, vanilj, svartpeppar, charkuterier och blandade örter. Drygt medelfyllig, smått utvecklad smak med fint fruktig attack, komplext mittparti med mogna, runda tanniner, fin, ren syra, rejäl längd och varm, pepprig avslutning. 14,5 %. 240 fl.&nbsp;
 • BETYG

  15,5
  229:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
  95017
  Återhållen, fruktig doft med blåbär, slånbär, blå plommon, lakrits, svartpeppar och ek. Medelfyllig, fruktig smak med god kropp, mogna tanniner, fin syra, utmärkt längd med sammansatta toner och varm, svartpepprig avslutning. Karaktärsfullt. Ekologiskt. 14 %. 5400 fl.
 • BETYG

  16
  469:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône
  93012
  Avrundad, fruktig och utvecklad doft med mörka bär, blå plommon, örter, ny ek, vanilj, svart-peppar, mynta, chark och tapenade. Medelfyllig, god, fruktig och smått utvecklad smak med bra kropp, avrundade tanniner, utmärkt längd och varm, pepprig avslutning. 14,5 %. 540 fl.&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;
 • BETYG

  17
  799:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône
  92851
  Fin, fruktig och smått utvecklad doft med blåbär, slånbär, svartvinbär, vilda örter, svarta oliver, ny ek och mineral. Medelfyllig, fint fruktig smak med pigg attack, komplext mittparti med mogna tanniner och fin syra, rejäl längd och ren, varm, pepprig avslutning. 14,5 %. 720 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Ungern, Eger
  92274
  Fruktig doft med röda och mörka bär, lite örter, kryddor och fat. Medelfyllig, fruktig smak med god strävhet, balanserad syra, fin längd och fast slut med 14 % alkohol. 960 fl.
 • BETYG

  17
  399:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  94668
  Fint fruktig och utvecklad doft med röda bär, plommon, fat, örter och mineral i tonerna. Rätt fyllig, fint fruktig smak med god början, gott mittparti med mogna tanniner och balanserad syra, rejäl längd med nyanserade aromer och gott slut med lätt sälta. Har alla de rätta dragen på plats. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  17
  399:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  94668
  Fint fruktig och utvecklad doft med röda bär, plommon, fat, örter och mineral i tonerna. Rätt fyllig, fint fruktig smak med god början, gott mittparti med mogna tanniner och balanserad syra, rejäl längd med nyanserade aromer och gott slut med lätt sälta. Har alla de rätta dragen på plats. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  279:-
  Prisvärt
  Rött vin från Nya Zeeland, Hawke's Bay
  94638
  Fint fruktig och utvecklad doft med blåbär, mörka plommon, svartpeppar och ek. Medelfyllig, fint fruktig smak med nyanserade aromer, behagliga tanniner, fin syra, utmärkt längd och druvtypiskt pepprig avslutning. Skolexempel på druvsorten. 13 %. 480 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône
  93295
  Öppen, fruktig, aromatisk doft med blåbär, slånbär, viol, ek och mineral. Medelfyllig, fint fruktig och smått kryddig smak med sammansatta aromer, mogen, bra tanninstruktur, god, balanserad syra, utmärkt längd och varm avslutning med syrahtypisk pepprighet. Bra karaktär. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Beaumes de Venise
  94939
  Avrundad doft med röda och mörka bär, plommon, torkade örter, fat och lite mineral. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med stadiga tanniner, bra syra, hög intensitet och närmast eldig avslutning. 14,5 %. 1440 fl.
 • BETYG

  13,5
  139:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  94566
  Varm, fruktig doft med mörka plommon, röda och mörka bär, örter och fat. Fyllig, rikt fruktig smak med rätt robusta tanniner, bra syra, tilltagen längd med sammansatta toner och påtagligt varm avslutning. Rustikt. 15 %. 19.200 fl.
 • BETYG

  16
  419:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Spanien, Katalonien, Priorat
  94564
  Fruktig och utvecklad doft med varma toner av plommon, röda och mörka bär, fat, mörk choklad och mineral. Fyllig, fruktig och utvecklad smak med god kropp, sammansatta aromer, stora, mogna tanniner, balanserad syra och alkoholvarm avslutning. Stöddigt. 15 %. 720 fl.
 • BETYG

  15
  259:-
  Prisvärt
  Rött vin från USA, Kalifornien, Santa Barbara County
  90409
  Fruktig och utvecklad doft med inslag av blåbär, slånbär, blå plommon, peppar och ek. Medelfyllig, fint fruktig smak med avrundade tanniner, mogen, god syra, utmärkt längd med nyanserade toner och karakteristisk, pepprig avslutning. <div>13 %. 1200 fl. </div><div><br></div>
 • BETYG

  12
  109:-
  Prisvärt
  Rött vin från USA, Kalifornien
  2142
  Fruktig doft med plommon och röda och mörka bär. Medelfyllig, fruktig, rättfram, okomplicerad smak med mild syra och hyfsad längd. Anonymt. 13,5 %.
 • BETYG

  15,5
  229:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  53014
  Lite återhållen doft med plommon, röda och mörka bär, körsbär, örter och fat. Fyllig, rik, fruktig och i början avrundad smak, komplext mittparti med rund kropp, stadiga, lite rustika tanniner, fin, balanserad syra, utmärkt längd och varm, kryddig avslutning med lätt sälta. Karaktärsfullt. 15 %.
 • BETYG

  13
  79:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  52873
  Öppen och utvecklad doft med plommon, slånbär, björnbär och örter i tonerna. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med god kropp, rätt stadiga tanniner, balanserad syra, riktigt bra längd och varm, ganska stadig avslutning. Bra karaktär. 14 %.
 • BETYG

  17
  539:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie
  93432
  Öppen, fruktig och lite utvecklad doft med inslag av plommon, mörka bär, ek, vanilj, sandelträ, chark och peppar. Medelfyllig, fin, fruktig och utvecklad smak med komplexa toner, täta, mogna tanniner, fin syra med spänst, utmärkt längd och ren, god avslutning med peppar och mineral. Syrah med lite viognier därtill. 600 fl. 27/4.&nbsp;
 • BETYG

  17
  539:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie
  93432
  Fruktig doft med begynnande utveckling och toner av slånbär, blå plommon, svartvinbär, viol, ek och mineral. Medelfyllig, fint fruktig och smått utvecklad smak med täta, mogna tanniner, fin syra med spänst, utmärkt längd med komplexa aromer och småvarm, svartpepprig avslutning. Karaktärsfullt. 14 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle del Elqui
  55280
  Utvecklad, fruktig doft med röda och mörka bär, plommon, ek och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med god tanninstruktur, balanserad syra, riktigt bra längd och fast slut. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från USA, Kalifornien, Ballard Canyon
  93533
  Varm, fruktig och örtig doft med blå plommon, björnbär, fat och choklad. Rätt fyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med tydlig tanninstruktur, balanserad syra, mycket bra längd och alkoholrik avslutning. 14,5 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Vinsobres
  95628
  Fruktig doft med blå plommon, mörka bär, mörka körsbär, fat och örter. Rätt fyllig, fruktig smak med mogna tanniner, fin syra, riktigt bra längd och alkoholvarm avslutning. Ekologiskt. 14,5 %. 14.400 fl.
 • BETYG

  13
  99:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes du Roussillon-Villages
  92089
  Fruktig doft med mörka bär och örter i tonerna. Medelfyllig, fruktig, småsträv smak med rätt sammansatta aromer, balanserad syra, schysst längd och alkoholvarm avslutning. Ekologiskt. 15 %.
 • BETYG

  16
  339:-
  Prisvärt
  Rött vin från USA, Kalifornien, North Coast
  94586
  Fruktig doft med plommon, mörka bär, chark, ek, vanilj och andra kryddor. Medelfyllig, fruktig smak med god kropp, lätta tanniner, fin syra, utmärkt längd och druvtypiskt pepprig avslutning. 12,5 %. 420 fl.
 • BETYG

  13,5
  209:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Cairanne
  57106
  Djup doft av svart frukt, blåbär, jord, gummi och körsbärskärnor. Medelfyllig, torr, stram smak med ung, bläckig frukt, lagom fruktsyra samt ett fruktigt, eldig och kärvt avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  10,5
  89:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d'Oc
  56383
  Doft med hallon, gråpäron och ferraribilar. Lätt smak med en liten sötma och fetma, samt en lite återhållen syra och lite läskliknande slut. Kyl! <div><br></div>
 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc
  71705
  Kryddig/örtig doft av vitpeppar, rosmarin, salvia, lagerblad, choklad, vetedeg och ett stänk lavendel. Ung, fruktig smak med frisk fruktsyra och ganska runda tanniner i en medelstor kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  11,5
  119:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Libanon, Bekaa
  51553
  Doft av torkade körsbär, kryddor och örter. Ännu ung, lite bläckig smak. Knappt medelfyllig kropp med frisk syra och fina tanniner. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  169:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Lirac
  74814
  Doft av björnbär, mörka plommon, korinter, choklad, örter och charkuterier. Smak med saftighet, tuffa tanniner, lite brändhet och alkoholvärme. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Vacqueyras
  79293
  Doft av mörka plommon, björnbär, vanilj, örter och läder. Smak med strama men avrundade tanniner i ett varmt, saftigt slut. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  125:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières
  73422
  Doft av björnbär, ceder, kaffe, örter, choklad och lite nypon. Smak med lite saftigt anslag, men stadiga polerade tanniner och ett varmt avslut. Doften bäst. <div><br></div>
 • BETYG

  12
  107:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, IGP Aude
  71873
  Bärig doft av björnbär, skogshallon, lakrits och choklad. Balanserad syra i knappt medelfyllig kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  11,5
  94:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d'Oc
  71576
  Mycket ljus, laxfärgad. Ren, lätt doft av röda bär. Lätt, knappt medelfyllig smak med pigg, lite stjälkig, fruktsyra. <div><br></div>
 • BETYG

  13,5
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Rhône, Tavel
  70035
  Doft av jordgubbar, hallonkarameller, rabarber och körsbär. Smak med en liten söt ton, men ren och lite fyllig, med pigg bra fruktsyra och energi och en liten beska avslutet.
 • BETYG

  13
  155:-
  Prisvärt
  Rosévin från Frankrike, Rhône, Tavel
  70166
  Ljus, röd färg. Torr, stram doft av röda vinbär och smultron. Ung, ganska smakrik och stringent med frisk fruktsyra och torrt avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône
  92127
  Lite utvecklad doft med plommon, slånbär, björnbär, viol, svartpeppar och ek. Medelfyllig, fint fruktig smak med bra tanninstruktur, utmärkt längd med komplexa aromer och druvtypiskt pepprig avslutning. Bra karaktär. 2400 fl
 • BETYG

  14
  194:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages
  90196
  Öppen, utvecklad och lite syltig doft med plommon, mogna röda bär, örter och lite fat i tonerna. Rätt fyllig, fruktig och utvecklad smak med god kropp, bra struktur med avrundade tanniner, fin syra, riktigt god längd och varm avslutning. 10 200 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Rhône
  92127
  Lite utvecklad doft med plommon, slånbär, björnbär, viol, svartpeppar och ek. Medelfyllig, fint fruktig smak med bra tanninstruktur, utmärkt längd med komplexa aromer och druvtypiskt pepprig avslutning. Bra karaktär. 2400 fl
 • BETYG

  15
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin från USA, Washington State, Red Mountain, Columbia Valley
  93016
  Fin, fruktig och utvecklad doft med svarta vinbär, korinter, ny ek, mynta, salvia och andra örter. Medelfyllig, fint utvecklad smak med komplexa aromer, mogna tanniner, bra syra, utmärkt längd och rent, gott slut. Rätt elegant. Blend av bordeauxdruvor och syrah. 5400 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Languedoc-Roussillon, Costières de Nîmes
  94832
  Varm doft med plommon, mogna röda och mörka bär, örter och lite fat. Fyllig, rik och rund smak med god kropp, mogna tanniner, balanserad syra och bra längd med sammansatta toner samt starkvinsvarm avslutning. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  215:-
  Prisvärt
  Rött vin från USA, Kalifornien, Ballard Canyon
  91304
  Fruktig, kryddig och lite utvecklad doft med slånbär, blåbär, plommon, svartvinbär, ek och svartpeppar. Drygt medelfyllig, rikt fruktig och kryddig smak med mörka bär och plommon, fint integrerade tanniner, bra syra, tilltagen längd och varm, pepprig avslutning. Karaktärsfullt.<span style="color: inherit;">&nbsp;3000 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Sydafrika, Western Cape, Cape South Coast, Walker Bay, Bot River
  94773
  Ung, fruktig doft med blå plommon, slånbär, vulk, chark och svartpeppar. Medelfyllig, god, fruktig och kryddig smak med mogna, goda tanniner, bra syra, riktigt fin längd och pepprig, alkoholvarm avslutning. Druvtypiskt. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Sydafrika, Western Cape, Cape South Coast, Walker Bay, Bot River
  94773
  Ung, fruktig doft med blå plommon, slånbär, vulk, chark och svartpeppar. Medelfyllig, god, fruktig och kryddig smak med mogna, goda tanniner, bra syra, riktigt fin längd och pepprig, alkoholvarm avslutning. Druvtypiskt. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Frankrike sydväst, Gaillac
  93827
  Utvecklad doft med plommon, korinter, slånbär, fat och choklad. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med lätt strävhet, fräsch syra och bra längd. 13 %. 2400 fl.