

Vin till citronfisk med timjan
Vin till citronfisk med timjan är ett klassiskt chablisvin från välrenommerade kooperativet La Chablisienne. Receptet är mycket lättlagat och fantastiskt gott. Servera med potatis eller ris samt en härlig sallad.
Vin till grillade lammkotletter med honungsglaze och majssalsa
Vin till grillade lammkotletter med honungsglaze och majssalsa är från Central Coast i USA. Vinerna från Kalifornien har ofta, men inte alltid, en varm, generös ton. Med andra ord, en utmärkt vinmatch till de grillade lammkotletterna med honungsglaze.
Vin till svamprisotto – Brunello di Montalcino Val di Suga
Vin till kryddiga, spicy Shrimp à la Oummi
Vinbankens skribent Daniel Retz har besökt restaurang Oummi och var imponerad. Kombinationerna, mat och vin, satt som en smäck!
Vin till potatisbullar med fejkon
Receptet på potatisbullar med fejkon är från nya kokboken, Vego i Världsklass, i samarbete mellan Sveriges Olympiska kommitté och Världsnaturfonden WWF. Vinet är vitt, ursprunget södra Rhône.
Vitt, torrt och friskt vin från Loire, Frankrike till kantarellsoppa är en hit. En klockren kombination mellan vin och mat helt enkelt.
Är det fest ska man bjuda på tårta! Sommartårtan smakar av rabarber och fräscht av citronkrämen. Vintips till tårtan är Moscato d’ Asti.
Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.
Vintips till studentfest & recept för många gäster
Vintips till studentfest (eller vårfest) är säkra vinval som många gillar. Matiga tilltugg och festliga bjudrätter går att förbereda, se våra recept för många gäster, så glöm panik och stress. Ta chansen att umgås med gästerna, du också!
Bistro Pastis Bouillabaisse Nordic
Bistro Pastis är helt korrekt en fransk bistro belägen i Gamla Stan. Vinbanken har fått receptet på den klassiska, grymt populära fisksoppan bouillabaisse som Pastis skruvat på. Voilà – Bistro Pastis Bouillabaisse Nordic!
Vin till Auberginepaket och paprikafyllda bröd
Smakrika plockrätter passar lika bra serverade som buffé som till enkla middagen, som fredag kväll efter lång arbetsvecka. Vinförslaget är rött, av enklare kaliber utan avkall på smak eller kvalitet.
Vin till mumsig lasagne med extra allt
Mustig, smak- och energirik mat passar utmärkt under kalla vintermånader. En mumsig lasagne efter skidturen är helt perfekt och för dem som vill, ett vintipset på ett friskt rött vin.
Fetaostfyllda broccolibiffar - vegetariskt till fest
Matiga och smakrika biffar till fest för vegetarianer och extra fint vin från Alsace. Servera med sallad och tomatsås.
Vin till stekt rådjursfilé kräver ett smakrikt, rött och festligt vin då rätten är mer än vanlig vardag. Vi har valt en röd Bordeaux som levererar precis det vi söker efter av kärnig rödblå frukt, struktur och kraft samt en nypa ceder och tobak.
Torsk bourguignone med palsternacksmos
Prova ett rött vin till torsk bourguignone med palsternacksmos. Som en röd Bourgogne och den som vill vara hundra procent traditionell i sitt vinval väljer helt enkelt en vit Bourgogne.
Det här är en festligare rätt. Du kan också förbereda i tid för att slippa stressen när gästerna är på plats. Men själva fisken tillagas alltid “a la minute” för bästa resultat.
Västerbottensostpaj med vintips
PAJ. Västerbottenpaj eller om man säger det rätt, Västerbottensostpaj är enkelt att laga och smakar ljuvligt. För alla som vill lyxa till det serveras pajen med kantareller eller löjrom.
Châteauneuf-du-Pape Les Sinards till vegetarisk gratäng med rotfrukter och svamp
CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE. Vinet Châteauneuf-du-Pape Les Sinards har precis bytt årgång till hyllade 2015. Vinbanken har provat hur ett smakrikt, fylligt rött vin gör sig i kombination till vegetarisk mat. Valet föll på ett recept med rotfruktsgratäng och svamptäcke.
Grillad grön sparris | passar till vin av sauvignon blanc
GRILLA GRÖN SPARRIS. I denna rätt är det den syrliga getosten som är pricken över i tillsammans med sauvignon blancvinets friska smak och kraft.
VEGO. Mat från havet är inte bara fisk och skaldjur. Alger eller tång konsumeras frekvent i många andra länder, framförallt i Japan där den bruna havsalgen hiziki växer. Vegetarianer lagar gärna denna goda alg-rätt och serverar med ett mousserande vin.
VEGO. Lättlagad soppa av frysta ärter och buljongtärning. Enkel, god och lättlagad matigare soppa som du gärna kan servera med ett glas vitt vin och nybakat surdegsbröd. Vardagsfest!
Italiensk jägargryta, Cacciatore
Det röda grekiska vinet från Naoussa bjuder på en härligt generös smakupplevelse, lägg till en begynnande mognad, bra struktur och personlighet.