Receptbank

Receptbank

vinbanken.se samarbetar med Munskänkarna och skapar successivt en receptbank med förslag på passande viner.

Vin till gösfilé med Jungfrusås
Vin till grillad gösfilé är ett mousserande vin som smakar gulfruktigt, lite brödigt och friskt. Den vackra såsen har friskhet och diskret sötma, fisken en lätt grillyta. Middagen kommer att bli en smakhit!
Vin till grillade karréspett är rött och fruktigt
Laga spetten på grillen för extra sommarkänsla och okomplicerad utomhusfest. Den saftigt goda fläskkarrén gör alltid succé på grillen.
Vin till fransk blanquette de poulet
Vin till fransk blanquette de poulet kan vara vitt mousserande eller rött av druvan pinot noir. Vinbanken har valt champagne.

Vin till citronfisk med timjan

Vin till citronfisk med timjan är ett klassiskt chablisvin från välrenommerade kooperativet La Chablisienne. Receptet är mycket lättlagat och fantastiskt gott. Servera med potatis eller ris samt en härlig sallad.

​Vin till grillade lammkotletter med honungsglaze och majssalsa

Vin till grillade lammkotletter med honungsglaze och majssalsa är från Central Coast i USA. Vinerna från Kalifornien har ofta, men inte alltid, en varm, generös ton. Med andra ord, en utmärkt vinmatch till de grillade lammkotletterna med honungsglaze.

Vin till svamprisotto – Brunello di Montalcino Val di Suga


Vin till kryddiga, spicy Shrimp à la Oummi

Vinbankens skribent Daniel Retz har besökt restaurang Oummi och var imponerad. Kombinationerna, mat och vin, satt som en smäck! 

Vin till potatisbullar med fejkon

Receptet på potatisbullar med fejkon är från nya kokboken, Vego i Världsklass, i samarbete mellan Sveriges Olympiska kommitté och Världsnaturfonden WWF. Vinet är vitt, ursprunget södra Rhône.

Vin till Kantarellsoppa

Vitt, torrt och friskt vin från Loire, Frankrike till kantarellsoppa är en hit. En klockren kombination mellan vin och mat helt enkelt.

Vin till sommartårta

Är det fest ska man bjuda på tårta! Sommartårtan smakar av rabarber och fräscht av citronkrämen. Vintips till tårtan är Moscato d’ Asti.

Vin till gurkgazpacho

Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.

Vintips till studentfest & recept för många gäster

Vintips till studentfest (eller vårfest) är säkra vinval som många gillar. Matiga tilltugg och festliga bjudrätter går att förbereda, se våra recept för många gäster, så glöm panik och stress. Ta chansen att umgås med gästerna, du också!

Bistro Pastis Bouillabaisse Nordic

Bistro Pastis är helt korrekt en fransk bistro belägen i Gamla Stan. Vinbanken har fått receptet på den klassiska, grymt populära fisksoppan bouillabaisse som Pastis skruvat på. Voilà – Bistro Pastis Bouillabaisse Nordic!

Vin till Auberginepaket och paprikafyllda bröd

Smakrika plockrätter passar lika bra serverade som buffé som till enkla middagen, som fredag kväll efter lång arbetsvecka. Vinförslaget är rött, av enklare kaliber utan avkall på smak eller kvalitet.

Vin till mumsig lasagne med extra allt

Mustig, smak- och energirik mat passar utmärkt under kalla vintermånader. En mumsig lasagne efter skidturen är helt perfekt och för dem som vill, ett vintipset på ett friskt rött vin.

Fetaostfyllda broccolibiffar - vegetariskt till fest

Matiga och smakrika biffar till fest för vegetarianer och extra fint vin från Alsace. Servera med sallad och tomatsås.

Vin till stekt rådjursfilé

Vin till stekt rådjursfilé kräver ett smakrikt, rött och festligt vin då rätten är mer än vanlig vardag. Vi har valt en röd Bordeaux som levererar precis det vi söker efter av kärnig rödblå frukt, struktur och kraft samt en nypa ceder och tobak.

Torsk bourguignone med palsternacksmos

Prova ett rött vin till torsk bourguignone med palsternacksmos. Som en röd Bourgogne och den som vill vara hundra procent traditionell i sitt vinval väljer helt enkelt en vit Bourgogne.

Det här är en festligare rätt. Du kan också förbereda i tid för att slippa stressen när gästerna är på plats. Men själva fisken tillagas alltid “a la minute” för bästa resultat.

Västerbottensostpaj med vintips

PAJ. Västerbottenpaj eller om man säger det rätt, Västerbottensostpaj är enkelt att laga och smakar ljuvligt. För alla som vill lyxa till det serveras pajen med kantareller eller löjrom.

Châteauneuf-du-Pape Les Sinards till vegetarisk gratäng med rotfrukter och svamp

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE. Vinet Châteauneuf-du-Pape Les Sinards har precis bytt årgång till hyllade 2015. Vinbanken har provat hur ett smakrikt, fylligt rött vin gör sig i kombination till vegetarisk mat. Valet föll på ett recept med rotfruktsgratäng och svamptäcke.

Grillad grön sparris | passar till vin av sauvignon blanc

GRILLA GRÖN SPARRIS. I denna rätt är det den syrliga getosten som är pricken över i tillsammans med sauvignon blancvinets friska smak och kraft.

Vegetarisk Hizikipuck

VEGO. Mat från havet är inte bara fisk och skaldjur. Alger eller tång konsumeras frekvent i många andra länder, framförallt i Japan där den bruna havsalgen hiziki växer. Vegetarianer lagar gärna denna goda alg-rätt och serverar med ett mousserande vin.

Grön ärtsoppa med dragon

VEGO. Lättlagad soppa av frysta ärter och buljongtärning. Enkel, god och lättlagad matigare soppa som du gärna kan servera med ett glas vitt vin och nybakat surdegsbröd. Vardagsfest!

Italiensk jägargryta, Cacciatore

Det röda grekiska vinet från Naoussa bjuder på en härligt generös smakupplevelse, lägg till en begynnande mognad, bra struktur och personlighet.