Sektionsaktuellt

På utbildningssidan samarbetar Munskänkarna Linköping Bacchus och Munskänkarna Linköping Filbyter. Vårt gemensamma utbildningsprogram ser du nedan: Uppdatering av aktuella kurser och datum pågår.


Introduktionskurs

Kursen vänder sig till nya medlemmar eller gamla medlemmar som tidigare inte deltagit i kursverksamheten. Grundläggande vinkunskap, teoretisk genomgång av vinprovning och två praktiska provningar ingår.

 

Ettbetygskurs

Ettbetygskursen behandlar allmän vinkunskap, vinodling och vinframställning i Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Nio tillfällen inklusive prov.

 

Druvkurs

Druvkursen inriktas på kännedom om sex huvuddruvor, vinodling och vinframställning. Vid varje tillfälle provas sex viner av druvtypisk karaktär och en teoridel handlar om vinodling och vinframställning. Målet med kursen är att deltagarna ska kunna känna igen viner gjorda på Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Tvåbetygskurs

Under 10 lektionstillfällen med både teoriavsnitt och praktiska provningar gör vi en resa genom vinvärlden. 

Du som redan gått kursen tidigare får gärna anmäla dig igen, men förstagångsdeltagare har företräde. Provet man avlägger är tredelat med två teoretiska avsnitt och ett praktiskt prov. Kravet för att delta i denna kurs är att man har passerat ettbetygskursen eller druvkursen med godkänt resultat.

Sensorikkurs

Detta är Munskänkarnas senast framtagna kurs, som går igenom hur vi genom att använda våra sinnen på ett systematiskt sätt bedömer ett vins karaktärsegenskaper. Kursen är på 6 lektionstillfällen.

Frankrike runt – Tour de France

I denna kurs presenterar vi olika franska vindistrikt och typiska druvor för respektive distrikt vid 6 tillfällen, allt för att ge möjlighet att fördjupa sig inom ett av de stora vinländerna. Fokus för kursen ligger på att lära sig vad som är typiskt för varje distrikt samt hur detta återspeglar sig i vinet.

Ost & Vin

Vi träffas under 5 tillfällen och lär oss de fem ostfamiljerna samt grundläggande kring framställning av ost. Via provningar lär vi oss vilken typp av vin som passar bra till olika typer av ost.

Temaprovningsgrupp

Gruppen är en fortsättning av en tidigare tvåbetygskurs och vänder sig till dem som har kunskaper motsvarande två betyg. Intresseanmälan till kent@lysator.liu.se.

 

Översikt provningar - Bacchus och Filbyter

Uppdatering pågår