Ungerska viner med Liselott Andersson

Bästa medlemmar! I vår första vinprovning under 2023 får vi ta del av vad l Ungern av i dag har att erbjuda en vinintresserad publik. Som sakkunnig ciceron i ämnet får vi hjälp av Liselott Andersson.

Om provningen

Ungern har en gammal och ärevördig vinnäring med traditioner som sträcker sig från Romarriket fram till våra dagar och de flesta av oss är säkert bekanta med landets egen världsunika vintyp, den av ädelröta söta tokajern med anor tillbaka till 1500-talet. Under kommunisttiden kommer dock kvaliteten på ungerskt vin att förflackas och fram till 1980-talets slut låg industrins fokus på massproduktion av billiga röda och vita viner för export främst till Sovjetunionen och östblocket.

Idag har Ungern en moderniserad vinproduktion och vinindustrin blomstrar. Inte minst utländska investerare, som har sett en stor potential i Ungern som vinland, bidrar med både teknik och kapital. Nyplanteringar har gjorts med internationellt kända druvsorter som till exempel Cabernet Sauvignon och Chardonnay, men Ungern har som gammalt vinland även en mängd spännande inhemska druvsorter och traditionella produktionsmetoder. En tydlig trend bland dagens vinodlare är att värna dessa egna druvor och att odla dem jämsides med de "stora" sorterna. En annan stadigt växande trend är att ungerska vinmakare alltmer satsar på små serier av röda hantverksmässiga kvalitetsviner som sällan går till export.

Vi får prova sex utvalda ungerska viner som skall spegla både förnyelse och tradition i dagens vinnäring. Ungerska viner anses dessutom vara generellt mycket prisvärda och kvällens viner, som har ett medelpris på ca 30 euro per butelj, inger oss osökt förväntningar på vin av hög kvalitet.

Vi träffas i vår vanliga lokal i ATC-huset kl. 19.00 tisdagen den 31 januari 2023. Priset denna gång blir mycket förmånliga 25 € för medlemmar och 30 € för inbjudna gäster. Vi har plats för maximalt 40 deltagare.

Anmälan via vår hemsida senast den 29 januari.

Betalning görs till vårt konto FI77 6601 0010 6246 33 senast den 29 januari.

Kom ihåg att ta med dina glas.

Varmt välkomna till en mycket spännande vinprovning!

Om Liselott

Liselott Andersson är Munskänk sedan 1996, verksam i sektion Stålstaden (Luleå) där hon är ordförande. Som tidigare utbildningsansvarig i Luleå har hon hållit en mängd kurser, och hon har själv en gedigen utbildning inom Munskänkarna. Hon har deltagit i vin-VM i Priorat 2011 som en av tre medlemmar i lag Munskänkarna ("vi vann inte men kom heller inte sist"). Hon har tillsammans med sin make arrangerat tre vinresor till Ungern.

På gång våren 2023

Här kommer en "save the date" avisering för vårt årsmöte

- Årsmöte fredag 24/2 Kl. 18.30 i vår vanliga lokal i ATC. Efter mötet planeras en middag i restaurang.

 - I mars kommer sommelier Karin Roosvall från Järva-sektionen att hålla en provning med spanska viner: "Norra Spanien levererar!". Datum är ännu inte fastställt.

Vi återkommer inom kort med vårens hela program.

 

Gå en kurs!

Munskänkarna på Åland planerar att hålla en Betyg-1 kurs till och sonderar intresset.


Vad går kursen ut på? Vi lär oss om vinets historia, framställning av viner, vinodling, olika druvor och dess karaktärer och viss geografi. Vi fokuserar främst på de fyra stora europeiska länderna gällande vinframställning; Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Vid varje kurstillfälle provar vi också 6 olika viner och lär oss bedöma kvalitet, struktur, tanniner, syra och huruvida det är gott eller inte.


Kursen kräver inga förkunskaper men är en bra grund för fördjupade studier men också inför provningarna som ordnas av Munskänkarna. Kursen består av 7-8 tillfällen om ca 2 timmar vardera och avslutas med tentamen.


Låter detta som en kul grej? Intresseanmälan görs till utbildningsansvarig Susanne Olausson per e-post, susanne.olausson@aland.net. Intresseanmälan i detta skede är inte bindande.


Ordförande

 

Verksamhetsberättelse 2021

Bokslut 2021

Verksamhetsgranskningsberättelse 2021

Verksamhetsplan 2022

Budget 2022

 

Hälsningar

Ordförande

Aktuellt

 • Jultävling: Bästa vinvitsen
  Riks

  Publicerat:

 • Årets bästa vin: Tre spanska mästare
  Riks

  Publicerat:

 • 2023 års resestipendiater
  Riks

  Publicerat:

På gång

Kommande vinprovningar Visa alla
 • Ungerska viner med Liselott Andersson

  ATC-huset - 2023-01-31

Utbildningar

Mer om oss

Årets bästa vin

Årets bästa vin är ett nytt initiativ i föreningen Munskänkarna. Temat för 2022 års upplaga var Spanien och de tre kategorierna rött respektive vitt vin samt sherry.

In Vino

I Munskänkarnas medlemstidning In Vino möter du profiler i vinvärlden, läser om trenderna och får följa med till vingårdar. Självklart tipsar vi om vinet och maten som sätter guldkant på tillvaron.

Vinrecensioner

Redan 1966 började Munskänkarna regelbundet att recensera viner – först i Sverige. Våra två provningsgrupper bevakar löpande Systembolagets sortiment och bedömer viner utifrån kvalitet, prisvärde och typicitet.

Årets vinort

Årets vinort 2023 är Bolzano i Alto Adige – Italiens nordligaste och mest alpina vinregion. Med sin historiska koppling och närhet till Österrike är det lite av en blandning av germansk stringens och italiensk charm.