agiorgitiko

Blå druva som härstammar från Grekland. Är en senmognande, högavkastande vinranka som är mycket känslig för virussjukdomar, liksom för mjöldagg och botrytis. Agiorgitiko är den vanligaste grekiska rödvinsdruvan.

Historia

Staden Nemea i appellationen med samma namn hette tidigare Agios Georgis (Sankt Georg), vilket gav namn åt denna druvsort. Det exakta ursprunget antas ligga i områdena Argolis och Korinthia på Peloponnesos. Härstamningen är dock okänd. Enligt en hypotes odlades den eller en förfader redan i det antika Grekland.

Spridning

Den odlas främst i regionerna Attika och Peloponnesos. I den senare regionen är den den enda tillåtna druvsorten i appellationen Nemea. Mindre kvantiteter finns också i regionerna Epirus och Makedonien. Odlingsarealen i Grekland uppgår till 3 270 hektar, och i Sydafrika finns den på 2 hektar. Under 2016 odlades druvsorten på totalt 3 272 hektar vinodlingar, med en uppåtgående trend. Den rankas därmed på 139:e plats i den globala rankningen av druvsorter (Statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Druvan ger färgintensiva fylliga röda viner med sammentslena tanniner. Aromer av surkörsbär och vinbär. Är lagringsdugliga. Blandas ofta med Cabernet Sauvignon. Det finns en trenda att göra mer fruktiga viner med mjukare tanniner.

Övrigt

Druvan har 32 kända synonymer: Aghiorghitico, Aghiorghitiko, Agiorgitiki, Aigeorgitiko, Ayoryitiko, Bacouri, Bakouri, Bakouros, Blut Des Herkules, Haghiorghitico, Karvouniaris, Karvouniarismavraki, Mavraki, Mavro, Mavro Nemea, Mavro Nemeas, Mavron, Mavronemeas, Mavrostafylo, Mavrostaphylo, Mavrostaphylo Mavraki, Mavrouda, Mavroudi, Mavroudi Nemeas, Mavroydi, Mbacoura, Mbakoura, Nemea, Nemeas Mavro, Nemeas Mavroudi, Sankt Georgs-Rebe, St. George. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 102

 • BETYG

  14
  138:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Grekland, Peloponnesos, Arcadia
  72083
  Öppen, bussig doft av choklad, ekfat, björnbär, svarta vinbär och slånbär. Medelfyllig, fruktig, stram, torr smak med tydliga tanniner, lagom fruktsyra samt en ganska lång eftersmak.