aletta

Aletta är en ny grön druvsort (även Egri Csillagok 18) är en interspecifik ny sort. Den innehåller gener från Vitis berlandieri, Vitis rupestris och Vitis vinifera. Den har medelstora, breda, taggiga, släta, starkt strukturerade, djupgröna blad. Den har medelstora, vingade, extremt lösa klasar och små, tunnskaliga, saftiga muskatliknande bär. Den har en kort växtsäsong, mognar tidigt och är extremt motståndskraftig mot svampsjukdomar.

Historia

Är en resistent hybrid som skapades 1957 av Dr József Csizmazia Darab och László Bereznai genom att korsa Muscat Ottonel och Eger2 (Villard). Dess ursprungliga namn var Egri Csillagok 40. Den fick statlig certifiering 2009 och bytte då namn till Aletta. János Csere Apáczais holländska fru var poet och hette Aletta van der Maet. Dess förädlare, József Csizmazia, hade läst om Aletta i ett verk om hennes liv och namngav därför sorten efter henne.

Spridning

Intresset för sorten har varit stort i Ungern under de senaste åren och den odlas nu (2023) på 2 000 hektar, och bara i vinregionen Donau. I vindistriktet Kunság är nästan var tionde vinstock Aletta, medan den också odlas på 63 hektar i vindistriktet Hajós-Baja. Donauregionen kännetecknas av ett kontinentalt klimat med tillfälliga extremer, höga temperaturer, relativt lite nederbörd och, i vissa fall, frost, vilket kan orsaka svårigheter vid druvodling. Den i grunden sandiga jorden ger upphov till lätta, friska viner. Aromatiska sorter, däribland Aletta, kännetecknas av en utpräglad, delikat doft. Under 2016 rapporterades en odlingsareal på 1 676 hektar i Ungern, med en starkt uppåtgående trend (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Sorten används i allmänhet för att göra lätta, friska och aromatiska vita viner. Den har relativt bra syra och om druvorna inte är för mogna kan syran bevaras väl i vinet. Det är en aromatisk druvsort med muskatliknande toner som påminner om druvblomning och krispiga druvor. Tack vare sin doft och fräschör används den ofta i blandningar. Detta resulterar i enkla, lättdruckna viner som bör drickas när de är unga. Det är sällsynt att stöta på som AOC/AOP (PDO)-vin ellersom endruvevin.

Övrigt

Druvan har 2 kända synonymer: ECS 18 EGRI CSILLAGOK 18. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 23102

 • BETYG

  8
  79:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Ungern, Duna–Tisza közi
  2064
  Ung, fruktig, avrundad doft med toner av gula frukter. Knappt medelfyllig, ung, fruktig smak med mild syra och måttlig längd. PET.