fetasca regala

Grön druva som härstammar från Rumänien. Fetasca betyd "ung flicka" och är mest odlade druvan i Rumänien. Används ofta till mousserande vin. Tål såväl värme som kyla men behöver en hel del regn för att ge bra viner. Den är känslig för ädelröta.

Historia

Vinrankan upptäcktes på 1920-talet av en trädgårdsmästare vid namn Gaspari i byn Danes nära staden Shigisoara i Transsylvanien. Han gav den först namnet Dunes Village King's Bough. Är sannolikt resultatet av en förmodat naturlig korsning mellan Fetească Albă x Frâncușă.

Spridning

I Rumänien där den är den vanligaste druvsorten odlas den på totalt 12 619 hektar. Här används den främst för produktion av stilla och mousserande viner samt för destillering. I Moldavien odlas den på 372 hektar. Det finns mindre odlingar under namnet Königsast i Österrike. 2016 odlades druvan på totalt 12 991 hektar vilket placerar den på 57: e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Gger kryddiga vita viner med en blommig arom, med bra syra. Har oftast aromer av gröna äpplen, citrusfrukter, tropiska gula frukter och aromatiska örter.

Övrigt

Druvan har 24 kända synonymer, däribland: Danesdörfer Königsast, Dünesdörfer Königsast, Königliche Mädchentraube, Königsast, Königstochter (Tyskland, Österrike); Dănășană, Dănășeană, Dăneșană, Dánosi Leányka, Dunășană, Galbenă de Ardeal, Galbenă di Ardeal, Gelbenă de Ardeal, Fetească de Danes, Fetească Korolevskaia, Fetească Muscatnaia, Fetească Muskatnaia, Fetească Regale, Fetească Regola (Rumänien); Pesecká Leánka (Slovakien); Erdei Sarga, (Ungern I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 4121