koshu

Alias: Koshu

Grön druva som härstammar från Japan. Druvsorten mognar sent och är mottaglig för mjöldagg men ärresistent mot Botrytis. Den odlas i det traditionella Tanazukuri-pergolasystemet och är perfekt anpassad till klimatförhållandena i Japan.

Historia

Är uppkallad efter den tidigare provinsen Kōshū, som ungefär sammanfaller med den nuvarande prefekturen Yamanashi. Enligt en hypotes nådde den Kina från Europa via Sidenvägen redan på 700-talet och introducerades till Japan av buddhistiska munkar. Härstamningen är dock okänd.

Spridning

Den odlas huvudsakligen i prefekturen Yamanashi på huvudön Honshu. 2016 odlades druvan på totalt 690 hektar med en stark uppåtgående trend (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

De rosafärgade, tjockskaliga bären ger friska, alkoholsnåla, ganska extraktfattiga och smakneutrala vita viner som kan användas för att blanda röda och vita viner. Ger hög syra. Framför allt används den dock som bordsdruva och även för destillering av spritdrycker.

Övrigt

Druvan har 8 kända synonymer, däribland: Kochiou, Konshu, Koshiou, Koshiourebe och Koushuu. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6427