roditis

Grön druva som härstammar från Grekland. Sorten som mognar sent och ger hög avkastning är särskilt känslig för mjöldagg och virus, men är motståndskraftig mot torka.

Historia

Härstamningen är okänd. Det finns flera kloner av denna mycket gamla druvsort, som skiljer sig något åt i druvfärg från orange till mörkröd, i storlek och i avkastning. Den vanligaste sorten är den med rödaktiga druvor.

Spridning

Sorten är utbredd på fastlandet och i Peloponnesos. År 2016 noterades två Roditis-sorter av Kym Anderson. För den med namnet Roditis R (röda bär) fanns det 828 hektar. Detta kan vara sorten eller kultivaren Roditis Kokkinos, som är upptagen som en oberoende sort i VIVC-katalogen. För den sort som betecknas Roditis (rödaktiga bär) fanns det 8 463 hektar vinstockar. Sorten Roditis ligger därmed på plats 84 i världsrankingen över vinstockssorter (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Med låg avkastning eller lämplig lagring producerar den syrliga vita viner med aromer av citrusfrukter, meloner, äpplen och mandlar. De enklare vinerna används däremot ofta till retsina som blandas med Savatiano.

Övrigt

Druvan har 39 kända synonymer, däribland: Alepou, Alepou Roditis, Arilogos Roditis, Arsenikos Roditis, Kanellato, Kritsanisti, Lisitsines, Litsitsines, Rhodites, Rhoditi, Rhoditis, Rodea Stafyli, Rodites, Roditi, Roditis Alepou, Roditis Kanellatos, Roditis Rosé, Rodomoussi, Rogdites, Rogditis, Roidites, Roiditis, Roïdo, Roigditis, Sourviotes, Sourviotis och Thilikos Rhoditis. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 10141