Temaprovning rose april 2022

Provningsdatum
2022-05-13

Provningsgrupp
Rickard Albin (RA) Magnus Hoffstein (MH) Mårten Söderlund (MS) Johan Wadman (JW)

Om provningen
Rosévin. Blotta ordet smakar sommar, sallader och mingel - avslappnat och opretentiöst och kanske inte den typ av vin man lägger mest pengar på. Men vad finns det att upptäcka hos Systembolaget norr om tvåhundrakronorsgränsen? Det har vi kikat på. Slutsatsen är att vinerna generellt håller bra kvalitet, men att prisvärdheten inte riktigt hänger med. Tittar man på priserna för just dessa roséer verkar de ha ökat mer än genomsnittet de senaste åren, vilket såklart är en del av förklaringen.


Men ändå, till sommarens mingel-extravaganza bjuder vi gärna på ett glas 2020 Whispering Angel från Château D’Esclans, med eller utan en sallad Niçoise. För den dekadenta semesterlunchen eller en lyxig middag i den ljumma sommarkvällen häller vi gärna upp såväl amforalagrade 2018 Nuances från Château Pibarnon, med snygg struktur, som härligt komplexa 2019 Cuvée des Vignettes från Clos Cibonnes.

Magnus Hoffstein

 • Rosévin

  BETYG

  14
  299:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
  52251
  Mycket blekt rosa färg. Frisk doft av jordgubbar, citrus, persika, fänkål, basilika, ylle och kalk. Ganska rund kropp med balanserad syra, svag beska och någon fruktsötma.