Om Istrien

Om Istrien

Den gamla vinregionen Istrien ligger på en halvö som sträcker sig från den västligaste delen av Kroatien till södra Sloveniens kustremsa. En mindre del av Istrien ligger i Slovenien och två kommuner i Italien.

Munskänkarnas vinort 2017 fokuserar på det kroatiska Istrien.

Namnet Istrien kommer från de första bosättarna Histri. Det var en forntida folkgrupp som under antiken bebodde nutidens Istrien. 

Viner har framställts i Istrien i minst 2 500 år. Vinets långa historia kanske främst kännetecknas genom namnet Kalavojna bay, en bukt som ligger nära staden Pula i sydvästra Kroatien. Namnet härrör från den gamla grekiskan och betyder ”De goda vinernas bukt”.

En av anledningarna till att Istrien inte tillhör de klassiska vinregionerna i världen är dess turbulenta historia som i mångt och mycket hänger samman med det geografiska läget. Istrien har genom historien varit en del av många länder något som med jämna mellanrum har stoppat upp utvecklingen.

För att som utomstående få en inblick hur det har varit kan vi ta del av hur en lokal vinmakare beskriver de senaste 100 åren:
”Min farfar föddes i Österrike, min far föddes i Italien, jag föddes i Jugoslavien och min dotter föddes i Kroatien. Vi växte alla upp i samma hus”.

Med sådana förutsättningar är det lätt att bli splittrad, men det har också fört med sig något positivt, exempelvis de italienska influenserna när det gäller mat- och dryckeskultur och i många fall så är kvaliteten högre och priset lägre i kroatiska Istrien jämfört med Italien.

Fram till och med frigörelsen från Jugoslavien 1991 var merparten av produktionen bulkviner från stora kooperativ. Självständigheten gav nya möjligheter och det var kvalitetsmedvetna producenter såsom Gianfranco Kozlović, Moreno Coronica, Moreno Degrassi och även kooperativet Vina Laguna (numera privatiserat) som pekade ut riktningen inför framtiden. De påbörjade det kostsamma arbetet att modernisera vingårdarna. Nästa steg var att flytta fokus från kvantitet till kvalitet. Kvalitetssatsningen med lägre skördeuttag som följd gav mer komplexa och koncentrerade viner som långsamt började vinna uppskattning utanför landets gränser och idag är Istrien en vinregion som förknippas med kvalitet. Det här har också inneburit att mat- och vinturismen har ökat, något som lett till ökade intäkter som har investeras i vidareutveckling.