Klassificering

Mer om vinerna

Roussillon har 9 AOP och 3 IGP för torra viner och 5 AOP Vin Doux Naturels, alla med unik karaktär.

Allmänt

Roussillons producenter satsar nu mycket på att nå ut i världen med sina viner. VDN-viner har än så länge bara en liten export. Det är annorlunda med de torra vinerna. Här har exporten ökat lavinartat de senaste åren. 

Vin Doux Naturels

Det var vin doux naturel-vinerna (VDN) som lade grunden för Roussillons renommé som vinregion. Länge stod dessa viner för en bra bit över 50 % av den totala produktionen. När appellationssystemet infördes 1936 fick Banyuls, Maury och Rivesaltes direkt sina egna AOC, så gott var deras anseende. Muscat de Rivesaltes fick sin lite senare, 1956. VDN var oerhört populära aperitif-viner efter andra världskriget, på 1950- och 1960-talen. Då var också arealen för hela Roussillon på topp med 70 000 hektar. 

Idag görs VDN-viner på en knapp tredjedel av den totala arealen i Roussillon. Men eftersom skördeuttagen är så mycket lägre än för torra viner blir det inte mer än 15–17 % av den totala produktionen räknat i volym. Högsta tillåtna skördeuttag för VDN-vinerna är 30 hl/ha.

Mer om Vin Doux Naturel hittar du här. 

 

Torra viner

I takt med att VDN-vinerna förlorar marknader så har produktionen av de torra vinerna procentuellt sett ökat. Men samtidigt har den totala vinarealen minskat kraftigt. Som mest var den uppe i 72 000 hektar 1935. Från och med 1960 började den sjunka. Och den har stadigt sjunkit varje år sedan dess till dagens 20 700 hektar.

De torra vinerna fick relativt tidigt ett bra rykte. Collioure ute vid kusten har länge gjort eftertraktade röda viner och fick sin AOC 1971.

Côtes du Roussillon och Côtes du Roussillon Villages står tillsammans för nästan 80 % av produktionen av torra viner. Collioure står för 6 % och de fem Villages-byarna för resten. 71 % är rött, 24 % rosé och det är bara 5 % som är vitt. Det är synd, de vita vinerna är verkligen speciella.

Det är naturligt att värmen i Roussillon ger kraftfulla viner men idag visar många talangfulla producenter att det ändå går att ge vinerna balans och harmoni.

IGP

Det finns tre IGP i Roussillon. Samtliga tre gäller enbart för torra viner.

Spridningen är stor i stil och ambition. Här finns naturligtvis en del enklare viner, en del vin de cépage med druvan angiven på etiketten men också viner som närmar sig 100 euro flaskan och allting däremellan. 

Här finns listan över de olika AOP, IGT och VDN

Text: Britt Karlsson Bild: CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon)