Årets vinort 2025: Jura
Den franska regionen Jura har valts till årets vinort 2025. Det är en av Frankrikes minsta vinregioner som samtidigt erbjuder ett varierat utbud av viner i olika stilar. Det är också ett uppskattat besöksmål, inte bara för den som gillar mat och vin, utan också för den som uppskattar ett spännande landskap, pittoreska byar och en vild natur.
Jura är en av Frankrikes minsta vinregioner. Departementet ligger i de östra delarna av landet och gränsar i väster till Bourgogne och i öster till Schweiz. Jurabergen som bildades för miljoner år sedan och ligger i de östliga delarna av regionen har fått ge namn till området.
Departementet Jura tillhör regionen Bourgogne-Franche-Comté (tidigare Franche-Comté). Lons-le-Saunier är huvudort i departementet Jura, men det är Arbois som räknas som huvudort för själva vinregionen.
Juras vinområde har en odlingsareal på ca 2 000 ha som sträcker sig över 80 km och är 6 km brett. Klimatet är kontinental och relativt regnrikt. Landskapet är varierat och jordmånen domineras av kalkjordar och märgel (kalkrik lera med inslag av skiffer).
Munskänkarna har tagit fram en kort introduktionsfilm om årets vinregion Jura. Kika gärna på den för att inspireras av det vackra landskapet och få ett litet smakprov av vad regionen kan erbjuda.
Mer som Munskänkarna skrivit om Jura hittar du här
Fem druvsorter
Här odlas fem druvsorter på runt 2 000 hektar. Det är den lokala gröna druvan savagnin och de lokala blå poulsard (ploussard) och trousseau, tillsammans med de internationellt kända druvorna chardonnay och pinot noir.
Du kan även läsa mer om området i In Vino nr 4 2022 som du hittar om du loggar in under Mina sidor.
Olika typer av viner och vinstilar
Förutom mousserande viner produceras vitt, rött och rosé men även starkvin.
Jura producerar högkvalitativa viner i internationell stil samtidigt som man vårdar både de lokala druvorna och den traditionella vinifieringen. Området har särskilt uppmärksammats för sin vinstil på druvan savagnin (”vin jaune”, det gula vinet) som, likt sherry, medvetet oxideras och lagras under ett jästtäcke.
Arbois är vinregionens huvudort.
Möt producenterna i Jura:
Fakta
Odlingsarea: Ca 2 000 ha (varav 30% är ekologisk odling)
Producenter: Det finns ca 200 producenter. Ungefär hälften av försäljningen kommer från de mindre producenterna medan kooperativen står för ca 25% och vinhandeln (negociants) för ca 25%
Produktion: Ca 59 000 hl/år
Viner: 52% vita, 22% röda. Andelen mousserande viner är 26%
Druvor: Chardonnay och savagnin (gröna druvor) samt pinot noir, poulsard (ploussard) och trousseau (blå druvor)
Export: Ca 16% (Sverige fjärde största exportmarknaden efter Norge, Belgien och USA)