Peter Rabe

Hur länge har du ingått i provningsgruppen?
–Jag är den nyaste medlemmen i provningsgruppen och har varit med sedan början av 2024.

Vad är det som lockar med uppdraget?
– Det är ju jätteintressant att få prova alla dessa olika vinstilar från världens alla hörn. Man lär sig nya druvor och nya ursprung och kan samtidigt jämföra dem med klassiska viner. Spännande, utvecklande och ansvarsfullt att få vara med i beskrivningen och betygssättningen av vinerna för våra medlemmar.

Går det att vara objektiv när man bedömer vin?
– Det är svårt att vara helt objektiv. Vi har ju alla våra favoritstilar och sådant vi tycker mindre bra om. Men man måste försöka disciplinera sig i provningen och se bortom det och vara medveten om vilket "bias" man kan ha. För objektivitetens skull är det sannolikt bäst att prova allting helt blint, men även då om man är erfaren, kommer man känna igen vissa viner.

Hur förbereder man sig bäst för att prova väldigt många viner vid samma tillfälle?
– Det klassiska att vara utvilad, motiverad och att koncentrera sig 100 procent på uppgiften.

Vad har du för tankar om Systembolagets tillfälliga sortiment som du fokuserar på att prova?
– Tillfälligt sortiment har ju verkligen inneburit ett lyft för alla vinintresserade – och även andra som bara vill ha "ett gott vin". Det kommer nästan varje vecka året runt nya viner och alltid finns det några guldkorn att vaska fram. Många nya druvor och nya ursprung som dyker upp och som är kul att testa för att bredda sina vyer.

Vilken typ av viner uppskattar du själv mest?
– Min favoritdruva är pinot noir och jag gillar dessa viner överlag. Förstås en riktigt bra bourgogne, men det blir ju oftast väldigt dyrt. Det är lättare att hitta prisvärda och goda pinoter från till exempel Nya Zeeland och de lite svalare områdena i USA. Även spätburgunder kan vara riktigt bra. Annars är det väldigt klassiskt. Jag älskar lagrad, gammal champagne, vällagrad bordeaux, barolo, barbaresco etc. En nyare vinstil som jag upptäckt under senare år är de lätta, fräscha cinsaultvinerna från Sydafrika med låg alkoholhalt.

Favoritvinland/favoritvinregion/favoritvinstil?
– Ja, det blir ju lite samma svar som på tidigare fråga. Frankrike i topp med Bourgogne, Champagne och Bordeaux. Italien på stark andra plats. Av vinländerna utanför Europa sätter jag nog Nya Zeeland främst med anledning av de goda pinoterna därifrån.

Vilken kombination av vin och mat vill du rekommendera?
– Jag tycker mycket om att laga mat, kombinera med vin och att ha vinprovningsmiddagar. Min pappa var köksmästare, så jag har nog ärvt mitt matintresse från honom och också lärt mig en del. En favorit som vi gör då och då är lammfilé med rödvinssås och en getostlasagne med spenat och soltorkade tomater. Det går även bra med lammentrecôte eller lammrostbiff. Det passar väldigt bra till de flesta rödviner, förutom de allra lättaste.