Årets bästa vin: Tre spanska mästare

Årets bästa vin: Tre spanska mästare

När Munskänkarnas medlemmar själva får välja sina spanska favoriter är det godello från Galicien, grenachebaserat från Priorat och palo cortado som smäller högst.

Temat för andra upplagan av den medlemsbaserade omröstningen ”Årets bästa vin” var Spanien. Och med en stadig tredjeplats i Systembolagets statistik över försäljning av vin per land kan vi konstatera att Spanien har en given plats i svenskarnas hjärtan.

Hälften av de nominerade röda vinerna härstammade från Rioja, men detta ursprung övertrumfades till slut av Priorat och Finca el Puig – som faktiskt funnits i Systembolagets sortiment ända sedan 2007.

Bland de nominerade vita vinerna dominerade Galicien som ursprung. Inte helt oväntat är det också härifrån det vinnande vinet kommer. Dock handlar det inte om albariño som för många är synonymt med ”det gröna Spanien”. I stället var det Terras do Cigarrón Godello som tog hem segern.

I kategorin sherry härstammade så klart de nominerade vinerna från Årets vinort: Jerez. I sin helhet blev det en fin representation av de torra stilarna, men som segrare stod till slut det mest exklusiva vinet: Palo Cortado Península Solera Reserva.

VINNARNA

Rött: Finca el Puig
Producent: Gran Clos
Råvaror: Garnatxa (grenache), syrah och cabernet sauvignon
Ursprung: Katalonien, Priorat
Nr: 2737
Pris: 249 kr

Vitt: Terras do Cigarrón Godello
Producent: Adegas Galegas
Råvaror: 100 % godello
Ursprung: Galicien, Monterrei
Nr: 2346
Pris: 69 kr (prissänkt)

Sherry: Palo Cortado Península Solera Reserva
Producent: Lustau
Råvaror: 100 % palomino fino
Ursprung: Jerez
Nr: 8233
Pris: 259 kr


Årets bästa vin

Medlemsomröstningen om ”Årets bästa vin” är en aktivitet som anordnas av Munskänkarna riks och ambitionen är att öka kunskapen och intresset om vin. Tävlingen är tvådelad, en nomineringsomgång där alla föreningens medlemmar kan skicka in namnet på sina favoritviner knutet till årets tema som är Spanien. Vinerna ska finnas i Systembolagets fasta sortiment och utan övre prisgräns. Mellan maj och oktober har medlemmarna kunnat prova och rösta på sina favoriter bland finalvinerna, antingen tillsammans i sin sektion eller i egen regi.

Mer om vinnarna, finalisterna och tävlingen kan du läsa här