Pfalz är Årets vinort 2024

Pfalz är Årets vinort 2024

Årets vinort för 2024 är utsedd av Munskänkarna. Det blir tyska vinregionen Pfalz som nästa år är i fokus för vinorganisationen.

Varje år utser Munskänkarna, som är Sveriges största organisation för vinprovningar och vinutbildningar, Årets vinort. Det är en ort eller region som organisationen särskilt uppmärksammar under året genom vinprovningar, utbildning, information, besök och andra medlemsaktiviteter.

– Det är våra sektioner, med dess nära 30 000 medlemmar, som röstat fram Pfalz, säger Mats Lindelöw, ordförande för Munskänkarna. Pfalz har både stor bredd och hög kvalitet på vinerna. Här finns också spännande utveckling och nytänkande.  

Joseph Greilinger är chef för Pfalzwein och ser mycket fram emot samarbetet med Munskänkarna. 

– Pfalz är inte bara världens största odlingsregion för riesling, utan också en stor aktör när det kommer till weissburgunder och grauburgunder. Våra viner, som ofta är fräscha och tillgängliga, passar perfekt till fisk, svensk husmanskost och många andra tillfällen, säger Joseph Greilinger. 

Pfalz är Tysklands näst största vinregion, där flera kooperativ och ett stort antal enskilda vingårdar står för regionens produktion och försäljning av vin.  Här är riesling den stora druvan, men också spätburgunder (pinot noir), weissburgunder (pinot blanc) och grauburgunder (pinot gris). Den inhemska dornfelder-druvan är också vanlig.

Munskänkarna brukar hålla över 100 vinprovningar över hela landet på temat Årets vinort. Joseph Greilinger hoppas att många också väljer att besöka Pfalz.

– Här möter ni fantastiska vingårdar med välkomnande vinproducenter, stor gästfrihet och vacker natur, säger Joseph Greilinger.

Sedan 1993 utser Munskänkarna Årets vinort, som kan vara en specifik ort eller en större region. Syftet är att öka medlemmarnas kunskap om det valda området. De fem senaste Årets vinorter har varit Alto Adige i Italien (2023), Jerez i Spanien (2022), Roussillon i Frankrike (2020/2021), Barbaresco i Italien (2019) och Épernay i Frankrike (2018). 

En introduktion till Pfalz hittar du här