Årets vinort 2024

Årets vinort 2024

Välkommen till Pfalz, Tysklands näst största vinregion, där man gjort vin i omkring 2 000 år.  Här möter du högkvalitativa rieslingviner som är allt från knastertorra till söta.


Här är spätburgunder, även känd som pinot noir, på uppgång, liksom de andra burgunderdruvorna: pinot blanc och pinot gris. Och här möter du den mest odlade blå druvan dornfelder.

Den 85 km långa vinvägen Deutsche Weinstrasse förenar ett 40-tal byar, från Bockenheim i norr ner till franska gränsen och Alsace.

Naturskönt, avslappnat och lättillgängligt

Intresserade kurortsbesökare kan hitta några guldkorn här och för den som gillar att vandra eller cykla finns fina strövområden och spännande leder att utforska i ett på många sätt historiskt landskap. Dessutom erbjuds viner av hög kvalitet och rätter med smak av både tradition och innovation. Något som förstås har bidragit till att Pfalz har utnämnts till årets vinregion 2024 av Munskänkarna.

Pfalz är utmärkt som resmål året runt, även om den vackraste och mest livliga tiden är under vår och sommar. Under våren är mandelblomsträden och sparrisen i fokus. Under sommarmånaderna och in på sensommaren pågår det framförallt musik- och vinfestivaler i de olika byarna. Gönnheims festival i juli har utnämnts till den vackraste, medan den största och mest kända vinfestivalen är Bad Dürkehim Wurstmarkt i september. Vinturister som föredrar att resa under skördetid kan oftast räkna med att de större producenterna kan ta emot besökare i provningsrummen (Vinothek), men kolla gärna möjligheter och öppettider före avresan.

Pfalzwein har fler tips på vad regionen erbjuder, till exempel vilka vinfestivaler som är på gång. De har även en app att ladda ner inför resan.

Munskänkarnas egen guide till Pfalz finns här

Övergripande information om Pfalz hittar du här:
Wines of Germany

Några av producenterna i Pfalz kan du läsa om här: 
Weingut Friedrich Becker

Weingut Jülg

Villa Wolf

Weingut Schwedhelm

Von Winning