Mysig muscat

Skrivet av: Caroline Hofberg

Den 9 maj sätter vi muscat i centrum. Denna druva uppträder i många olika skepnader, men här har vi valt att fokusera på det pärlande moscato d'asti och matchat det med den lättfixade desserten pavlova.

Muscat, druvan med vitt skilda karaktärer. Från Asti i Piemonte kommer det pärlande moscato d'asti, ett vin jag själv gärna njuter av under den varma årstiden. Det fräscha och aromatiska vinet är ett klockrent sommarvin, eller bersåvin, som det så populärt heter. En skål solmogna jordgubbar till och man är i hamn. Men svalkande citronsorbet eller helt enkelt ett glas i ensamt majestät, som en uppfräschare efter middagen, är också rätt.

Med ljus och värme i sikte vill jag ta tillfället i akt att bjuda på en dessert som passar bra ihop med vinet. Den här gången blir det säsongens godaste och mest lättbakade tårta, pavlova. Den söta marängen smaksätter jag med pistaschmandel och toppar sen härligheten med myntakryddad jordgubbsgrädde. Och för att få en oslagbart somrig smakkombination blir det alltså moscato d'asti i glaset.

Recensioner av viner gjorda på muscat hittar du här



Pistaschpavlova med jordgubbsgrädde

Pavlova är alltid lika praktisk att bjuda på eftersom marängbottnen kan bakas i god tid och förvaras i rumstemperatur. Tänk bara på att toppa bottnen med grädden precis vid servering så att marängen behåller sin knaprighet. Till den här fluffiga och förföriskt goda klassikern passar ett aromatiskt och pärlande moscato d'asti alldeles utmärkt att servera till.

8–10 bitar

Maräng
100 g naturella pistaschmandlar utan skal (2 dl)
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättikssprit
1 msk majsstärkelse  
smör & mjöl till bakplåtspappret             

Fyllning
5 dl vispgrädde
3 krm vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1 ¼ dl hackad färsk mynta          
6 dl skivade jordgubbar

Till garnering
jordgubbar
färsk mynta

Gör så här:
1. Maräng: Rita en rundel på ett bakplåtspapper, 26–28 centimeter i diameter. Smörj och mjöla rundeln. Sätt ugnen på 140 grader.

2. Grovhacka pistaschmandeln.

3. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank. Vänd ner ättikssprit, majsstärkelse och pistasch med luftiga tag.

4. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda i nedre delen av ugnen 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt marängen eftertorka i ugnen minst 3 timmar

5. Fyllning: Vispa grädden, men inte alltför hårt. Vänd ner vanilj, mynta och jordgubbar. Bred jordgubbsgrädden över bottnen precis vid servering. Garnera med jordgubbar och mynta.

Recept, foto och styling: Caroline Hofberg

Familjen muscat

Familjen muscat är stor och utspridd – med många ansikten. I själva verket är muscat samlingsnamnet på en familj med fler än 200 druvsorter. Muscat räknas som en av världens äldsta druvsorter och har sitt ursprung i Mellanöstern. Idag odlas dock muscat över hela världen, i allt från svala till extremt varma klimat, vilket naturligtvis bidrar till den stora mångfalden av vin. Man brukar säga att det finns en muscat för alla smaker: från torra till söta, mousserande och starkviner. Trots alla olikheter finns gemensamma faktorer som låg syrahalt och att man vill behålla den unga fruktigheten gör att vinerna sällan lagras. Det här är också den enda druvan som doftar färska vindruvor efter vintillverkningen. Muscat används även för russintillverkning, men äts också som bordsdruva. Bland hela den stora muscatfamiljen, som också innehåller åtskilliga muteringar, är det framför allt tre sorter som är mest förekommande: muscat blanc á petits grains, muscat d'alexandrie och muscat ottonell.

Muscat blanc á petits grains
Muscat blanc á petits grains är den muscatdruva som anses ge de bästa vinerna. Den odlas bland annat i Italien, Grekland och södra Frankrike.

I Piemonte produceras moscato d'asti, det vin som jag tipsar om till min pavlova. Men här tillverkas även spumante som är ett liknande vin, fast något enklare. Båda kännetecknas av fräsch och porlande sötma, men också av att vinet har låg alkoholhalt. Det här är en vintyp som passar perfekt till lättare frukt– och bärdesserter och sommarhäng.

Ett annat välkänt vin av muscat blanc á petits grains är muscat de beaumes-de-Venise från Rhône. Även grannregionen, Languedoc-Roussillon, producerar ett likande vin som heter muscat de rivesaltes. Passar till frukt– och bärdesserter, gärna smaksatta med vanilj, t ex cheesecake med bär. Vinerna är också utmärkta till mögelost, med fördel en fransk Roquerfort. Eller gör som fransmännen, njut vinet till ank- och gåslever eller kycklinglevermousse.

Även på grekiska Samos produceras vin av muscat blanc á petits grains. Blommiga toner, aprikos, honung, vanilj och citrus gör att också de här söta vinerna passar till frukt– och bärdesserter med vanilj såväl som till mögelost. Prova gärna kardemummabakad höstfrukt med zabaione som smaksatts med en skvätt av vinet.

En helt annan vintyp, som också görs på muscat blanc á petits, är liqueur muscat från området runt staden Rutherglen i Australien. Det här vinet tillverkas på ett, för Australien unikt sätt, där man kombinerar olika europeiska produktionsmetoder. Druvorna skördas sent, när de i princip är som russin. Vinet spritförstärks så att jäsningen avbryts, precis som vid Portvinstillverkning. Därefter tar lagringen vid som kommer att ge vinet en oxidativ ton. Vinet lagras med samma metod som vid sherrytillverkningen, med solerasystem, så att olika årgångar lagras separat. Slutligen lagras vinet i ett varmt klimat, ungefär som madeiravinerna som genomgår en uppvärmningsprocess, estufagem. Det här ger vinet en särpräglad och lätt bränd karaktär där smaken blir koncentrerad, fylld av mörk knäckighet, nötter och torkad frukt. Gott till desserter med mörk choklad och/eller nötter och mögelost. Men det här vinet kan man också bjuda som avrundning på en middag. 

Muscat d'alexandrie
Muscat d'alexandrie är den familjemedlem som är vanligast internationellt. Här är en druva som mår bra av värme och man finner den oftast i heta områden. Resultatet ger söta, russinsmakande viner. Ett vin är starkvinet Setúbal från Portugal. Här heter druvan moscatel de setúbal, men även moscatel roxo får användas. Ingår 85 % moscatel de setúbal får vinet säljas under druvans namn, annars används enbart beteckningen setúbal. Det här söta vinet har en hjortronliknande smak och är ett utmärkt dessertvin: gott till crème brûlee, äppelpaj eller vaniljglass med varma hjortron. Men setúbal passar också utmärkt tillsammans med smakrik mögelost.

Även Sicilien söta stolthet, passito di pantelleria, från den lilla vulkanön Pantelleria görs på muscat d'alexandrie. Fast här går druvan under namnet zibibbo, som har sitt ursprung i Afrika. Namnet betyder torkad druva och kommer från arabiskans zabib eller egyptiskans zibib. På Pantelleria växer druvorna på vinrankor som beskurits som små buskar, en beskärningsmetod som kallas bush wines, eller buskvin. För att skydda vinrankorna ytterligare från den starka vinden gräver man många gånger gropar kring rankorna. Pantellerias vinrankor blev invalda på Unesco:s världsarvslista 2014. Zibibbon ger aromatiska och generösa smaker av mandel, aprikos, tropisk frukt och apelsinblommor. Ibland kan vinet nästan upplevas ha en parfymerad ton. Men mitt i denna exotiska blommighet finns också fräscha citrustoner, aromer av de torkade druvorna och mineralton från öns vulkanjord. Gott till en mandelkaka, gärna den klassiska torta di mandorla. Men vinet passar också ihop med smakrika ostar, med fördel grönmögelost. Eller varför inte ”bara” njuta av ett glas i stället för dessert.

Muscat ottonell
Den tredje varianten, muscat ottonell, ger lättare och torra viner och odlas främst i Alsace och Östeuropa. Det svenska sortimentet av muscat är till största del inriktat på sötare vin (än så länge). Men finner du ett torrt vin från Alsace passar det utmärkt till asiatiska och lite kryddstarka rätter eftersom de ofta har en viss restsötma. Den här typen av vin passar också bra till vissa sorters ost. Prova t ex opastöriserad brie de meaux som har en stallig smak eller krämig och mjuk kittost med viss sälta. Att kombinera med Alsace:s egen munster är också ett bra val. Vit mögelost som försiktigt värms i sin träask till en krämig konsistens är också en lyckad kombination tillsammans den här typen av vin – prova gärna mont d'or som enbart produceras under vintern när mjölkproduktionen är lägre.