Pikant pinot noir

Skrivet av: Caroline Hofberg

Den 18 augusti får en av världens mest kända druvor stå i centrum. Får vi föreslå ett firande som kombinerar pinot noir med råbiff i modern tappning?

Säg råbiff och somliga får något lyriskt i blicken. Andra rynkar lätt på näsan, och vissa föredrar sin halstrad. Med andra ord, råbiffen förefaller vara en vattendelare, ungefär som koriander. Själv är jag galen i råbiff, och ser med glädje alla nya och kreativa varianter som poppar upp. Asiatisk är fortfarande lika het. Men man ser också olika recept med tryffelmajonnäs och italienska smaker står förstås alltid högt i kurs. Och icke att förglömma, klassikern: med äggula, kapris, rödlök och dijonsenap.

Men med alla dessa spretiga smaker, hur ska man då tänka med vinet. Egentligen som med alla kombinationer för mat och vin, titta på tillbehören. Vad gäller den asiatiska väljer jag ett vitt med viss restsötma. Annars tycker jag det smakar gott med ett glas rött till min råbiff.

Mitt val faller alltid på ett lättare vin som är fruktigt med mjuka tanniner, bäriga toner och fin syra för att det ska klara att knyta samman alla smaker och komponenter. Det skulle kunna vara ett vin av gamay, men pinot noir är också en druva som gör att jag känner mig trygg i mitt vinval.

Utifrån en druvtypisk pinot noir från nya världen har jag komponerat en råbiff med tillbehör som alla passar väl ihop med vinet. Visserligen klarar det här vinet även en klassisk råbiff, men vad sägs om de här tillbehören: vispad briekräm, rostade hasselnötter, friterade lökringar och kapris. Vad mer som får stryka på foten är pommes frites. Istället blir det Hasselbacksrödbetor, är det skördetid så är det. Dessutom möter sötman i rödbetorna vinets fruktighet fint. Liksom den vispade briekrämen, pinot noir är ett vin som matchar vitmögelost fint och de rostade hasselnötterna tillsammans med vinets milda och rostade ekfatston känns klockrena.

Recensioner av viner gjorda på pinot noir hittar du här

 

Råbiff med briekräm och hasselbacksrödbetor

Vad som är viktigt att tänka på när det gäller råbiff är att köttet har god kvalitét och är nymalt. Och att det inte är för finmalet, som köttfärs. Önskemål om malningsgraden brukar vara individuell, en del föredrar grovhackad, andra lite mer mald. Har du tillgång till köttkvarn, välj en grövre malbricka. Annars tycker jag det fungerar bra att använda matberedaren, monterad med stålkniv, och köra med pulsknappen. Eller be helt enkelt din handlare att mala en bra köttbit. Här har jag utgått från vinet när jag valt mina tillbehör till råbiffen: alla passar bra till en mjuk och fruktig pinot noir från nya världen. Högst upp i texten kan du läsa mer om hur jag tänker vad gäller den här smakmatchningen.

4 portioner

Råbiff
600 g nötkött av bra kvalitét för råbiff, t ex biff, rostbiff, slaktarfilé, innanlår, oxfilé          
flingsalt
nymald svartpeppar från kvarn
ca ¾ dl rostade & grovhackade hasselnötter
smörgåskrasse, rödbetsgroddar & machésallad till garnering   

Briekräm
250 brieost
3 msk mellangrädde
½ tsk dijonsenap                       
2 tsk pressad citron                 

Rödbetor
ca 400 g små och jämnstora rödbetor
50 g smör 
flingsalt

Kapris & lök
4–6 msk kapris
2–3 bananschalottenlökar
neutral olja till fritering
ca 2 msk majsmjöl (maizena)

Gör så här:

Råbiff
1. Om köttet har senor, börja med att putsa bort dem. Skär köttet i mindre bitar.

2. Kör köttet hastigt i matberedaren som monterats med stålkniv. Använd pulsknappen.

3. Lägg det hackade/malda köttet som ett berg på tallrikarna. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar från kvarn.

4. Vid servering: Spritsa briekräm runt köttet. Strö över nötter, lökringar och kapris.

5. Garnera med krasse, rödbetsgroddar och machésallad. Servera genast tillsammans med rödbetorna.

Briekräm
1. Skär bort kanterna på osten. Låt den ligga i rumstemperatur så den mjuknar.

2. Dela osten i mindre bitar och lägg i mixer eller matberedare. Tillsätt grädde, senap och citron och mixa till en kräm.

3. Lägg i en spritspåse och förvara i kylen, men ta fram i god tid före servering.

Rödbetor
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna. Lägg dem på en sked eller träslev. Skär i tunna skivor, men inte helt igenom.

2. Lägg rödbetorna i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret. Pensla rödbetorna med drygt hälften av smöret och salta.

3. Baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Ta ut och pensla med resten av smöret. Fortsätt baka tills rödbetorna är mjuka, cirka 10 minuter.

Kapris & lök
1. Hetta upp oljan till 150 grader (inte mer, då bränns det).

2. Fritera kaprisen, en del i taget tills den är krispig och puffar upp som en blomma, cirka 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Skala och skiva löken tunt. Vänd lökringarna i mjöl. Skaka noga av överflödigt mjöl så att löken inte får mjölsmak.

4. Fritera i oljan, också på 150 grader, tills den har fin färg och är krispig. Låt rinna av på hushållspapper.

Pinot noir – druvornas diva

Numera kan man knappast skriva om pinot noir utan att nämna trendbrottet som filmen Sideways gav druvan för ett antal år sedan (2004). Detta skapade en trend världen över, men i synnerhet i USA, där merlotodlare fick lida. Samtidigt ledde detta till en ökad försäljning av pinot noirviner. Och denna trend ser ut att hålla i sig. Men trots nutidens stora intresse så är pinot noir en av våra äldsta druvsorter, känd för sina många kloner och mutationer.

Pinot noir är också kändisen som är omvittnat besvärlig. Här har vi druvan som inte vill ha för kallt. Men inte heller för varmt. Den gillar inte för mycket sol – eller för den delen, för lite. Mycket nederbörd är inte någon favorit, samtidigt som det inte får vara för torrt.

Ja, ungefär så låter det när druvornas diva skriver sin önskelista.

Men naturligtvis finns en anledning till denna kinkighet. I ett svalare klimat får pinot noir den tid den behöver för att utveckla sin karaktäristiska smak. Druvan mognar också tidigt och behöver en utdragen växtsäsong. Därför lämpar sig inte pinot noir för varma klimat – då hinner den inte utveckla sin fulla potential innan den blivit övermogen. Vinerna tenderar då att bli syltiga.

Men i alltför kalla klimat mognar pinot noir istället för långsamt och om det dessutom regnar mycket finns risken att druvorna börjar ruttna. Denna risk förstärks av att druvorna har tunna skal och att de växer väldigt tätt i klasarna. Skördarna måste hållas nere för att ge druvorna maximal koncentration och för att ge varje klase möjlighet att mogna fullt ut. I de bästa vingårdslägena sker också knoppningen tidigt på våren vilket gör pinot noir känslig för frost och kalla väderomslag. Det tunna skalet gör också att druvan är känslig för röta, svampangrepp och sjukdomar.

Vad pinot noir däremot gillar, förutom varma dagar och svala nätter, är väl dränerade, steniga och kalkiga jordar. Och när allt klaffar tycks vinodlare över hela världen vara ense om att druvan är värd att kämpa för – allt för att få fram de lätta, eleganta högstatusvinerna.

Anledningen till denna position är naturligtvis de fina rödvinerna från Bourgogne. Men att pinot noir också är en viktig druva i Champagne försämrar knappast statusen.

Bourgogne och nya världen
Det händer att fransmännen hävdar att det endast är i Bourgogne och Champagne som det fungerar att odla pinot noir, men det är naturligtvis inte sant. Däremot är det sant att pinot noir, som är en väldigt gammal druva, har sitt ursprung i Bourgogne. Här är förutsättningarna för regionens signaturdruva idealiska, med svalt klimat och kalkrika jordar. Här produceras allt från lätta och friska viner med bäriga aromer och örtiga toner till medelfylliga, komplexa och kryddiga viner med toner av mörka plommon och körsbär. Men man får heller inte glömma att den är en av de tre tillåtna druvorna i Champagne.

Men om vi, för ett ögonblick, inte låtsas om fransmännens patriotiska kärlek till pinot noir, utan istället blickar ut mot andra svala platser i vår omvärld. Låt oss starta i gamla vinvärlden: Tyskland har de senaste decennierna gjort succé med pinot noir, där druvan ofta går under namnet spätburgunder eller blauburgunder – som den även kallas i Österrike. I Italiens nordligaste delar heter den istället pinot nero. Kärt barn har alltså många namn.

Men pinot noir odlas också i nya världen, med stor framgång. I Kalifornien och Oregon, USA, är vinerna oftare fylligare med lite högre alkoholhalt och aromer av mörka plommon och körsbär. Här brukar man även märka tydliga smaker från rostade ekfat. I Nya Zeeland kan vinerna vara mer mineraliga och visa en rödbärighet och örtighet. Även i södra Australien och Tasmanien producerar man vin av pinot noir med stor framgång, liksom i Sydafrika och Chile. I Sydafrika produceras också en nära släkting till pinot noir, pinotage. Denna korsning av pinot noir och cinsault är speciellt framtagen för det varmare sydafrikanska klimatet. Just att druvan numera odlas på allt fler platser, med fint resultat, gör naturligtvis att prislappen ser annorlunda ut: man kan unna sig bra pinot noir utan att bli skinnad.

En annan nykomling i pinot noir–sammanhang är England. På grund av klimatförändringarna kan pinot noir numera odlas i södra England. Tidigare gjorde ett svalare klimat det svårt att uppnå tillräckliga alkoholnivåer. Idag produceras bra English Sparkling och ungefär 75 procent av den engelska vinproduktionen är mousserande.

Smaken
Pinot noir kan visa sig i olika skepnader beroende på ålder, växtplats och klimat. Generellt kan man säga att det är en elegant och mångfacetterad druva, som med sitt tunna skal ger viner med mjuka tanniner, lite ljusare färg och lättare kropp. Doft och smak av en ung pinot noir domineras av röda bär, ofta med en örtighet och kryddiga inslag. Med åldern övergår karaktären mer i komplexa toner av svamp, tryffel, varma kryddor, multna höstlöv, moreller, dill, läder och jordighet. De eleganta och sammetslena vinerna ändrar också färg vartefter de mognar och blir mer tegelfärgade.

Kombinationen med mat
Beroende på ålder och ursprung blir det naturligtvis skillnad på vad som passar att äta till vinet. Men generellt sett kan man säga att pinot noir ger matvänliga viner tack vare att de är fruktiga men inte så fylliga och sträva. De lätta, friska vinerna är ofta bra val till kyckling, kalvkött och fläsk. Ett ungt, lite lättare vin med fräschör och smak av röda bär brukar även vara ett bra fiskvin. Torsk eller hälleflundra med fläsk och rödvinssås och pinot noir är en lika klassisk som träffsäker kombination. Däremot bör man undvika alltför kraftiga rätter med starka kryddor eller väldigt mustiga grytor – den typen av mat tar ofta över vinet istället för att komplettera det.

Ett ungt och fruktigt vin är också ett bra val till charkbrickor. Ofta kan det ju vara lite trixigt att kombinera vin till chark på grund av den höga umamihalten. Ju högre halt av umami en råvara har, desto större är risken att vinet kan reagera negativt. Det här gäller främst röda viner som har mycket tanniner och tydlig strävhet. Umamin förstärker helt enkelt tanninerna och vinet upplevs mindre fruktigt, mer strävt och får en metallisk biton. Men här är alltså en ung, lätt och fruktig pinot noir med sina mjuka tanniner ett bra vinval. Och är du sugen på en bit ost tillsammans med pinot noir är vitmögelostarna tacksamma att servera till. Men även kittost och lagrade hårdostar som t ex Cheddar eller Havarti matchar vinet väl.

Ett äldre vin däremot, som utvecklat djupare toner, passar utmärkt till mer smakrika kötträtter, vilt och anka. Varför inte bjuda på en klassisk Boeuf Bourguignon tillsammans med en mogen pinot noir i glaset?