Bandol

Skrivet av: Gun och Urpo Merila

Åtta sydfranska kommuner räknas in i vinområdet Bandol, som ligger mellan hav och berg. Tre av kommunerna doppar tårna i medelhavet, medan de övriga fem...

...breder ut sig i inlandet alldeles bakom som bjuder på både grönska och klippor med dramatik. En del av vinodlingarna ligger på kullar, men de flesta klättrar uppför solbelysta sluttningar och det är framförallt den krävande och senskördade mourvèdre som här får ta mest plats. 

I området görs det stilla viner av typen rött, vitt och rosé. De röda vinerna är rödbäriga animaliska och kryddiga med inslag av mineral. I den fylliga smaken hittar man även syra, strävhet och en del bitterhet. De görs, precis som rosén, oftast av druvan mourvèdre som gärna tar sällskap av grenache, och cinsault. I de vita är det framförallt clairette, ugni blanc och bourboulenc som samsas.

Beställ och drick eller lagra

Även om Bandolvinerna inte är någon trogen gäst på Systembolagets hyllor, så är det en trevlig bekantskap att göra. En titt i beställningssortimentet är därför att rekommendera.  
I Munskänken nr 6 får du dessutom smakfulla tips på mat som matchar vinerna från Bandol. I samma nummer har du dessutom en matig artikel, som går på djupet när det gäller både området och vinerna. Missa inte det! Läs mer här >