Medlemmarnas val: Chablis från Brocard

Skrivet av: Monica Björklund Aksnes

– Ett väldigt klassiskt vin från Chablis. Välbalanserat, fräscht och med tydlig mineralitet. Chablis har en unik stil och det här vinet uttrycker utmärkt det människor söker i chablisviner.

Så beskriver Julien Brocard själv "Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre", ett av de sex viner som nominerats till Årets bästa vin – medlemmarnas val i kategorin viner över 200 kronor.Julien är på besök i Sverige för att presentera några av den kommande årgångens viner från gården. Sverige är en viktig marknad för Brocard.

– Vårt varumärke är mer känt här än hemma i Frankrike. Sverige är en stor marknad i förhållande till sin folkmängd.

I 30 år har familjen Brocard producerat vin från vingårdsläget Montée de Tonnerre. Det nu nominerade vinet har lagrats 14 månader på stora ekliggare, så kallad foudre. Det ger vinet viss syresättning, men utan att det tar smak från eken. Tidigare lagrades alla viner på ståltank, men nu används båda metoderna.

– För mycket ek stör vinet. Men med mikrosyresättning från foudre får vinet hjälp att uttrycka sin karaktär ännu bättre.

Brocard producerar 40 olika viner på chardonnay med en sammanlagd produktion om tre miljoner flaskor. Julien Brocard förklarar vad som kännetecknar deras viner:

– Att de uttrycker karaktären från det enskilda området. Därför har vi en mycket neutral vinifikation.

Julien Brocard är mycket engagerad i utveckling av vinodlingen. När han 1997 på allvar började arbeta i familjeföretaget, som grundades av hans far Jean-Marc Brocard, började han en successiv övergång till biodynamisk odling. Nu kretsar den stora utmaningen kring att skydda marken från torka, vilket har blivit ett allt större problem i takt med klimatförändringarna. Därför låter han täckgröda växa mellan raderna och kring vinstockarna, eftersom det skyddar jorden från solen och samtidigt fungerar som naturlig gödning i vingården. 

De stigande temperaturerna gör också att Brocard skördar sina druvor tidigare än förut – i dag hela tre veckor tidigare än för 30 år sedan. Julien betonar dock att Chablis fortsatt kännetecknas av ett svalt klimat. 

Julien Brocard är glad över nomineringen till Årets bästa vin – medlemmarnas val. Det är ett kvitto på att vinet är populärt.

– Ett vin är gjort för att drickas och då är det viktigt för oss hur vinet tas emot av konsumenterna.

Årgång 2021 av "Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre" lanseras i slutet av 2023. För närvarande är det 2020 som säljs via Systembolaget.