Årets vinkrog

Årets vinkrog 2024

 

Årets vinkrog 2023

Uppsala Vinkrogar 2023

Deltagare Domtrappkällaren

 

Årets vinkrog 2019

Det var fem krogar som fick diplom i år och årets nykomling är Il Forno på S:t Olofsgatan som klarade två klasar!
De övriga som fick ta emot utmärkelsen var:
Hambergs som klarade högsta kategorin 4 klasar
Dryck o Mat med tre klasar
Villa Anna och Hava som båda hamnade i kategorin med två klasar.
Bilden är tagen från eftermiddagens utdelning av diplom på Il Forno.
Med på bilden från vänster:
Josefin och Linn från Villa Anna
Igor från Hambergs
Lucian från Il Forna
Jesper och Marcus från Dryck o Mat
Med från Munskänkarna var Ordförande Bertil Lundvik samt Vinkrogsansvarig Per Steensen

 

 

 

Vinets dag i Uppsala 2018
Den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. I Uppsala uppmärksammar föreningen Munskänkarna vinets dag genom att dela ut diplom till de bästa vinrestaurangerna i staden.

Diplomen finns i olika klasser, bäst är att få diplom med fem klasar. Bara några få restauranger runt om i landet har nått den nivån. Dessa finns främst i storstäderna. I Uppsala kommer nu för första gången någonsin en restaurang att nå nivån fyra klasar.
Några har fått diplom tidigare och kommer nu få nya diplom som befäster att de är bra vinkrogar. En ny restaurang kommer också tilldelas denna utmärkelse. 
Representanter för de diplommottagande restaurangerna kommer att finnas på plats på Hava klockan 14.30 på måndagen, liksom två representanter för Munskänkarna, nämligen ordförande Bertil Lundvik och Per Steensen.

Vinets dag är ursprungligen ett firande av helgonet St Vincent. Enligt sägnen stannade han vid något tillfälle för att prata med en vinodlare. Medan de stod där, passade Vincents åsna på att smaka på vinrankorna. Året därpå gav just de rankorna bättre skörd och så skapades kunskapen om beskärning. Tro det eller ej, men i vart fall blev Vincent vinodlarnas skyddshelgon och han firas den 22 januari.

 

LÄS MER