Regionens vinseminarium i Vänersborg

Regionens vinseminarium i Vänersborg

Bussen avgår 07:20 från Rosvikstorg i Lysekil vilket innebär att vi är på färjan 07:40 och åker ut mot Skaftölandet 07:50. Skaftösektion ansluter vid Evensås skolan kl. 8.05 Bussen avgår från Ljungskile busstation (hållplatser) 09:10 Bussen avgår från Kampenhof Uddevalla 09:40

I år är det Vänersborgssektionen som bjuder in till regionens årliga Vinseminarium. Detta är ett ypperligt tillfälle att fördjupa sina kunskaper om vinvärldens viktigaste druvor. Provningarna ger också bra repetition och förberedelse inför såväl 2-Betygsprovet som Druvbetygsprovet för de medlemmar som går någon av dessa kurser.

Vi möts på Quality hotell i Vänersborg den 9 mars. Flertalet sektioner i regionen kommer att arrangera transport till mötet, prata med din sektionsordförande.

Det blir en dag med temat ”blindprovning”, under ledning av Krister Larsson och Jimmy Wessman.

Före lunch provar vi vita viner. Här är det en faktor som särskiljer vita viner, nämligen syran. Hur kan man urskilja en druva enbart med hjälp av syra? Vad är det som gör att syran skiljer sig åt druvor emellan? Är det växtplatsen, klimatet, vinbonden eller en kombination av alla tre faktorerna? Ja, det och en del annat får ni reda på då vi tillsammans provar 6 vita viner.

Eftermiddagen ägnas åt provning av röda förväxlingsviner vid blindprovning

”Have you ever mistaken a Bordeaux for a Burgundy?” ”Not since lunch!”

//Harry Waugh

Vad man kan tänka på vid blindprovning för att öka sina chanser att träffa rätt, ellerallt du behöver veta för att briljera bland dina vänner.

Vi kommer att prova sex olika röda viner med fokus på vintyper som lätt kan förväxlas för att försöka hitta vad som är de urskiljande dragen.Vi går igenom analytisk provningsmetodik, strategi vid praktiska prov och är riktad för såväl den ovana som den mer erfarna vinprovaren.

Mellan förmidagens och eftermiddagens vinprovning serveras lunch på hotellet, vilken ingår i deltagaravgiften.

Program:

10.00 -10.30 Samling med kaffe/te och smörgås
10.30 -12.30 Provning av 6 vita viner med Krister Larsson
12.30 -14.00 Lunch
14.00 -16.00 Provning av 6 röda viner med Jimmy Wessman

Priset är 595 kr och anmälan görs senast lördag 24 februari till Vänersborgssektionen via Munskänkarnas hemsida. Betalning till Vänersborgssektionens bankgiro 5809-1703 eller Swish 1236703128. På inbetalningen anges sektion och namn på deltagare.Anmälan är bindande.

Tag med 6 glas.

Länk till Vänersborssektionen:

https://www.munskankarna.se/sv/regioner/vastkusten/vanersborg/

Ev. allergier meddelas på mail till jan.ottosson@telia.com i anslutning till anmälan.
Vid frågor kontakta Jan Ottosson på tel 0708 561602.

Välkomna!
Vänersborgssektionen