cornalin

Blå druva som härstammar från Aostadalen i Italien vid den schweiziska gränsen. Vinrankan mognar sent och är i allmänhet motståndskraftig mot svampsjukdomar.

Historia

Var på 1800-talet utbredd i den italienska Aostadalen. Härstammar från en förmodat naturlig korsning mellan Rouge du Pays och en okänd sort.

Spridning

Odlas på 9 hektar i den italienska Aostadalen och är här tillåten i det regionala DOC-vinet. I Schweiz, å andra sidan, är odlingsarealen 138 hektar. 2016 odlades druvan på totalt 147 hektar med en fallande trend (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger färgstarka röda viner med rustika, rökiga tanniner och aromer av svart frukt och peppar.

Övrigt

Druvan har 22 kända synonymer, däribland Broblanc, Cargnola, Cornalino Nero, Cornallin, Corniola, (Italien); Cornalin d'Aoste, Cornalino, Humagne Rouge (Schweiz) I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 2838.

 • BETYG

  14
  199:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Aostadalen
  92028
  Fruktig doft med röda bär som hallon och smultron och lingon. Medelfyllig, fruktig smak med trevligt avrundad början, nyanserad mitt med rödbäriga toner, god strävhet, fin syra, riktigt bra längd samt lite torr avslutning. Vin av petit rouge, cornalin och mayolet.13 %. <br>