Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

;
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin från Italien, Sicilien, Terre Siciliane
    90321
    <div>Röd färg. Öppen, rödfruktig doft med inslag av körsbär, blåbär, hallon, lingon och plommon. Drygt medelfyllig, rik, fruktig ung smak med rätt stadig tanninstruktur, bra syra och utmärkt längd med ännu unga aromer. Ekologiskt. 13,5 %. 4740 fl.&nbsp;</div>
  • BETYG

    14
    179:-
    Prisvärt
    Rosévin från Italien, Piemonte, Gattinara
    93330
    Fruktig, ung doft med toner av blåbär, slånbär, hallon, viol och lite mineral. Medelfyllig, ung, fruktig smak med strama tanniner, fräsch syra, riktigt bra längd och rent slut. Vin av nebbiolo.
  • BETYG

    14
    169:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin från Italien, Sicilien, Etna
    93403
    Ung, fruktig doft med körsbär, hallon, plommon och lingon i tonerna. Medelfyllig, ung, fruktig och rätt sträv smak med balanserad syra, bra intensitet och alkoholvarm avslutning med beska. Framtonar som lite rustikt.
  • BETYG

    14
    119:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin från Italien, Piemonte
    90306
    Ung, fruktig doft med hallon, rödvinbär, röda körsbär och nypon i tonerna. Medelfyllig, ung, fruktig smak med lätta tanniner, fin syra med spänst, utmärkt längd och klockrent slut.
  • BETYG

    13
    129:-
    Prisvärt
    Mousserande vin från Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara
    93721
    Röd färg. Öppen, fruktig doft med toner av röda körsbär, hallon och röda vinbär. Torr, fruktig, rödbärig smak med lätta bubblor, fin längd och bra syra. Ekologiskt.
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin från Italien, Sicilien, Terre Siciliane
    90321
    <div>Röd färg. Öppen, rödfruktig doft med inslag av körsbär, blåbär, hallon, lingon och plommon. Drygt medelfyllig, rik, fruktig ung smak med rätt stadig tanninstruktur, bra syra och utmärkt längd med ännu unga aromer. Ekologiskt. 13,5 %. 4740 fl.&nbsp;</div>
  • BETYG

    15
    299:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Toskana, Maremma
    93332
    Fruktig och utvecklad doft med mörka körsbär, blå plommon, svarta vinbär, ek och örter. Medelfyllig, fruktig smak med god början, utvecklat mittparti med täta tanniner och fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer och rent, fast slut med värme.
  • BETYG

    14
    199:-
    Prisvärt
    Rosévin från Italien, Piemonte, Langhe
    94485
    Stor, avrundad och lite utvecklad doft med hallon, lingon, röda vinbär, körsbär, rosor och lite örter. Medelfyllig, fruktig smak med lätta tanniner, bra syra och utmärkt längd med sammansatta aromer.
  • BETYG

    17
    489:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barolo
    94626
    Stor, fruktig doft med blå plommon, körsbär, blåbär, viol och fat. Medelfyllig, fint fruktig smak med begynnande utveckling, stadiga tanniner, bra syra, ordentlig längd med sammansatta toner och varm avslutning. Barolo åt det robustare hållet.
  • BETYG

    12
    99:-
    Prisvärt
    Mousserande vin från Italien, Venetien, Prosecco
    92365
    Liten, ung, rödbärig doft och lätt, halvsöt, fruktig, enklare smak med liten, fin mousse och mild syra.
  • BETYG

    16
    329:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barolo
    93103
    Fint utvecklad doft med plommon, slånbär, mörka körsbär, viol, rosor och ek. Medelfyllig, fint fruktig och trevligt utvecklad smak med täta, mogna tanniner, fin syra, utmärkt längd och alkoholvarm avslutning. Rätt elegant.
  • BETYG

    13
    159:-
    Ej prisvärt
    90076
    Öppen, ung, fräsch och fruktig doft med rosor, körsbär, hallon, lingon och lite örter i tonerna. Lite lättare, fruktig smak med sammansatta toner, rätt torra tanniner, balanserad syra, bra längd och lite besk avslutning.
  • BETYG

    15
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Sardinien, Cannonau di Sardegna
    93428
    Återhållen, lite utvecklad doft med inslag av blåbär, björnbär, plommon, körsbär, mynta, pinje och torkade örter. Medelfyllig smak med avrundad början, rätt torr strävhet, fin syra, mycket bra längd med sammansatta toner och småvarm avslutning. Ekologiskt.
  • BETYG

    11
    139:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    92860
    Fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, blåbär och blå plommon. Lätt, spretig, bornerande smak med mild syra och hyfsad längd.
  • BETYG

    17
    499:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barolo
    94480
    Utvecklad doft med nypon, rosor, körsbär, mogna hallon, fat och läder. Drygt medelfyllig, fint utvecklad smak med komplexa aromer, behärskat stram struktur med täta, mogna tanniner, balanserad syra, utmärkt längd och fast slut. Gott nu men kan lagras ett tiotal år.
  • BETYG

    16
    399:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barolo
    94532
    Utvecklad doft med hallon, körsbär, nypon, plommon, fat och läder. Medelfyllig, fin, fruktig och utvecklad smak med täta tanniner, spänstig syra, utmärkt längd och fast slut med värme.
  • BETYG

    16
    409:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Toskana, Brunello di Montalcino
    95673
    Utvecklad doft med bigarråer, plommon, fat, choklad och lite örter i tonerna. Fyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med stadig tanninstruktur, rätt stram syra, utmärkt längd och alkoholvarm avslutning. Stöddigt
  • BETYG

    14
    399:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin från Italien, Venetien
    94616
    Djupnat gul färg. Utvecklad doft med torkade aprikoser, dito persika, mandarin, kryddor, honung och lite örter. Medelfyllig, torr, utvecklad och sammansatt smak med stram syra, måttlig längd och småvarmt, snipigt slut.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin från Italien, Piemonte
    94346
    Lite utvecklad doft med toner av gula frukter. Torr, fruktig smak med lätt strävhet, bra syra, god längd och alkoholvarm avslutning.
  • BETYG

    13
    125:-
    Prisvärt
    Sött vin från Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
    90166
    Lättsam, ung, fruktig, blommig doft och fjäderlätt, söt, fruktig smak med små, fina bubblor och pigg syra. Som gjutet till lätta fruktdesserter. Ursprungstypiskt
  • BETYG

    14
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Venetien, Valpolicella
    94449
    Utvecklad doft med körsbär, plommon, lite torkad frukt och fat därtill. Medelfyllig, utvecklad och rätt nyanserad smak med mogna tanniner och fin syra, riktigt bra längd och varm avslutning
  • BETYG

    14
    159:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin från Italien, Sardinien, Isola dei Nuraghi
    95424
    Utvecklad doft med körsbär, plommon, lite örter och fat. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med rätt stadiga tanniner, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm, lite kryddig avslutning.
  • BETYG

    15
    229:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Lombardiet, Valtellina superiore
    94471
    Utvecklad doft med nypon, mogna körsbär, torkad frukt, fat och choklad. Drygt medelfyllig, sträv smak med bra syra, utmärkt längd med komplexa aromer och varm avslutning. Bra karaktär. Vin av nebbiolo.&nbsp;
  • BETYG

    15
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    91176
    Fruktig, lite utvecklad doft med blåbär, björnbär, blå plommon, ek, eukalyptus och choklad. Medelfyllig smak med fruktig början, ekig strävhet i mittpartiet, fin syra, bra längd med sammansatta toner och varm avslutning.
  • BETYG

    14
    159:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin från Italien, Sardinien, Isola dei Nuraghi
    95424
    Utvecklad doft med körsbär, plommon, lite örter och fat. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med rätt stadiga tanniner, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm, lite kryddig avslutning.
  • BETYG

    15
    229:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Lombardiet, Valtellina superiore
    94471
    Utvecklad doft med nypon, mogna körsbär, torkad frukt, fat och choklad. Drygt medelfyllig, sträv smak med bra syra, utmärkt längd med komplexa aromer och varm avslutning. Bra karaktär. Vin av nebbiolo.&nbsp;
  • BETYG

    14
    179:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Venetien, Valpolicella
    94450
    Fint utvecklad doft med mörka och röda körsbär, lingon och andra röda bär samt fat. Medelfyllig, fin smak med fruktig början, nyanserad mitt med riktigt bra längd, lätta tanniner och fin syra. Fin ursprungskaraktär.
  • BETYG

    16,5
    299:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barbaresco
    77145
    Finstämd, dov, ren doft av torkade rosor, lövhög, vattenfärg, nypon, violpastiller och ett uns aceto balsamico. Harmonisk, balanserad smak med frisk, ren fruktsyra och ovanligt tillgängliga tanniner i en knappt medelstor kropp med elegant avslut.
  • BETYG

    13
    149:-
    Prisvärt
    Vitt vin från Italien, Sicilien
    54875
    Generös, aromatisk, kryddig, parfymerad doft av rosor och gula frukter. Ung och ganska smakrik med kryddigt, parfymerat anslag med hög, ännu lite "grön" fruktsyra.<div>100% lucido</div>
  • BETYG

    16,5
    299:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barbaresco
    77145
    Finstämd, dov, ren doft av torkade rosor, lövhög, vattenfärg, nypon, violpastiller och ett uns aceto balsamico. Harmonisk, balanserad smak med frisk, ren fruktsyra och ovanligt tillgängliga tanniner i en knappt medelstor kropp med elegant avslut.
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    50645
    Intensivt fruktig och bärig doft av körsbär, hallon, björnbär, viol och mandel. Eldig och bärig smak i en medelfyllig kropp med hög fruktsyra, mjuka tanniner samt beska i eftersmaken. <div><br></div>
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien, Sicilien
    54898
    Aromatisk, blommig doft av röda bär. Ungt, torrt anslag med frisk fruktsyra och ganska torra tanniner i en lätt kropp.
  • BETYG

    15
    316:-
    Ej prisvärt
    Sött vin från Italien, Sicilien
    54899
    Fyllig orangebrun färg. Rik, tung, kryddig Muscat-doft av torkad frukt, honung, russin, farinsocker och kanderad frukt. Fyllig, intensiv, helsöt smak med generös, torkad frukt i en tjock, simmig kropp med lång eftersmak. RA: 16p
  • BETYG

    14
    179:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    77054
    Doft av plommon, korinter, mandel, läder, mint, violpastiller, lack och choklad. Smak med lite lätt söt frukt, pigg fruktsyra och återhållna tanniner.
  • BETYG

    14,5
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Dolcetto di Ovada
    54145
    Fruktig doft av körsbär, björnbär och mandel. Friska syror i medelfyllig kropp med lätt sandiga tanniner.
  • BETYG

    14,5
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Langhe
    76970
    Aromatisk doft av torkade löv, torkade rosor med ett stänk mörka plommon. Fyllig smak av mörka körsbär med frisk fruktsyra ganska tydliga tanniner i en knappt medelfyllig kropp med bra längd.
  • BETYG

    14
    249:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin från Italien, Lombardiet, Franciacorta
    77881
    Lätt rökig doft av rostat bröd, nässlor, ärtskott, citronkaramell och ett stänk persika. Runt anslag med viss fruktsötma, vital fruktsyra i en medelstor kropp med ganska grov mousse och viss bitterhet i avslutet.&nbsp;<span style="color: inherit;">100% chardonnay</span>
  • BETYG

    15
    239:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte, Langhe
    55629
    Nyanserad doft av röda rosor, hallon, lite multna löv, körsbär och mandel. Knappt medelfyllig, torr och stram smak med spänstiga tanniner och fruktsyror samt ett balanserat, läskande avslut.
  • BETYG

    15,5
    299:-
    Prisvärt
    Mousserande vin från Italien, Lombardiet, Franciacorta
    55754
    Aromatisk doft av mogen citron, grapefrukt, havrekex, vått ylle, mandel och ett stänk chokladpralin. Ganska stringent, torr smak med tillräcklig frukt, hög fruktsyra, fin mousse och bra längd. MH: 14,5p För hög syra idag.<div>70% chardonnay, 30% pinot noir</div>
  • BETYG

    15
    249:-
    Prisvärt
    Mousserande vin från Italien, Lombardiet, Franciacorta
    55738
    Något dov doft av mogna, gula plommon, vit persika, bulldeg, krusbär och citron. Ganska smakrikt anslag av mogen frukt, pigg, ren fruktsyra med lagom mousse i en medelstor kropp.&nbsp;<span style="color: inherit;">100% chardonnay</span>
  • BETYG

    14
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Sicilien
    54944
    Aromatisk, lätt utvecklad doft av hallon, jordgubbar med inslag av läder. Medelfyllig smak med ganska hög fruktsyra och torra tanniner i en lätt kropp.
  • BETYG

    14
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Sicilien
    54892
    Ung, fruktig, lite kryddig/pepprig doft av körsbär och läder. Medelfyllig smak med bra frukt, frisk fruktsyra och smått strama tanniner i en knappt medelfyllig kropp.
  • BETYG

    13
    139:-
    Prisvärt
    Rött vin från Italien, Apulien
    55686
    Doft av riktigt mörk frukt, timjan och apelsinzest. Fruktigt anslag med frisk syra och lagom stadiga tanniner.
  • BETYG

    14,5
    259:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien, Lombardiet, Valtellina
    93333
    Utvecklad doft med plommon, mogna körsbär, dito röda bär, gummi, viol och fat. Medelfyllig, utvecklad smak med torra tanniner, mogen syra, fin längd med sammansatta toner och strävt, torrt slut.&nbsp;
  • BETYG

    14
    149:-
    Prisvärt
    Vitt vin från Italien, Kampanien, Sannio
    79824
    Frisk doft av solmogen gul frukt, krusbär och lite stenrök. Pigg syra i lätt oljig kropp med stramt avslut.
  • BETYG

    13,5
    68:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien
    54103
    Ganska generös, lätt pepprig doft av söta körsbär, nypon och vattenfärg. Pigg syra i medelfyllig kropp med ren, ganska lång eftersmak. <div><br></div>
  • BETYG

    13
    59:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien, Piemonte
    54110
    Lätt pepprig, blåfruktig doft med svag ton av vanilj, rödbeta och mörk choklad. Fruktig smak med frisk syra, ganska lätt kropp och små mjuka tanniner. <div><br></div>
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin från Italien, Toskana, Chianti Classico
    76442
    Ung doft av körsbär, mandel och mörk choklad. Ung, ganska rustik smak med grön, hög fruktsyra och påtagligt torra tanniner. <div><br></div>
  • BETYG

    14,5
    425:-
    Ej prisvärt
    Rött vin från Italien, Venetien, Amarone della Valpolicella
    78892
    Mullrande, mörk doft av kompott på björnbär, plommon och körsbär, vått läder, russin, nypon, pepparkaka och ett stänk höga alkoholer. Fyllig smak med påtaglig starkvinskänsla, rik, mörk frukt, pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en fyllig kropp med lång, kärnig starkvinseftersmak. <div><br></div>
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Prisvärt
    Vitt vin från Italien, Lombardiet, Valtellina, Alpi Retiche
    93113
    Aromatisk, lätt "vaxig" doft av syltade körsbär, ploppad sötmandel och fruktkarameller. Ung smak med måttfull frukt, hög, ren fruktsyra i en ganska slank kropp med mandel i eftersmaken.<div>100% nebbiolo (chiavennasca)</div>