Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    14,5
    259:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    93869
    Nyanserad doft av björnbär, blåbärssylt, våt jord, rotfrukter, lavendel, sav och yoghurt. Torrt, drygt medelfyllig, syrligt mörkfruktig och kryddig smak med drygt medelhög syra, tuggiga tanniner och mycket syrligt, lite läskande slut. 1500 fl.
  • BETYG

    16,5
    499:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    92126
    Utvecklad doft av stensöta, en del limtoner från volatila syror som ger ett aromatiskt lyft, nyponros, mörka körsbär, våt jord, mörk choklad och kryddskåp. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med torkad frukt, blandade bär och kryddor med medelhög syra, balanserade tanniner och ett långt, komplext slut. 600 fl.
  • BETYG

    14,5
    209:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    92315
    Något utvecklad doft av mörka körsbär, katrinplommon, mörk choklad, murket trä och bakkryddor. Torr, medelfyllig, kryddig smak med drygt medelhög syra, nyanserat syrlig, torra tanniner och ett syrligt, nyanserat slut. 4800 fl.
  • BETYG

    14,5
    259:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    94910
    Utvecklad doft av mörk choklad, mörka körsbär, björnbärsmarmelad, salvia, piptobak och jord. Torr, medelfyllig, syrligt mörkbärig och kryddig smak med drygt medelhög syra, balanserade tanniner och ett gott, nyansrikt slut med jordig touch. Ekologiskt. 1500 fl.
  • BETYG

    14
    175:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Montefalco rosso
    92319
    Lite återhållen doft av mörka plommon, mörk choklad, korinter, jord och rostade fat. Torr, medelfyllig, mörkfruktig och småkryddig smak med medelhög syra, rustik tanninstruktur och ett torrt, lite alkoholvarmt slut. 16800 fl.
  • BETYG

    14
    499:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    92645
    Ungdomlig doft av björnbär, röda vinbär och hallonkola, våt jord, grus och torrt trä. Torr, medelfyllig, mörkbärig, lite tunn smak, med medelhög syra, sandiga tanniner och ett kort, kärvt avslut med viss alkoholvärme. 2000 fl.
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Etna
    92456
    Rund, sötbärig doft av mogna jordgubbar, körsbär och rosor. Torr, medelfyllig, fräsh, rödbärig smk med drygt medelhög syra, finkorniga, lite murriga tanniner och ett långt, fräscht, rödbärigt slut. 9000 fl.
  • BETYG

    13,5
    179:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella
    94110
    Öppen, rödbärig doft med körsbär, röda vinbär, slånbär och lite kola. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med medelhög syra, bra tanniner och ett läskande avslut med citrus och en hint av beska. Ekologiskt. 3000 fl.
  • BETYG

    14,5
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Etna
    94677
    Lätt, rödbärig doft med smultron, jordgubbar, körsbär och röda äpplen. Torr, lätt smak med drygt medelhög syra, finkorniga tanniner och ett kryddigt, rödbärigt avslut med fin beska. 1500 fl.
  • BETYG

    13
    159:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dolcetto d'Alba
    94854
    Ung, bärig doft av varma jordgubbar, blåbär och körsbär. Torr, knappt medelfyllig, bärig smak med medelhög syra, murriga tanniner och ett långt bärigt slut med bra beska. 4800 fl.
  • BETYG

    15,5
    379:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, IGT Rosso Toscana
    90687
    Öppen doft av röda och mörka bär, björnbär, skogsbärsnickelkaramell, svarta vinbär, körsbär och plommon. Torr, drygt medelfyllig, bärig smak med medelhög syra, tuggiga, mogna tanniner och en lång, varm, kryddig avslutning. 1800 fl.
  • BETYG

    14
    165:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    92565
    Öppen, rödbärig doft med körsbär, skogshallon, salvia, plommon, lakrits och gamla fat. Torr, knappt medelfyllig, elegant, rödbärig smak med drygt medelhög syra, finkorniga, intensiva tannier och ett läskane rödbärigt avslut. Ekologiskt. 20400 fl.
  • BETYG

    13
    179:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi
    90450
    Ung, fruktig doft med gul fräsh frukt, päron, vita blommor och lime. Torr, knappt medelfyllig, syrlig, lätt spritsig smak, hög syra och en lång citrus- och mineraldominerad avslutning. 7200 fl.
  • BETYG

    13,5
    229:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Alto-Adige
    76330
    Frisk doft av fläder, krusbär och päron. Lätt oljig kropp med balanserad syra och rent avslut.
  • BETYG

    13
    229:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Alto-Adige
    71713
    Frisk, tydlig doft av flädersnår, gröna krusbär och burkärtor. Medelfyllig, något oljig kropp med frisk syra och svagt bitter svans.
  • BETYG

    10,5
    99:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien
    70135
    Öppen och rik doft av solmogen frukt, körsbär och svart te. Slank, rustik smak med mjuka tanniner, pigg fruktsyra samt en varm eftersmak med lite beska.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    Aromatisk, komplex doft av lövhög, balsamvinäger, apelsinskal, nypon, kanel, undervegetation och torkade rosor. Fyllig, rund, tillgänglig, balanserad smak med pigg, ren fruktsyra och avrundade tanniner i en knappt medelfyllig kropp med lång, harmonisk eftersmak.
  • BETYG

    14,5
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    50645
    Doft av mörka plommon, körsbär, mörk choklad, björnbärsmarmelad, läder, mynta och pinje. Smak med medelfyllig kropp, torra, men väl polerade tanniner och ett torrt slut med lite värme och ett uns bitterhet.
  • BETYG

    13,5
    195:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte
    75227
    Fin, lätt parfymerad doft av persika, nötter och vitsippa. Medelfyllig kropp med balanserad syra och klädsam valnötsbitterhet i slutet.
  • BETYG

    17
    929:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    Aromatisk doft av mandel, körsbär, mörk choklad, kola, skoputs, melass, läder, svarta vinbär och ett stänk vattenfärg. Fyllig, ganska intensiv smak med generös frukt, frisk/hög, ren fruktsyra och tydliga, ganska torra tanniner i en medelfyllig kostym med bra längd.
  • BETYG

    14
    254:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    51800
    Doft av körsbär, skogsbär, hallonsylt, mörk choklad, mandel, skoputs och lite pinje. Smak med rund kropp, torra, men polerade tanniner och ett torrt slut med bitterhet och värme.
  • BETYG

    13
    209:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien
    77629
    Doft av jordgubbar, hallon, körsbär, plommon och lite rustika övertoner. Smak med söt frukt, torra, lite unga, oborstade tanniner och ett torrt slut.
  • BETYG

    14,5
    363:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Sagrantino di Montefalco
    75897
    Aromatisk, kryddig/örtig doft av björnbär, slånbär, blåbär, tobak och tjära. Intensiv, ung attack med påtagligt, sträva tanniner och hög fruktsyra i en medelfyllig kropp med alkoholvarm eftersmak. Lagras med fördel.
  • BETYG

    13,5
    279:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Cerasuolo di Vittoria
    79484
    Doft av körsbär, plommon, hallon, bittermandel, lite rostade toner och råtobak. Smak med torra, ännu unga, lite oborstade tanniner och ett torrt slut med ett uns bitterhet.
  • BETYG

    16
    729:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    Dov, mullrande doft av svarta vinbär, stall (brett), läder, råtobak, mynta och mörk choklad. Fyllig, intensiv smak av mörka bär, hög fruktsyra och lagom klipp i de torra tanninerna i en drygt medelfyllig kropp med bra längd.
  • BETYG

    12,5
    149:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien
    58716
    Doft av körsbär, mandel, skogsbär, björnbärssylt, läder och lite apelsin. Smak med medelfyllig kropp, mycket torra, men polerade tanniner och ett torrt, lite saftigt slut.
  • BETYG

    14,5
    299:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien, Etna
    55845
    Medelfyllig, rökig doft av persikor, gula plommon, blommor och ett stänk citron. Ung smak med hög fruktsyra i en medelfyllig kropp med ett rent avslut.
  • BETYG

    15
    264:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Umbrien, Spoleto
    79439
    Gyllengul färg. Generös doft av mogna aprikoser, persikor, kaprifol och bivax med en trevlig örtighet. Fyllig, fruktig smak med frisk, ren fruktsyra i en ganska fyllig kropp med lång eftersmak.
  • BETYG

    15
    299:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Monferrato
    51724
    Fin, nyanserad doft av sandelträ, körsbär, rosor, choklad och hallon. Medelfyllig, ren smak med polerade, sandiga tanniner, läskande fruktsyra samt ett varmt och knäckigt avslut.
  • BETYG

    15
    194:-
    Fynd i sin prisklass
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Umbrien, Orvieto Classico
    77414
    Öppen, generös, komplex, örtig doft med inslag av citronzest. Drygt medelfyllig, balanserad smak med frisk, ren fruktsyra och trevlig frukt i en lite oljig kropp med ett harmoniskt avslut.
  • BETYG

    14
    195:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Piemonte
    74759
    Doft av körsbär, rosor, hallonbåtar och röda vinbär. Frisk, fruktig och ren smak i en slank kropp med läcker fruktsyra samt ett rent och harmoniskt avslut.
  • BETYG

    17
    629:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Forli
    78345
    Aromatisk doft av körsbär, mandel, choklad, svart te, nypon och kryddnejlika. Fyllig smak av moreller, frisk fruktsyra och runda tanniner i en medelfyllig kropp med fin längd. Snudd på mer än prisvärt!
  • BETYG

    14,5
    233:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Montefalco
    74716
    Ganska utvecklad doft av mörka körsbär, björnbär, läder, mörk choklad och råtobak. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner i en drygt medelfyllig kropp.
  • BETYG

    15
    375:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Sagrantino di Montefalco
    75814
    Drygt medelfyllig, lite rustik doft av slånbär, mörka plommon, russin, björnbär, blåbär, svart te, vitpeppar och torkade jordgubbar. Ganska fyllig smak med sammandragande tanniner och hög fruktsyra i en medelfyllig kropp.
  • BETYG

    13
    170:-
    Prisvärt
    Sött vin Sött vin
    Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
    50636
    Doft av rosor, persika, citronkarameller, apelsin, mynta och lite gummi. Smak med liten mousse, tydlig lite läskliknande sötma, men med en frisk fruktsyra bakom.
  • BETYG

    13,5
    179:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    57409
    Stor doft av körsbär, slånbär, mandel, använda ekfat och plommon. Vinös och medelfyllig smak med behagliga tanniner, balanserad fruktsyra samt en enkel men harmonisk eftersmak.
  • BETYG

    14
    249:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte
    Drygt medelfyllig, utvecklad, boken doft av äpplekaka, citron, rostad ek, ylle, fernissa och ett stänk flyktiga syror. Medelfyllig, lite boken smak av grillade äppleskal med integrerad fruktsyra i en medelstor kropp. Vinner inte på lagring - Drick nu.
  • BETYG

    14
    262:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien
    76225
    Något rustik doft av bokna äpplen, citrus, smörkola, grädde och lite nougat. Smak med pigg mousse och pigg fruktsyra med bra längd.
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Friuli-Venezia-Giulia, Colli Orientali del Friuli
    52336
    Doft av lime, persikor, rosor och lite kokta grönsaker. Smak med en liten oljighet och sötma i attacken, men sen en hög, lång fruktsyra.
  • BETYG

    14,5
    279:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    Aromatisk, lätt utvecklad doft av mörka körsbär, nyploppad sötmandel och mörk choklad. Balanserad smak med trevlig frukt, pigg fruktsyra och lagom runda tanniner med viss alkoholvärme i eftersmaken.
  • BETYG

    13,5
    233:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien
    70746
    Ljusrött och slöjigt. Reduktivt anslag av tändsticksplån, klarbär, rönnbär, päron och aningen flyktigt i doften. Pillrigt anslag med torra tanniner i lätt kropp med frisk syra.
  • BETYG

    14
    219:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien
    77279
    Extremt ljust, nästan vattenlik färg, trots druvans färg. Finstämd, men tydlig doft av jordgubbar och smultron. Rund, drygt medelfyllig smak med trevlig frukt, pigg fruktsyra i en lite smörig kropp med ett harmoniskt avslut.
  • BETYG

    15
    299:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Veneto, Soave
    59797
    Drygt medelfyllig doft av petroleum, mogna persikor, aprikoser, vax, cykelslang, blommor och marmeladkonfekt. Drygt medelfyllig, fruktig, rund smak med pigg fruktsyra i en rund kropp.
  • BETYG

    13
    109:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    75294
    Varm rustik doft av russin, körsbär, ekfat, katrinplommon och viol. Medelfyllig och mjuk smak med runda tanniner, frisk fruktsyra samt en varm och ganska lång eftersmak.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, IGT Toscana
    94834
    Något utvecklad rökig doft av brasa, mörka bär, märka plommon, stall och torkat kött. Torr, medelfyllig, bärig smak med medelhög syra, drygt medelstor strävhet och ett alkoholvarmt, lite obalanserat avslut. 1800 fl.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma Toscana
    95796
    Något utvecklad doft med salvia, svartpeppar, körsbär, torkade bär, tobak och svarta vinbär. Drygt medelfyllig, bärig smak med drygt medelhög syra, hög, torr strävhet och ett juste slut med torra tanniner. Ekologiskt. 5400 fl.
  • BETYG

    12,5
    199:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Umbrien, Torgiano
    94069
    Blyg doft med gröna och gula äpplen, citron och en hint av popcorn. Torr, medelfyllig, syrlig smak, med intensiv, hög kartig syra och ett långt syrligt slut. Syran dominerar totalt. 4800 fl.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    90099
    Medelstor, dov doft med mörka bär, plommon, björnbär, rosor och grusdamm. Drygt medelfyllig, bärig smak med medelhög syra och tuggiga, runda tanniner och ett långt, varmt, kryddigt och balanserat fräscht slut. 6000 fl.
  • BETYG

    13
    159:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    93955
    Djupt blåröd färg. Avrundad doft av sötmogna körsbär, björnbär, plommon och bakkryddor. Lätt spritsig, torr, medelfyllig, syrligt mörkbärig smak med medelhög syra och ett lite örtigt slut med fin beska. En lambrusco i lite tyngre stil. Ekologiskt. 3000 fl.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Aostadalen, Valle d'Aosta
    93738
    Ung doft av jordgubbar, hallon, rabarber och en viss rökighet. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med medelhög, läskande syra, fina tannier och ett syrligt och bärigt avslut med mineralstruktur. 1800 fl.