
Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.


Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.


Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
15249:-Mer än prisvärt
90321<div>Röd färg. Öppen, rödfruktig doft med inslag av körsbär, blåbär, hallon, lingon och plommon. Drygt medelfyllig, rik, fruktig ung smak med rätt stadig tanninstruktur, bra syra och utmärkt längd med ännu unga aromer. Ekologiskt. 13,5 %. 4740 fl. </div> -
BETYG
14179:-Prisvärt
93330Fruktig, ung doft med toner av blåbär, slånbär, hallon, viol och lite mineral. Medelfyllig, ung, fruktig smak med strama tanniner, fräsch syra, riktigt bra längd och rent slut. Vin av nebbiolo. -
BETYG
14169:-Mer än prisvärt
93403Ung, fruktig doft med körsbär, hallon, plommon och lingon i tonerna. Medelfyllig, ung, fruktig och rätt sträv smak med balanserad syra, bra intensitet och alkoholvarm avslutning med beska. Framtonar som lite rustikt. -
BETYG
14119:-Mer än prisvärt
90306Ung, fruktig doft med hallon, rödvinbär, röda körsbär och nypon i tonerna. Medelfyllig, ung, fruktig smak med lätta tanniner, fin syra med spänst, utmärkt längd och klockrent slut. -
BETYG
13129:-Prisvärt
Mousserande vin från Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara93721Röd färg. Öppen, fruktig doft med toner av röda körsbär, hallon och röda vinbär. Torr, fruktig, rödbärig smak med lätta bubblor, fin längd och bra syra. Ekologiskt. -
BETYG
15249:-Mer än prisvärt
90321<div>Röd färg. Öppen, rödfruktig doft med inslag av körsbär, blåbär, hallon, lingon och plommon. Drygt medelfyllig, rik, fruktig ung smak med rätt stadig tanninstruktur, bra syra och utmärkt längd med ännu unga aromer. Ekologiskt. 13,5 %. 4740 fl. </div> -
BETYG
15299:-Prisvärt
93332Fruktig och utvecklad doft med mörka körsbär, blå plommon, svarta vinbär, ek och örter. Medelfyllig, fruktig smak med god början, utvecklat mittparti med täta tanniner och fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer och rent, fast slut med värme. -
BETYG
14199:-Prisvärt
94485Stor, avrundad och lite utvecklad doft med hallon, lingon, röda vinbär, körsbär, rosor och lite örter. Medelfyllig, fruktig smak med lätta tanniner, bra syra och utmärkt längd med sammansatta aromer. -
BETYG
17489:-Prisvärt
94626Stor, fruktig doft med blå plommon, körsbär, blåbär, viol och fat. Medelfyllig, fint fruktig smak med begynnande utveckling, stadiga tanniner, bra syra, ordentlig längd med sammansatta toner och varm avslutning. Barolo åt det robustare hållet. -
BETYG
1299:-Prisvärt
92365Liten, ung, rödbärig doft och lätt, halvsöt, fruktig, enklare smak med liten, fin mousse och mild syra. -
BETYG
16329:-Prisvärt
93103Fint utvecklad doft med plommon, slånbär, mörka körsbär, viol, rosor och ek. Medelfyllig, fint fruktig och trevligt utvecklad smak med täta, mogna tanniner, fin syra, utmärkt längd och alkoholvarm avslutning. Rätt elegant. -
BETYG
13159:-Ej prisvärt
Rosévin från Italien, Trentino-Alto Adige90076Öppen, ung, fräsch och fruktig doft med rosor, körsbär, hallon, lingon och lite örter i tonerna. Lite lättare, fruktig smak med sammansatta toner, rätt torra tanniner, balanserad syra, bra längd och lite besk avslutning. -
BETYG
15219:-Prisvärt
93428Återhållen, lite utvecklad doft med inslag av blåbär, björnbär, plommon, körsbär, mynta, pinje och torkade örter. Medelfyllig smak med avrundad början, rätt torr strävhet, fin syra, mycket bra längd med sammansatta toner och småvarm avslutning. Ekologiskt. -
BETYG
11139:-Ej prisvärt
Rött vin från Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro92860Fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, blåbär och blå plommon. Lätt, spretig, bornerande smak med mild syra och hyfsad längd. -
BETYG
17499:-Prisvärt
94480Utvecklad doft med nypon, rosor, körsbär, mogna hallon, fat och läder. Drygt medelfyllig, fint utvecklad smak med komplexa aromer, behärskat stram struktur med täta, mogna tanniner, balanserad syra, utmärkt längd och fast slut. Gott nu men kan lagras ett tiotal år. -
BETYG
16399:-Prisvärt
94532Utvecklad doft med hallon, körsbär, nypon, plommon, fat och läder. Medelfyllig, fin, fruktig och utvecklad smak med täta tanniner, spänstig syra, utmärkt längd och fast slut med värme. -
BETYG
16409:-Prisvärt
95673Utvecklad doft med bigarråer, plommon, fat, choklad och lite örter i tonerna. Fyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med stadig tanninstruktur, rätt stram syra, utmärkt längd och alkoholvarm avslutning. Stöddigt -
BETYG
14399:-Ej prisvärt
94616Djupnat gul färg. Utvecklad doft med torkade aprikoser, dito persika, mandarin, kryddor, honung och lite örter. Medelfyllig, torr, utvecklad och sammansatt smak med stram syra, måttlig längd och småvarmt, snipigt slut. -
BETYG
13199:-Ej prisvärt
94346Lite utvecklad doft med toner av gula frukter. Torr, fruktig smak med lätt strävhet, bra syra, god längd och alkoholvarm avslutning. -
BETYG
13125:-Prisvärt
90166Lättsam, ung, fruktig, blommig doft och fjäderlätt, söt, fruktig smak med små, fina bubblor och pigg syra. Som gjutet till lätta fruktdesserter. Ursprungstypiskt -
BETYG
14199:-Prisvärt
94449Utvecklad doft med körsbär, plommon, lite torkad frukt och fat därtill. Medelfyllig, utvecklad och rätt nyanserad smak med mogna tanniner och fin syra, riktigt bra längd och varm avslutning -
BETYG
14159:-Mer än prisvärt
95424Utvecklad doft med körsbär, plommon, lite örter och fat. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med rätt stadiga tanniner, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm, lite kryddig avslutning. -
BETYG
15229:-Prisvärt
Rött vin från Italien, Lombardiet, Valtellina superiore94471Utvecklad doft med nypon, mogna körsbär, torkad frukt, fat och choklad. Drygt medelfyllig, sträv smak med bra syra, utmärkt längd med komplexa aromer och varm avslutning. Bra karaktär. Vin av nebbiolo. -
BETYG
15219:-Prisvärt
91176Fruktig, lite utvecklad doft med blåbär, björnbär, blå plommon, ek, eukalyptus och choklad. Medelfyllig smak med fruktig början, ekig strävhet i mittpartiet, fin syra, bra längd med sammansatta toner och varm avslutning. -
BETYG
14159:-Mer än prisvärt
95424Utvecklad doft med körsbär, plommon, lite örter och fat. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med rätt stadiga tanniner, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm, lite kryddig avslutning. -
BETYG
15229:-Prisvärt
Rött vin från Italien, Lombardiet, Valtellina superiore94471Utvecklad doft med nypon, mogna körsbär, torkad frukt, fat och choklad. Drygt medelfyllig, sträv smak med bra syra, utmärkt längd med komplexa aromer och varm avslutning. Bra karaktär. Vin av nebbiolo. -
BETYG
14179:-Prisvärt
94450Fint utvecklad doft med mörka och röda körsbär, lingon och andra röda bär samt fat. Medelfyllig, fin smak med fruktig början, nyanserad mitt med riktigt bra längd, lätta tanniner och fin syra. Fin ursprungskaraktär. -
BETYG
16,5299:-Fynd i sin prisklass
77145Finstämd, dov, ren doft av torkade rosor, lövhög, vattenfärg, nypon, violpastiller och ett uns aceto balsamico. Harmonisk, balanserad smak med frisk, ren fruktsyra och ovanligt tillgängliga tanniner i en knappt medelstor kropp med elegant avslut. -
BETYG
13149:-Prisvärt
54875Generös, aromatisk, kryddig, parfymerad doft av rosor och gula frukter. Ung och ganska smakrik med kryddigt, parfymerat anslag med hög, ännu lite "grön" fruktsyra.<div>100% lucido</div> -
BETYG
16,5299:-Fynd i sin prisklass
77145Finstämd, dov, ren doft av torkade rosor, lövhög, vattenfärg, nypon, violpastiller och ett uns aceto balsamico. Harmonisk, balanserad smak med frisk, ren fruktsyra och ovanligt tillgängliga tanniner i en knappt medelstor kropp med elegant avslut. -
BETYG
13,5189:-Ej prisvärt
50645Intensivt fruktig och bärig doft av körsbär, hallon, björnbär, viol och mandel. Eldig och bärig smak i en medelfyllig kropp med hög fruktsyra, mjuka tanniner samt beska i eftersmaken. <div><br></div> -
BETYG
13,5199:-Ej prisvärt
54898Aromatisk, blommig doft av röda bär. Ungt, torrt anslag med frisk fruktsyra och ganska torra tanniner i en lätt kropp. -
BETYG
15316:-Ej prisvärt
54899Fyllig orangebrun färg. Rik, tung, kryddig Muscat-doft av torkad frukt, honung, russin, farinsocker och kanderad frukt. Fyllig, intensiv, helsöt smak med generös, torkad frukt i en tjock, simmig kropp med lång eftersmak. RA: 16p -
BETYG
14179:-Prisvärt
77054Doft av plommon, korinter, mandel, läder, mint, violpastiller, lack och choklad. Smak med lite lätt söt frukt, pigg fruktsyra och återhållna tanniner. -
BETYG
14,5219:-Prisvärt
54145Fruktig doft av körsbär, björnbär och mandel. Friska syror i medelfyllig kropp med lätt sandiga tanniner. -
BETYG
14,5219:-Prisvärt
76970Aromatisk doft av torkade löv, torkade rosor med ett stänk mörka plommon. Fyllig smak av mörka körsbär med frisk fruktsyra ganska tydliga tanniner i en knappt medelfyllig kropp med bra längd. -
BETYG
14249:-Ej prisvärt
Mousserande vin från Italien, Lombardiet, Franciacorta77881Lätt rökig doft av rostat bröd, nässlor, ärtskott, citronkaramell och ett stänk persika. Runt anslag med viss fruktsötma, vital fruktsyra i en medelstor kropp med ganska grov mousse och viss bitterhet i avslutet. <span style="color: inherit;">100% chardonnay</span> -
BETYG
15239:-Prisvärt
55629Nyanserad doft av röda rosor, hallon, lite multna löv, körsbär och mandel. Knappt medelfyllig, torr och stram smak med spänstiga tanniner och fruktsyror samt ett balanserat, läskande avslut. -
BETYG
15,5299:-Prisvärt
Mousserande vin från Italien, Lombardiet, Franciacorta55754Aromatisk doft av mogen citron, grapefrukt, havrekex, vått ylle, mandel och ett stänk chokladpralin. Ganska stringent, torr smak med tillräcklig frukt, hög fruktsyra, fin mousse och bra längd. MH: 14,5p För hög syra idag.<div>70% chardonnay, 30% pinot noir</div> -
BETYG
15249:-Prisvärt
Mousserande vin från Italien, Lombardiet, Franciacorta55738Något dov doft av mogna, gula plommon, vit persika, bulldeg, krusbär och citron. Ganska smakrikt anslag av mogen frukt, pigg, ren fruktsyra med lagom mousse i en medelstor kropp. <span style="color: inherit;">100% chardonnay</span> -
BETYG
14199:-Prisvärt
54944Aromatisk, lätt utvecklad doft av hallon, jordgubbar med inslag av läder. Medelfyllig smak med ganska hög fruktsyra och torra tanniner i en lätt kropp. -
BETYG
14199:-Prisvärt
54892Ung, fruktig, lite kryddig/pepprig doft av körsbär och läder. Medelfyllig smak med bra frukt, frisk fruktsyra och smått strama tanniner i en knappt medelfyllig kropp. -
BETYG
13139:-Prisvärt
55686Doft av riktigt mörk frukt, timjan och apelsinzest. Fruktigt anslag med frisk syra och lagom stadiga tanniner. -
BETYG
14,5259:-Ej prisvärt
Rött vin från Italien, Lombardiet, Valtellina93333Utvecklad doft med plommon, mogna körsbär, dito röda bär, gummi, viol och fat. Medelfyllig, utvecklad smak med torra tanniner, mogen syra, fin längd med sammansatta toner och strävt, torrt slut. -
BETYG
14149:-Prisvärt
79824Frisk doft av solmogen gul frukt, krusbär och lite stenrök. Pigg syra i lätt oljig kropp med stramt avslut. -
BETYG
1359:-Ej prisvärt
54110Lätt pepprig, blåfruktig doft med svag ton av vanilj, rödbeta och mörk choklad. Fruktig smak med frisk syra, ganska lätt kropp och små mjuka tanniner. <div><br></div> -
BETYG
13189:-Ej prisvärt
76442Ung doft av körsbär, mandel och mörk choklad. Ung, ganska rustik smak med grön, hög fruktsyra och påtagligt torra tanniner. <div><br></div> -
BETYG
14,5425:-Ej prisvärt
78892Mullrande, mörk doft av kompott på björnbär, plommon och körsbär, vått läder, russin, nypon, pepparkaka och ett stänk höga alkoholer. Fyllig smak med påtaglig starkvinskänsla, rik, mörk frukt, pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en fyllig kropp med lång, kärnig starkvinseftersmak. <div><br></div> -
BETYG
13,5189:-Prisvärt
Vitt vin från Italien, Lombardiet, Valtellina, Alpi Retiche93113Aromatisk, lätt "vaxig" doft av syltade körsbär, ploppad sötmandel och fruktkarameller. Ung smak med måttfull frukt, hög, ren fruktsyra i en ganska slank kropp med mandel i eftersmaken.<div>100% nebbiolo (chiavennasca)</div>