
Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.


Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.


Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
15229:-Mer än prisvärt
91176Utvecklad, fruktig doft med skogshallon, björnbär, plommon, kryddor och fat. Bärig, medelfyllig smak med skogshallon, fin syra och avrundade tannier, med ett långt bärigt, lite varmt slut. 14,5 %. 19800 fl. -
BETYG
15189:-Fynd i sin prisklass
32472Fyllig doft med kryddor, svarta vinbär, björnbär, blå plommon och fat. Fyllig smak med plommon, svarta vinbär, medelhög syra, bra tanniner och ett långt, småvarmt, kryddigt slut . 14 %. -
BETYG
15229:-Mer än prisvärt
91176Utvecklad, fruktig doft med skogshallon, björnbär, plommon, kryddor och fat. Bärig, medelfyllig smak med skogshallon, fin syra och avrundade tannier, med ett långt bärigt, lite varmt slut. 14,5 %. 19800 fl. -
BETYG
13,5169:-Prisvärt
95020Laxrosa färg. Öppen doft med lite skiffer, jordgubbar, smultron. Torr, knappt medelfyllig smak med jordgubbar, apelsin, drygt medelhög syra och ett lång slut med apelsinskal. Ekologiskt. 13 %. 6000 fl. -
BETYG
13,5159:-Mer än prisvärt
92527Ljust röd färg. Ung, fint rödbärig doft med hallongodis, jordgubbar, mineral. Torr, medelfyllig smak med fina bubblor, syrliga röda bär, medelhög syra och ett fint, läskande slut. 11 %. 6000 fl. -
BETYG
14162:-Mer än prisvärt
92014Bärig, tät doft med mörka bär, balsamico, kryddor, choklad och fat. Stor, tät bärig smak med körsbär och mörka bär, strama syror och fat med ett långt, fast slut med viss värme. 14,5 %. 10200 fl. -
BETYG
14259:-Ej prisvärt
90657Ljusröd färg, inte helt klar. Rödbärig doft med lingon, röda vinbär och kärsbär. Torr, knappt medelfyllig smak med hög syra, fina tanniner, jordubbar, hint av torrt gräs och ett stramt syrligt slut. Ekologiskt. 11,5 %. 5400 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt
90450Ung, lite återhållen doft, något örter i tonen, citrus. Lätt frisk smak med citrus, apelsin, gula frukter och ett läskande långt slut 13,5 %. 4200 fl. -
BETYG
15,5359:-Prisvärt
90535Utvecklad, gulfruktig doft med en hint av ananas, gula plommon, nektariner. Torr, medelfyllig smak, med medelhög syra, rund kropp, citrusfrukter och en lång smak av syrliga frukter. 13,5 %. 600 fl -
BETYG
1199:-Prisvärt
52915Fruktig doft med blåbär, björnbär och lite vanilj. Medelfyllig, fruktig smak, med skogshallon, söt vanilj, bra syra och mjuka tanniner och en fin, fruktig längd. 13,5 %. -
BETYG
15,5295:-Mer än prisvärt
20055Lite utvecklad, medelstor doft med fudge, fat, rosor och nypon. Torr, medelstor smak med drygt medelhög syra, torra, finkorniga tanniner och ett långt, läckert syrligt slut. Ekologisk. 14,5 %. -
BETYG
14199:-Prisvärt
74201Fruktig, fatig doft med mineral och örter. Medelfyllig, fruktig smak med drygt medelhög syra, bra tanniner och ett långt fruktigt och syrligt slut. 14,5 %. -
BETYG
13139:-Mer än prisvärt
2004Sötfruktig doft med vanilj, kryddor, kanel och hallon. Torr, fruktig smak med hallon, bra syra och torra tanniner med ett långt, uttorkande slut. 14 %. -
BETYG
12,589:-Fynd i sin prisklass
2312Ung, fruktig smak med körsbär och mineral. Torr, slank, fruktig smak, med apelsin, medelstor syra, fina tanniner och ett slankt, gott slut. 12,5 %. -
BETYG
15189:-Fynd i sin prisklass
32472Fyllig doft med kryddor, svarta vinbär, björnbär, blå plommon och fat. Fyllig smak med plommon, svarta vinbär, medelhög syra, bra tanniner och ett långt, småvarmt, kryddigt slut . 14 %. -
BETYG
11109:-Ej prisvärt
76535Fruktig, lite stram doft med röda bär. Koncentrerad, fruktig smak med röda bär, vaniljsötma, mjuka tanniner och ett relativt långt, fruktigt slut. 14 %. -
BETYG
14209:-Prisvärt
12324Utvecklad doft med mineral, lite torkad frukt, plommon och körsbär. Torr, kryddig smak med torkad frukt, medelhög syra, bra tanniner och ett långt, småvarmt slut. 14 %. -
BETYG
14,5169:-Mer än prisvärt
2300Utvecklad doft med mörka bär, fat och kryddor. Torr, drygt medelfyllig smak med torra tanniner, bra syra, syrliga röda bär och en lång eftersmak. 13,5 %. -
BETYG
1259:-Prisvärt
32417Lätt rödbärig doft med smultron, blommor och något fat. Lätt, rödbärig smak med smultron, medelhög syra, fina tanniner, och ett långt, lite småvarmt slut. 12,5 %. -
BETYG
14139:-Fynd i sin prisklass
12385Utvecklad, fatig doft med röd frukt, körsbär och skogshallon. Torr, fruktig, utvecklad smak med viss fatton, bra syra, medelstora tanniner och ett torrt slut. 13,5 %. -
BETYG
12,5129:-Mer än prisvärt
24002Lätt, mineralisk doft med äpple och mandel. Torr, knappt medelfylig smak med med kryddor och mineral, drygt medelhög balanserad syra och ett långt, kryddigt, lite småvarmt slut. Ekologiskt. 13,5 %. -
BETYG
12119:-Prisvärt
20061Öppen, fruktig och bärig doft med lingon, körsbär, blåbär och fat. Torr , reativt kraftigt vin med koncentrerad frukt, mörka bär, fräsch syra, stadiga tanniner, och en småvarm avslutning. PET. Ekologiskt. 13,5 %. -
BETYG
1099:-Ej prisvärt
2793Djup gul färg. Medelstor doft av halm, torkad frukt. Torr, medelfyllig, drygt medelhög syra, lite halm och tropisk frukt och viss strävhet. 12,5 %. -
BETYG
17599:-Prisvärt
93000Expressiv doft med stall, läder, körsbär, viol, lakrits, tjära och rosor. Torr, drygt medelfyllig smak med fruktig kropp, komplexa aromer, finkorniga tanner, hög balanserad syra och ett långt balnserat slut. 14,5 %. 900 fl. -
BETYG
13,5159:-Mer än prisvärt
95006Ljust laxrosa färg. Öppen, mineraldriven doft med hallon, lingon, röda vinbör och jrdgubbar. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, relativt lång, fruktig och med ett friskt slut. Ekologiskt. 13 %. 5000 fl. -
BETYG
14,5249:-Prisvärt
93003Fyllig, aromatisk, mineraldriven fruktig doft med vit persika, blommor och citrus. Torr, medelfyllig smak med frisk, lite stram syra, mineral i en läskande matvänlig stil med ett rent slut. Ekologiskt. 12,5 %. 1200 fl. -
BETYG
15,5349:-Prisvärt
94131Öppen frukitg doft med frusna jordgubbar, örter, fat, mineral och sten. Torr, medelfylig smak med röda bär, mineral, bra syra och fina tanniner. 13,5 %. 1200 fl. -
BETYG
14129:-Fynd i sin prisklass
90351Ljust laxrosa färg. Fruktig, öppen doft med röda vinbär, körsbär, viol, rosor och mineral. Fruktig, torr smak med röda bär, medlestor kropp och ett långt, lite kryddigt och stram slut.12,5 %. 15000 fl. -
BETYG
15,5359:-Prisvärt
90535Utvecklad, gulfruktig doft med en hint av ananas, gula plommon, nektariner. Torr, medelfyllig smak, med medelhög syra, rund kropp, citrusfrukter och en lång smak av syrliga frukter. 13,5 %. 600 fl -
BETYG
12,5149:-Ej prisvärt
93863Något oklar, svagt gul färg. Ung, fruktig doft med jästtoner, tropisk frukt, ananas, grape och våt sten. Torr, fruktigt smak med pigg syra, yvig mousse, jäst, gul frukt, äpplen, aprikos och ett mineralanslag i slutet. Ekologiskt. 12 %. 8160 fl. -
BETYG
15239:-Mer än prisvärt
94151Utvecklad doft med mörka körsbär, blå plommon, fat, lakrits och mineral. Torr, drygt medelfyllig, fruktig, utvecklad smak vin med behärskat strama tanniner, relativt hög syra och ett långt kryddigt slut. 13 %. 2400 fl. -
BETYG
16399:-Prisvärt
73574Generös doft av brasved, moreller, torkade apelsinskal, ett stänk tallbarr och vanilj. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och lagom klipp i de ovanligt torra tanninerna. -
BETYG
14,5266:-Prisvärt
59898Aromatisk och örtkryddig doft av päron, fläder, krusbär, svarta vinbärsblad, tryffel och lite medicinal ton. Torr, fruktig och drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra, samt ett lätt eldigt avslut med beska. -
BETYG
14,5266:-Prisvärt
59898Aromatisk och örtkryddig doft av päron, fläder, krusbär, svarta vinbärsblad, tryffel och lite medicinal ton. Torr, fruktig och drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra, samt ett lätt eldigt avslut med beska. -
BETYG
15393:-Ej prisvärt
59894Aromatisk, lätt parfymerad pinot-doft av multna jordgubbar, kokta rotfrukter och dill. Generös, läskande smak i en lätt kropp med frisk fruktsyra och återhållna tanniner med ett uns bitterhet i avslutet. -
BETYG
15393:-Ej prisvärt
59894Aromatisk, lätt parfymerad pinot-doft av multna jordgubbar, kokta rotfrukter och dill. Generös, läskande smak i en lätt kropp med frisk fruktsyra och återhållna tanniner med ett uns bitterhet i avslutet. -
BETYG
13272:-Ej prisvärt
58216Väldigt ljus, vattenlik färg. Aromatisk, parfymerad, blommig, muskatliknande, lite kryddig doft. Parfymerad, enkel smak med sötsyrlig fruktsyra i en lätt kropp med kryddigt avslut. -
BETYG
15329:-Ej prisvärt
50871Aromatisk, lätt doft av torkade rosor, lövhög, aceto balsamico, viol, brasved, te och ek. Stringent, men balanserad smak med ganska hög fruktsyra och torra, men väl tämjda tanniner i en lätt kropp med trevlig längd. -
BETYG
14179:-Fynd i sin prisklass
53705Generös doft av körsbär, jordgubbar och tallskog. Medelfyllig kropp med druvtypiskt hög syra och ganska beskedliga tanniner. -
BETYG
17429:-Fynd i sin prisklass
Aromatisk doft av torkade rosor, höstlöv, brasved, viol, körsbär, vattenfärg, apelsin, mörk choklad och ett stänk tjära. Fyllig smak med hög fruktsyra och lagom klipp i de ganska torra tanninerna. -
BETYG
14,5219:-Mer än prisvärt
73356Drygt medelstor, fruktig doft av mörka körsbär, sötmandel, läder och mörk choklad. Fyllig, balanserad smak med generös frukt, frisk fruktsyra och lagom stringenta tanniner. -
BETYG
15,5899:-Ej prisvärt
Rik, starkvinsliknande doft av semitorkad frukt, körsbär i likör, cointreau, pomeranser, kakao, melass och mandelmassa. Fyllig, fruktsdriven smak med rik. mörk frukt, integrerad fruktsyra och tydliga tanniner i en fyllig kropp. MS: 16,5 p Bra doftvolym. -
BETYG
16739:-Ej prisvärt
Fyllig doft av läder, mörka körsbär, mandel, mörk choklad, balsamico och plommon i madeira. Fyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner och en lång, alkoholvarm eftersmak. -
BETYG
14269:-Ej prisvärt
51631Doft med citrus, apelsin, kanderad frukt och kryddor. Smak med liten oljighet och en pigg hög syra. -
BETYG
14269:-Ej prisvärt
51631Doft med citrus, apelsin, kanderad frukt och kryddor. Smak med liten oljighet och en pigg hög syra. -
BETYG
13223:-Prisvärt
59391Kryddig doft av sandel- och cederträ, örter, blommor, apelsin och bark. Intensivt, kryddigt anslag med speciell karaktär, ok fruktsyra i en medelfyllig kropp. -
BETYG
17529:-Mer än prisvärt
Generös, lätt utvecklad doft av körsbär och Anthon Bergs chokladdragerade marsipanbröd, mynta, balsamico, mandel, nypon och timjan. Balanserad, elegant, tillgänglig smak med finstämd fruktsyra och milda tanniner i en medelfyllig kropp med harmoniskt avslut. -
BETYG
14218:-Ej prisvärt
76795Doft av plommon, körsbär, charkuterier och mandel. Fruktsöt smak i knappt medelfyllig kropp, snälla tanniner, lätt alkoholbeska, frisk fruktsyra, samt ett varmt avslut.