Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    14
    169:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Colli Tortonesi
    92014
    Nyanserad, kryddig doft av barrskog, björnbär, korinter och mörk choklad. Torr, medelfyllig, syrlig, mörkbärig smak med kryddig touch med drygt medelhög syra, åtstramande tanniner och torrt, småsträvt slut. 9000 fl.
  • BETYG

    15
    209:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    75827
    Ungdomlig, primärfruktig doft av körsbär, yoghurt, klarbär och hallon. Saftig, knappt medelfyllig smak med sammetslen frukt och tanniner, pigg fruktsyra, samt lite bärsötma och en lång, läskande, ren eftersmak.
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Prisvärt
    Sött vin Sött vin
    Italien, Piemonte, Brachetto d'Acqui
    52026
    Sött, rött och mousserande. Doft av hallon, jordgubb, röda körsbär, rosor och persika. Slank, bärig, spritsig och ren smak i en lätt kropp med spänstig fruktsyra, balanserad sötma samt en harmonisk och ungdomlig eftersmak.
  • BETYG

    11,5
    109:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Veneto
    70188
    Stor, fruktig doft av päron, krusbär, marmeladgodis, litchi, vit persika och citrus. Fruktig, ungdomlig smak med ett uns bärsötma, pigg fruktsyra i en medelfyllig kropp med en primärfruktig, medellång avslutning.
  • BETYG

    14
    309:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Valle d'Aosta
    70858
    Aromatisk, lätt rökig doft av bokna äpplen, wettexduk, apelsin och ett stänk nougat. Ung, ganska robust smak av bokna äpplen, medelhög, grön fruktsyra med något löddrig mousse.
  • BETYG

    14
    209:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dolcetto d'Alba
    78876
    Frisk doft av surkörsbär, svarta vingummin, grillad paprika och mynta. Friska, salivframkallande syror i medelfyllig, fruktdriven kropp med små, torra tanniner och torrt avslut.
  • BETYG

    14,5
    249:-
    Prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Sicilien, Etna
    52875
    Ljust laxfärgad. Aromatisk doft av skogshallon, smultron. kalk och ett stänk undervegetation. Medelfyllig, balanserad smak med trevlig bärighet, frisk, ren fruktsyra i en ganska lätt kropp med trevlig längd.
  • BETYG

    15
    289:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    70046
    Aromatisk, lätt utvecklad, rökig doft med inslag av ylle, äpple, rostat bröd, citron, grädde och chokladpraliner. Fylligt, fruktigt anslag med frisk fruktsyra med lagom mousse och bra längd.
  • BETYG

    13
    144:-
    Mer än prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Veneto, Prosecco
    77135
    Doft av hallon, ferraribilar, gröna örter, gröna marmeladkulor och lite mentol. Smak med lätt mousse, bra balans i syran och ett torrt slut.
  • BETYG

    11,5
    119:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    79547
    Blommig, lite parfymerad doft av päron. Mild, knappt medelfyllig smak med lågmäld, integrerad fruktsyra i en lätt, men simmig kropp med kort avslut.
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Abruzzerna
    72244
    Doft av apelsinskal, blodgrapefrukt, bittermandel och hallon. Slank och lätt smak med ett uns tannin (lite som i te), frisk fruktsyra, samt en ganska lätt och syrlig eftersmak.
  • BETYG

    14,5
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    75243
    Frisk doft av körsbär, slånbär, mandelmassa och tobaksblad. Rund, fruktig, vinös, knappt medelfyllig och saftig smak med rik frukt, tydliga men fina tanniner, hög fruktsyra samt en ren och ganska lång och varm eftersmak.
  • BETYG

    14
    1299:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    2021 Canebbio Langhe Nebbiolo, Cagliero, 85% nebbiolo, 15% barbera. 14,5 %. Doft av körsbär, viol, lite mandel och undervegetation. Knappt medelfyllig smak i en lätt kropp med eleganta, polerade tanniner, pigg fruktsyra och ett torrt slut med bra längd. 15 p. 2021 Piemonte Chardonnay Barrique, Il Botolo, 100% chardonnay 13,5 % Doft av citron, bokna äpplen, örter, fänkål och lite fino. Bra smaktryck i en knappt medelfyllig kropp med ett torrt slut. 13 p. 2018/2019/2020 Tre Langhe e Monferrato Merlot, Cascina Vigna, 100% merlot. 15%. Doft av plommon, nypon, tawny port och lite kokta grönsaker, Smakrik med ganska fyllig kropp, polerade tanniner och alkoholvärme. 14 p. 2017 Piemonte Albarossa, Viotti, 100% albarossa. 14%. Lätt utvecklad doft av söta plommon, körsbär, björnbär, mandel, mörk choklad, tobak och läder. Medelfyllig smak med torra, men polerade tanniner, och ett torrt slut. 14,5 p. 2021 Langhe Rosso Galverno, Cagliero, 90% dolcetto, 10% nebbiolo. 14,5 %. Doft av plommon, björnbärsmarmelad, bergamott, brasved och viol. Smak med drygt medelfyllig kropp, torra men polerade tanniner och ett torrt slut med lite alkoholvärme. 14,5 p. 2019 Barbera d'Asti, Il Botolo, 100% barbera, 14%. Doft av plommon, körsbär, slånbär, lite vanilj, undervegetation, choklad och järn. Smak med fyllig kropp, runda tanniner och torrt slut med ett uns bitterhet. 14 p.
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Alto-Adige
    57878
    Ung, lite kryddig, "grön" doft av nässlor, svarta vinbärsblad, grön sparris och krusbär. Medelfyllig, lite rustik smak med frisk fruktsyra i en medelstor kropp.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    94226
    Utvecklad rödbärig smak med nypon, rosor, körsbär, balsamvinäger och fat. Torr, medelfyllig, fint koncentrerad och nuanserad smak med hög syra, intensiva tannier och ett långt, småstramt och elegant slut. 6000 fl.
  • BETYG

    12,5
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Bardolino
    95098
    Ung, fruktig doft av röda vinbär, körsbär, örter och röda vinbär. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med finkorniga, intensiva tannier och ett örtigt avslut. Ekologiskt. 3600 fl.
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    95730
    Utvecklad doft av torkade örter, röda bär, körsbär, viol, jordgubbar och en rejäl dos av vanilj och fat. Torr, medelfyllig smak med hög syra, bra tanniner och en lång eftersmak med syrliga röda bär och värme. 1200 fl.
  • BETYG

    12,5
    159:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara
    95124
    Ljust hallonröd färg. Ung fruktig doft med gelégodis, hallon och röda vinbär. Lätt, torr smak med pärlande känsla, fin syra och en bra längd med hallon och citrus i avslutet. 12000 fl.
  • BETYG

    14
    279:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Sicilien, Etna
    95766
    Ljust laxrosa färg. Öppen doft med tutti frutti, hallon, jordgubb, smultron och röda äpplen. Torr, knappt medelfyllig smak med drygt medelhög syra och en fin örtbeska i avslutet. Ekologiskt. 660 fl.
  • BETYG

    12,5
    169:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Toscana
    90076
    Laxrosa färg. Något återhållen doft med röda äpplen, mandelmassa och blommor. Torr, lätt smak med smultron och medelhög syra och en lätt fruktig eftersmak. Ekologiskt. 28000 fl.
  • BETYG

    13
    239:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Piemonte, Langhe
    94795
    Ljust röd färg. Stor, parfymerad doft med blommor, kaprifol och en aning hallon. Torr, knappt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och en lång fruktig smak. 1500 fl.
  • BETYG

    13,5
    169:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Kampanien, Irpinia
    91248
    Ljust laxrosa färg. Försiktig, fruktig doft med röda plommon, smultron, röda äpplen, mandelmassa och mineral. Torr, knappt medelfyllig, frisk syra och ett långt sötsyrligt avslut med fin struktur. 4800 fl.
  • BETYG

    11,5
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbar
    94091
    Ljust röd, något oklar färg. Något återhållen doft med mentol, skogsbär och blommor. Torr, lätt pärlande, relativt nerutral smak med knappt medelhög syra och ett något kort avslut. 3192 fl.
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana, Vernacchia di San Gimignano
    92588
    Öppen, fruktig doft med gula plommon, gula äpplen, mango och citrus. Torr, medelfyllig smak med hög, saliverande syra, och en lång eftersmak med citrus och fin beska. Ekologiskt. 1200 fl.
  • BETYG

    15
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    91176
    Något utvecklad doft av torkade örter, kompost, skogsbär, bakkryddor, sandelträ, bark och tomat. Torr, medelfyllig, koncentrerad mörkbärig och kryddig smak med medelhög syra, strama tanniner och ett nyanserat avslut med kryddigt inslag. Ekologiskt. 20400 fl.
  • BETYG

    14
    229:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien
    92142
    Avrundad doft av mandelmassa, konserverad frukt, gula plommon och mimosa. Torr, medelfyllig smak med pigg mousse, hög syra, citrusorienterad smak och ett syrligt, rent slut. 2400 fl.
  • BETYG

    14,5
    259:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Veneto, Soave Classico
    93332
    Oklar färg. Yppig doft av gul, tropisk frukt, mimosa och torkad aprikos. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerat fruktig smak med knappt medelhög syra och ett småstramt, fokuserat slut. Ekologiskt. 900 fl
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Marche
    95727
    Återhållen doft av stjärnfrukt, honungsmelon, vax och sten. Torr, drygt medelfyllig, viskös och gulfruktig smak med medelhög syra, småstram karaktär, med bittert stråk och småbeskt slut. 2400 fl.
  • BETYG

    14
    229:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Classico Superiore
    95728
    Öppen doft av röda körsbär, rött äpple, röda vinbär, pomerans och färska örter. Torrt, knappt medelfyllig, syrlig smak av körsbär och citrus med drygt medelhög syra, mycket fina tanniner och ett syrligt slut. 1800 fl.
  • BETYG

    14
    169:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Colli Tortonesi
    92014
    Nyanserad, kryddig doft av barrskog, björnbär, korinter och mörk choklad. Torr, medelfyllig, syrlig, mörkbärig smak med kryddig touch med drygt medelhög syra, åtstramande tanniner och torrt, småsträvt slut. 9000 fl.
  • BETYG

    15
    299:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Rosso di Montalcino
    93144
    Något utvecklad doft av torkade örter, ädelträ, mörka körsbär, mörka plommon och svart te. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad mörkfruktig och kryddig smak med medelhög syra, rustik tanninstruktur och ett långt, nyanserat slut. 720 fl.
  • BETYG

    14,5
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    95713
    Öppen doft av mörka och röda körsbär, blåbärsris, toffee, mörk choklad och torrt trä. Torr, medelfyllig. syrligt mörkbärig och lite jordig smak med dryg medelhög syra, balanserade tanniner och ett fast, gott slut. 2500 fl.
  • BETYG

    12,5
    155:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara
    91140
    Hallonröd färg. Öppen doft av hallon, vattenmelon och blodapelsin. Torr, medelfyllig, syrligt rödbärig smak med pärlande mousse, medelhög syra,och läskande slut med mineralsälta. 13200 fl.
  • BETYG

    13
    149:-
    Mer än prisvärt
    Sött vin Sött vin
    Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
    90166
    Medelstor, aromatisk, fräsch, vitblommig doft med inslag av citrus, apelsin och gröna päron. Halvsöt, lätt med bubblig mousse och medelhög syra och ett lätt, snabbt, sötsyrligt avslut. 6600 fl.
  • BETYG

    14
    259:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Verduno
    95723
    Öppen doft av örter, hallon, blodapelsin, röda körsbär och rosor. Torr, medelfyllig, syrligt rödbärig smak med drygt medelhög syra, fina tanniner och ett syrligt, läskande slut. 1200 fl.
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    74201
    Något återhållen, rödbärig doft med körsbär, hallon, smultron, lakrits och lite fat. Torr, medelfyllig, ren smak med drygt medelhög, syra, bra tanniner och med en sirligt rödbärig eftersmak.
  • BETYG

    16
    299:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    2398
    Öppen doft med syliga röda bär, körsbär, rosor, mineral och fat. Torr, medelfyllig, sirligt rödbärig smak, hög syra, strama tanniner och en lång, läskande god eftersmak.
  • BETYG

    13
    121:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma
    2014
    Öppen, fruktig och lätt utvecklad doft med körsbär, jordgubbar, viol och mineral. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med drygt medelhög syra, strama tanniner och ett lite kärvt, men balanserat avslut.
  • BETYG

    13
    129:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dogliani
    20076
    Öppen, rödfruktig doft me dgenerösa toner av hallon, körsbär och bragokex. Torr, medelfyllig, gereröst rödbärig smak med godistoner,drygt medelhög syra och runda, lite luddiga tanniner med en bra avslutning.
  • BETYG

    10,5
    109:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Abruzzerna, Montepulciano d’Abruzzo
    56690
    Öppen rödbärig doft av smultron, hallon, körsbär och plommon. Torr, knappt medelfyllig rödbärig smak med drygt medelhög syra, relativt strama tanniner och ett ihåligt avslut. Opersonligt, ihåligt vin.
  • BETYG

    13
    139:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    70384
    Öppen, fruktig doft med röda bär, körsbär och plommon. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, intensiva tanniner och en bra längd.
  • BETYG

    16
    319:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    73661
    Öppen doft med röda bär, rosor, viol, mineral och fat. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, strama tanniner och en lång rödsirlig smak.
  • BETYG

    13
    129:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    72782
    Öppen, ung, rödfruktig doft med fin mineralitet, hallon,körsbär och oliver. Torr, medelfyllig smak, medelhög syra, något strama tanniner och en bra längd.
  • BETYG

    13,5
    159:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Ripasso
    70705
    Ung, fruktig doft med röda körsbär, russin och andra torkade frukter, fat och choklad. Medelfyl-lig, rik, fruktig smak med liten, avrundande sötma, nyanserade aromer, riktigt god längd och gott slut. Ekologiskt. 13,5 %.
  • BETYG

    12
    115:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    76598
    Ung, sirligt rödbärig doft med hallon, körsbär och smågodis. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra finkorniga taninner och ett läskande syrligt, gott slut. 12 g/l socker.
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Grignolino d'Asti
    94159
    Fruktig doft av röda vinbär, hallon, körsbär och smultron samt jord. Torr, medelfyllig, bärig smak med medelhög syra, mycket torra, ungdomliga tanniner och ett syrligt, tannintorrt slut. 1800 fl.
  • BETYG

    16,5
    349:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Etna
    95726
    Utvecklad doft av bakkryddor, torkade örter, saltlakrits, bakade plommon, torkat äpple, mörka körsbär samt äldre fat. Torr, medelfyllig, elegant och nyanserad, örtig smak, med medelhög syra, balanserade tanniner och gott slut med umamitouch. Ekologiskt. 800 fl.
  • BETYG

    16
    379:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    90231
    Något utvecklad doft av mörk choklad, kaftte, korinter, svarta vinbär, katrinplommon, mörkt trä och pinje. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad mörkfrutkig och kryddig smak med medelhög syra, robust tanninstruktur och ett tuggigt, kryddigt slut. 5400 fl.
  • BETYG

    15
    219:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, IgT
    93242
    Ung, fruktig doft med körsbär, röda vinbär, björnbär och choklad. Torr, medelfyllig smak med bra, läskande syra, medelstora, torra tanniner och en relativt lång eftersmak i bra balans och med en liten ekfatstouch på slutet. 3600 fl.
  • BETYG

    15
    319:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    95035
    Något utvecklad doft av körsbär, plommon, viol, bakkryddor, torkade örter, svamp och jord. Torr, medelfyllig, mörkbärig och lite kryddig smak med medelhög syra, balanserade tanniner och ett torrt, kryddigt slut. 1200 fl.