
Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.


Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.


Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
14169:-Mer än prisvärt
92014Nyanserad, kryddig doft av barrskog, björnbär, korinter och mörk choklad. Torr, medelfyllig, syrlig, mörkbärig smak med kryddig touch med drygt medelhög syra, åtstramande tanniner och torrt, småsträvt slut. 9000 fl. -
BETYG
15209:-Mer än prisvärt
75827Ungdomlig, primärfruktig doft av körsbär, yoghurt, klarbär och hallon. Saftig, knappt medelfyllig smak med sammetslen frukt och tanniner, pigg fruktsyra, samt lite bärsötma och en lång, läskande, ren eftersmak. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt
52026Sött, rött och mousserande. Doft av hallon, jordgubb, röda körsbär, rosor och persika. Slank, bärig, spritsig och ren smak i en lätt kropp med spänstig fruktsyra, balanserad sötma samt en harmonisk och ungdomlig eftersmak. -
BETYG
11,5109:-Mer än prisvärt
70188Stor, fruktig doft av päron, krusbär, marmeladgodis, litchi, vit persika och citrus. Fruktig, ungdomlig smak med ett uns bärsötma, pigg fruktsyra i en medelfyllig kropp med en primärfruktig, medellång avslutning. -
BETYG
14209:-Prisvärt
78876Frisk doft av surkörsbär, svarta vingummin, grillad paprika och mynta. Friska, salivframkallande syror i medelfyllig, fruktdriven kropp med små, torra tanniner och torrt avslut. -
BETYG
14,5249:-Prisvärt
52875Ljust laxfärgad. Aromatisk doft av skogshallon, smultron. kalk och ett stänk undervegetation. Medelfyllig, balanserad smak med trevlig bärighet, frisk, ren fruktsyra i en ganska lätt kropp med trevlig längd. -
BETYG
15289:-Prisvärt
70046Aromatisk, lätt utvecklad, rökig doft med inslag av ylle, äpple, rostat bröd, citron, grädde och chokladpraliner. Fylligt, fruktigt anslag med frisk fruktsyra med lagom mousse och bra längd. -
BETYG
13144:-Mer än prisvärt
77135Doft av hallon, ferraribilar, gröna örter, gröna marmeladkulor och lite mentol. Smak med lätt mousse, bra balans i syran och ett torrt slut. -
BETYG
11,5119:-Prisvärt
79547Blommig, lite parfymerad doft av päron. Mild, knappt medelfyllig smak med lågmäld, integrerad fruktsyra i en lätt, men simmig kropp med kort avslut. -
BETYG
13189:-Ej prisvärt
72244Doft av apelsinskal, blodgrapefrukt, bittermandel och hallon. Slank och lätt smak med ett uns tannin (lite som i te), frisk fruktsyra, samt en ganska lätt och syrlig eftersmak. -
BETYG
14,5199:-Mer än prisvärt
75243Frisk doft av körsbär, slånbär, mandelmassa och tobaksblad. Rund, fruktig, vinös, knappt medelfyllig och saftig smak med rik frukt, tydliga men fina tanniner, hög fruktsyra samt en ren och ganska lång och varm eftersmak. -
BETYG
141299:-Prisvärt
2021 Canebbio Langhe Nebbiolo, Cagliero, 85% nebbiolo, 15% barbera. 14,5 %. Doft av körsbär, viol, lite mandel och undervegetation. Knappt medelfyllig smak i en lätt kropp med eleganta, polerade tanniner, pigg fruktsyra och ett torrt slut med bra längd. 15 p. 2021 Piemonte Chardonnay Barrique, Il Botolo, 100% chardonnay 13,5 % Doft av citron, bokna äpplen, örter, fänkål och lite fino. Bra smaktryck i en knappt medelfyllig kropp med ett torrt slut. 13 p. 2018/2019/2020 Tre Langhe e Monferrato Merlot, Cascina Vigna, 100% merlot. 15%. Doft av plommon, nypon, tawny port och lite kokta grönsaker, Smakrik med ganska fyllig kropp, polerade tanniner och alkoholvärme. 14 p. 2017 Piemonte Albarossa, Viotti, 100% albarossa. 14%. Lätt utvecklad doft av söta plommon, körsbär, björnbär, mandel, mörk choklad, tobak och läder. Medelfyllig smak med torra, men polerade tanniner, och ett torrt slut. 14,5 p. 2021 Langhe Rosso Galverno, Cagliero, 90% dolcetto, 10% nebbiolo. 14,5 %. Doft av plommon, björnbärsmarmelad, bergamott, brasved och viol. Smak med drygt medelfyllig kropp, torra men polerade tanniner och ett torrt slut med lite alkoholvärme. 14,5 p. 2019 Barbera d'Asti, Il Botolo, 100% barbera, 14%. Doft av plommon, körsbär, slånbär, lite vanilj, undervegetation, choklad och järn. Smak med fyllig kropp, runda tanniner och torrt slut med ett uns bitterhet. 14 p. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt
57878Ung, lite kryddig, "grön" doft av nässlor, svarta vinbärsblad, grön sparris och krusbär. Medelfyllig, lite rustik smak med frisk fruktsyra i en medelstor kropp. -
BETYG
16,5399:-Mer än prisvärt
94226Utvecklad rödbärig smak med nypon, rosor, körsbär, balsamvinäger och fat. Torr, medelfyllig, fint koncentrerad och nuanserad smak med hög syra, intensiva tannier och ett långt, småstramt och elegant slut. 6000 fl. -
BETYG
12,5199:-Ej prisvärt
95098Ung, fruktig doft av röda vinbär, körsbär, örter och röda vinbär. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med finkorniga, intensiva tannier och ett örtigt avslut. Ekologiskt. 3600 fl. -
BETYG
15249:-Mer än prisvärt
95730Utvecklad doft av torkade örter, röda bär, körsbär, viol, jordgubbar och en rejäl dos av vanilj och fat. Torr, medelfyllig smak med hög syra, bra tanniner och en lång eftersmak med syrliga röda bär och värme. 1200 fl. -
BETYG
12,5159:-Ej prisvärt
95124Ljust hallonröd färg. Ung fruktig doft med gelégodis, hallon och röda vinbär. Lätt, torr smak med pärlande känsla, fin syra och en bra längd med hallon och citrus i avslutet. 12000 fl. -
BETYG
14279:-Ej prisvärt
95766Ljust laxrosa färg. Öppen doft med tutti frutti, hallon, jordgubb, smultron och röda äpplen. Torr, knappt medelfyllig smak med drygt medelhög syra och en fin örtbeska i avslutet. Ekologiskt. 660 fl. -
BETYG
12,5169:-Ej prisvärt
90076Laxrosa färg. Något återhållen doft med röda äpplen, mandelmassa och blommor. Torr, lätt smak med smultron och medelhög syra och en lätt fruktig eftersmak. Ekologiskt. 28000 fl. -
BETYG
13239:-Ej prisvärt
94795Ljust röd färg. Stor, parfymerad doft med blommor, kaprifol och en aning hallon. Torr, knappt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och en lång fruktig smak. 1500 fl. -
BETYG
13,5169:-Mer än prisvärt
91248Ljust laxrosa färg. Försiktig, fruktig doft med röda plommon, smultron, röda äpplen, mandelmassa och mineral. Torr, knappt medelfyllig, frisk syra och ett långt sötsyrligt avslut med fin struktur. 4800 fl. -
BETYG
11,5189:-Ej prisvärt
94091Ljust röd, något oklar färg. Något återhållen doft med mentol, skogsbär och blommor. Torr, lätt pärlande, relativt nerutral smak med knappt medelhög syra och ett något kort avslut. 3192 fl. -
BETYG
13,5199:-Prisvärt
92588Öppen, fruktig doft med gula plommon, gula äpplen, mango och citrus. Torr, medelfyllig smak med hög, saliverande syra, och en lång eftersmak med citrus och fin beska. Ekologiskt. 1200 fl. -
BETYG
15239:-Mer än prisvärt
91176Något utvecklad doft av torkade örter, kompost, skogsbär, bakkryddor, sandelträ, bark och tomat. Torr, medelfyllig, koncentrerad mörkbärig och kryddig smak med medelhög syra, strama tanniner och ett nyanserat avslut med kryddigt inslag. Ekologiskt. 20400 fl. -
BETYG
14,5259:-Prisvärt
93332Oklar färg. Yppig doft av gul, tropisk frukt, mimosa och torkad aprikos. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerat fruktig smak med knappt medelhög syra och ett småstramt, fokuserat slut. Ekologiskt. 900 fl -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt
95727Återhållen doft av stjärnfrukt, honungsmelon, vax och sten. Torr, drygt medelfyllig, viskös och gulfruktig smak med medelhög syra, småstram karaktär, med bittert stråk och småbeskt slut. 2400 fl. -
BETYG
14229:-Prisvärt
95728Öppen doft av röda körsbär, rött äpple, röda vinbär, pomerans och färska örter. Torrt, knappt medelfyllig, syrlig smak av körsbär och citrus med drygt medelhög syra, mycket fina tanniner och ett syrligt slut. 1800 fl. -
BETYG
14169:-Mer än prisvärt
92014Nyanserad, kryddig doft av barrskog, björnbär, korinter och mörk choklad. Torr, medelfyllig, syrlig, mörkbärig smak med kryddig touch med drygt medelhög syra, åtstramande tanniner och torrt, småsträvt slut. 9000 fl. -
BETYG
15299:-Prisvärt
93144Något utvecklad doft av torkade örter, ädelträ, mörka körsbär, mörka plommon och svart te. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad mörkfruktig och kryddig smak med medelhög syra, rustik tanninstruktur och ett långt, nyanserat slut. 720 fl. -
BETYG
14,5239:-Mer än prisvärt
95713Öppen doft av mörka och röda körsbär, blåbärsris, toffee, mörk choklad och torrt trä. Torr, medelfyllig. syrligt mörkbärig och lite jordig smak med dryg medelhög syra, balanserade tanniner och ett fast, gott slut. 2500 fl. -
BETYG
12,5155:-Prisvärt
91140Hallonröd färg. Öppen doft av hallon, vattenmelon och blodapelsin. Torr, medelfyllig, syrligt rödbärig smak med pärlande mousse, medelhög syra,och läskande slut med mineralsälta. 13200 fl. -
BETYG
13149:-Mer än prisvärt
90166Medelstor, aromatisk, fräsch, vitblommig doft med inslag av citrus, apelsin och gröna päron. Halvsöt, lätt med bubblig mousse och medelhög syra och ett lätt, snabbt, sötsyrligt avslut. 6600 fl. -
BETYG
14259:-Ej prisvärt
95723Öppen doft av örter, hallon, blodapelsin, röda körsbär och rosor. Torr, medelfyllig, syrligt rödbärig smak med drygt medelhög syra, fina tanniner och ett syrligt, läskande slut. 1200 fl. -
BETYG
13,5199:-Prisvärt
74201Något återhållen, rödbärig doft med körsbär, hallon, smultron, lakrits och lite fat. Torr, medelfyllig, ren smak med drygt medelhög, syra, bra tanniner och med en sirligt rödbärig eftersmak. -
BETYG
16299:-Mer än prisvärt
2398Öppen doft med syliga röda bär, körsbär, rosor, mineral och fat. Torr, medelfyllig, sirligt rödbärig smak, hög syra, strama tanniner och en lång, läskande god eftersmak. -
BETYG
13121:-Fynd i sin prisklass
2014Öppen, fruktig och lätt utvecklad doft med körsbär, jordgubbar, viol och mineral. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med drygt medelhög syra, strama tanniner och ett lite kärvt, men balanserat avslut. -
BETYG
13129:-Mer än prisvärt
20076Öppen, rödfruktig doft me dgenerösa toner av hallon, körsbär och bragokex. Torr, medelfyllig, gereröst rödbärig smak med godistoner,drygt medelhög syra och runda, lite luddiga tanniner med en bra avslutning. -
BETYG
10,5109:-Ej prisvärt
56690Öppen rödbärig doft av smultron, hallon, körsbär och plommon. Torr, knappt medelfyllig rödbärig smak med drygt medelhög syra, relativt strama tanniner och ett ihåligt avslut. Opersonligt, ihåligt vin. -
BETYG
13139:-Mer än prisvärt
70384Öppen, fruktig doft med röda bär, körsbär och plommon. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, intensiva tanniner och en bra längd. -
BETYG
16319:-Mer än prisvärt
73661Öppen doft med röda bär, rosor, viol, mineral och fat. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, strama tanniner och en lång rödsirlig smak. -
BETYG
13129:-Mer än prisvärt
72782Öppen, ung, rödfruktig doft med fin mineralitet, hallon,körsbär och oliver. Torr, medelfyllig smak, medelhög syra, något strama tanniner och en bra längd. -
BETYG
13,5159:-Mer än prisvärt
70705Ung, fruktig doft med röda körsbär, russin och andra torkade frukter, fat och choklad. Medelfyl-lig, rik, fruktig smak med liten, avrundande sötma, nyanserade aromer, riktigt god längd och gott slut. Ekologiskt. 13,5 %. -
BETYG
12115:-Mer än prisvärt
76598Ung, sirligt rödbärig doft med hallon, körsbär och smågodis. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra finkorniga taninner och ett läskande syrligt, gott slut. 12 g/l socker. -
BETYG
13,5199:-Prisvärt
94159Fruktig doft av röda vinbär, hallon, körsbär och smultron samt jord. Torr, medelfyllig, bärig smak med medelhög syra, mycket torra, ungdomliga tanniner och ett syrligt, tannintorrt slut. 1800 fl. -
BETYG
16,5349:-Mer än prisvärt
95726Utvecklad doft av bakkryddor, torkade örter, saltlakrits, bakade plommon, torkat äpple, mörka körsbär samt äldre fat. Torr, medelfyllig, elegant och nyanserad, örtig smak, med medelhög syra, balanserade tanniner och gott slut med umamitouch. Ekologiskt. 800 fl. -
BETYG
16379:-Mer än prisvärt
90231Något utvecklad doft av mörk choklad, kaftte, korinter, svarta vinbär, katrinplommon, mörkt trä och pinje. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad mörkfrutkig och kryddig smak med medelhög syra, robust tanninstruktur och ett tuggigt, kryddigt slut. 5400 fl. -
BETYG
15219:-Mer än prisvärt
93242Ung, fruktig doft med körsbär, röda vinbär, björnbär och choklad. Torr, medelfyllig smak med bra, läskande syra, medelstora, torra tanniner och en relativt lång eftersmak i bra balans och med en liten ekfatstouch på slutet. 3600 fl. -
BETYG
15319:-Mer än prisvärt
95035Något utvecklad doft av körsbär, plommon, viol, bakkryddor, torkade örter, svamp och jord. Torr, medelfyllig, mörkbärig och lite kryddig smak med medelhög syra, balanserade tanniner och ett torrt, kryddigt slut. 1200 fl.