corvina veronese

Alias: corvina

Blå druvsort som ursprungligen kommer från Italien. Den medeltidigt till sent mognande vinstocken är frostbeständig, men känslig för mjöldagg och torka.

Historia

Den omnämndes första gången under namnet "Corvina" 1627 och under sitt nuvarande namn "Corvina Veronese" 1755, och får inte förväxlas med sorterna Corbina, Corva eller Corvinone, trots till synes suggestiva synonymer eller morfologiska likheter. Enligt DNA-analyser finns det ett släktskap mellan förälder och avkomma med de två sorterna Refosco dal Peduncolo Rosso och Rondinella, samt ett något mer avlägset släktskap med sorterna Dindarella, Garganega, Marzemino och Oseleta. Blandas i regel med de mer neutrala sorterna molinara och rondinella.

Spridning

Odlas huvudsakligen i nordöstra Italien i regionerna Lombardiet och Veneto. Där är den godkänd i DOC/DOCG-vinerna Bardolino, Garda och Valpolicella. Druvorna lämpar sig särskilt väl för vinifiering i Recioto-processen, som används för Amarone. I Italien odlas druvsorten på 6 222 hektar och är den viktigaste druvan för röda viner från vindistrikten Bardolino och Valpolicella. Det finns också små odlingar i Argentina (17 ha), Australien (0,5 ha), Brasilien (0,5 ha), Chile (1 ha), Kanada (0,5 ha) och Schweiz (0,1 ha). Totalt odlades den på 6 240 hektar 2016. Detta placerar den på 100:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger färgstarka, fruktiga röda viner med ganska låg tanninhalt och en karakteristisk arom av sura körsbär men har även aromer av hallon och mandel. Ger från mjuka och bäriga till kryddiga och mustiga viner.

Övrigt

Druvan har 25 kända synonymer: Corba, Corgnola, Corniola, Corva, Corvina, Corvina Comune, Corvina Doppia, Corvina Gentile, Corvina Nera, Corvina Nostrana, Corvina Pelosa, Corvina Reale, Corvina Rizza, Corvine Nostrana, Corvino Crevatizza, Croetto, Crovina, Cruina, Cruina zervei de gatto, Curvin, Curvina, Curvinessa, Martinenga och Sgorbera I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 2863