manzoni bianco

Grön druva som härstammar från Italien. Druvan mognar tidigt till ganska tidigt. Är motståndskraftig mot mjöldagg och esca

Historia

Är en ny förädling mellan Riesling x Pinot Blanc gjord av Professor Luigi Manzoni (1888-1968) vid Italiens äldsta oenologiska skola i Conegliano i regionen Veneto. Manzoni skapade de nya druvsorterna genom att välja ut, korsa och ympa vinstockar från olika vingårdar under 1920- och 1930-talen. Manzoni bianco anses av många vara hans mest framgångsrika korsning.

Spridning

Odlas främst i regionen Veneto, där den är tillåten i DOC/DOCG-vinerna Bianco di Custoza, Colli di Conegliano, Colli Euganei och Vicenza. Andra odlingar finns i Apulien, Friuli Venezia Giulia, Kalabrien, Molise och Trentino Alto Adige. År 2000 uppgick den odlade arealen i Italien fortfarande till 8 290 hektar. Även i det spanska Penedès-området ska det finnas små arealer. 2016 odlades druvan dock bara på totalt 339 hektar. Orsaken till denna extrema minskning är inte känd (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger aromatiska vita viner med smak av jasmin, lime, apelsinskal, verbena, citronört och honung.

Övrigt

Druvan har 5 kända synonymer: I.M. 6.0.13, Incrocio Manzoni 6.0.13, Manzoni 6.0.13 och Manzoni Bijeli. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 7360

  • BETYG

    15
    229:-
    Prisvärt
    96340
    Ung, fruktig doft med äpple, persika, citrus och diskret fatton. Medelfyllig, torr, god, fruktig smak med aning strävhet, fin syra med spänst, bra intensitet och rent, behärskat stramt slut. Finstilt vin av manzoni bianco, en korsning av riesling och pinot blanc. 600 fl. 12 %.