Frankrike, Frankrike sydväst

Allmänt

Sydväst (Sud-Oest) är den fjärde största vinodlingsregionen i Frankrike (mätt i produktionsvolym) och omfattar vinodlingsområdet Sydväst och Périgord i vinodlingsområdet Aquitaine (vinodlingsområdet Bordeaux ingår inte), 13 departement från Aveyron till Baskien, mellan Centralmassivet och Pyrenéerna, med två terrasserade vinodlingar i dess yttersta delar (AOP Marcillac och AOP Irouléguy). Det omfattar en del av regionen Occitanie (4 300 specialiserade vingårdar) och en del av regionen Nouvelle-Aquitaine (3 960 specialiserade vingårdar). Toulouse är huvudstad. Vägarna till Santiago de Compostela, Garonne och Canal du Midi har länge varit viktiga element i strukturen och identiteten hos vingårdarna i sydväst. I regionen produceras viner med registrerade ursprungsbeteckningar (AOC och AOP), viner med skyddade geografiska beteckningar (IGP, tidigare vins de pays), viner utan geografiska beteckningar (tidigare vins de table), samt Armagnac (ett AOP-brännvin ) och Floc de Gascogne (en mistelle). Det finns 42 ursprungsbeteckningar för icke mousserande viner: 29 AOP och 13 IGP. Vinodlingsarealen omfattar omkring 47 000 hektar och den årliga vinproduktionen uppgår c:a 2 800 000 hl. (Bildreferens: Par DalGobboM¿!i? — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5203388)

Geografi

De flesta vingårdarna ligger på de sedimentära tertiära jordarna i Aquitaine-bassängen och på de gamla alluviala avlagringarna i kvartärterrasserna. Vinodlingarna i regionens utkanter är mer varierade, med sekundära bergarter i norr, primära eller metamorfa jordar vid foten av Centralmassivet i öster. Vid foten av Pyrenéerna i söder är det en mer komplex geologi.

Klimat

Vinodlingarna längs kusten i väster om påverkas av tempererade oceaniska influenser, med ett milt, fuktigt klimat. Även om nederbörden kan vara kraftig på våren är hösten i allmänhet solig och torr. I nordost dominerar kontinentala influenser, med mer markerade vintrar. Längre söderut märks medelhavsinfluenser med somrar som ofta är varma och torra på slätterna. Vid foten av Pyrenéerna bidrar "foehn", en varm och torr vind från Spanien som kan blåsa nästan en dag av tre, särskilt på hösten, till att druvorna mognar. I regioner med skogsområden och floder präglas hösten av morgondimma som följs av soliga eftermiddagar. Detta klimatfenomen gynnar uppkomsten av Botrytis cinerea, en liten svamp som gör att ädelröta utvecklas på druvorna.

Övrigt

Totalt är ett 60-tal olika druvorsorter godkända i Sydväst. Vilka av dessa som är godkända bestäms av reglerna i respektive AOP. De huvudsakliga druvsorterna: är Abouriou, Cabernet franc, Colombard, Côt (eller Malbec), Duras, Fer servadou, Gros Manseng, Loin de l'œil, Mauzac, Négrette, Petit Manseng, Prunelard, Tannat. Övriga lokala druvsorter är: Arrufiac, Baco blanc, Baroque, Clairette, Courbu, Folle blanche, Jurançon blanc, Jurançon noir, Muscadelle, Négret de banhars, Ondenc, Petit manseng, Portugais bleu, Pounjut, Raffiat de Moncade, Saint-Côme, Sauvignon blanc, Sémillon, Ugni blanc, Valdiguié.