Årets vinort 2016

Om Montsant & Priorat

Under de senaste 10 åren, har D.O. Montsant och dess medlemmar - för närvarande 57 vingårdar - ställts inför en stor utmaning:

Att snida en plats för sig själva i den konkurrensutsatta och krävande vinvärlden. Det har varit och är fortfarande tufft. För att möta denna ständig utmaning, vet man, i Montsant, att man måste förbli trogen sin filosofi vad gäller vinframställning. Och i denna vinregion med 1900 hektar vinodlingar och en produktion pa 5 miljoner flaskor, är kraven höga vad galler kvalité med en stark tro på deras unika produkter.

Kärnan i denna filosofi är centrerad på de lokala druvsorterna: Garnacha och Carignena, som odlas på Montsant jordar, influeras av dess klimat och blandas med nyligen introducerade druvsorter, såsom Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot….,  alla dessa bidrar till att göra utmärkta viner . I denna kvalitetssträvan är vinproducenterna och vingårdarnas roll av yttersta vikt. Fördelningen mellan stora vin-kooperativ och små familjeägda vingårdar är ganska jämn. Området är också känt för sina engagerade unga vinproducenter, utbildade lokalt, såväl som för de europeiska vinproducenter som har anlänt ganska nyligen. Trots dessa kontraster, stor/liten, inföding/utlänning, är slutresultatet enhälligt. Berömet för deras kvalitet, vad gäller deras viner, får alla ta del av!

DOQ Priorat är ett litet, bergigt område, som ligger i hjärtat av provinsen Tarragona.

Montsant-berget utgör den norra gränsen, i väster finner vi Sierra de la Figuera, i öster Molló och i söder, öppnas landskapet upp och följer floden Siurans flöde nedströms mot floden Ebro. Siurana och dess bifloder är den huvudsakliga geografiska artären i området, och har skapat en serie dalar, liksom de geologiska kurvor bestående av åsar och sluttningar. Enligt den regionala administrativa indelningen, är DOQ Priorat (tillsammans med DO Montsant) en del av ett större administrativ område som kallas Comarca Priorat, som även omfattar ett territorium som inte utgör en del av vinomradet Priorat.

DOQ Priorat har en yta på 17.629 hektar, varav 1.906 hektar är planterade med vinstockar och odlas av mer än 600 vinbönder. Nio av de 23 kommunerna i den administrativa regionen Priorat ar del av DOQ Priorat. Dessa kommuner är följande: la Morera de Montsant (som inkluderar Scala Dei), Gratallops, Porrera, Poboleda, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, El Lloar och Bellmunt del Priorat. Inom ramen för DOQ Priorat finner vi ocksa, i den norra delen av kommunen staden Falset (Masos de Falset) och den östra delen av kommunen byn Molar (Les Solanes del Molar).