feteasca neagra

Blå druva som härstammar från den norra delen av den rumänska regionen Moldavien. Druvan mognar medeltidigt till sent och är känslig för mjöldagg men motståndskraftig mot botrytis tack vare sina tjockskaliga bär, liksom mot torka och kyla ned till minus 22 gradet.

Historia

Härstamningen är okänd.

Spridning

I Moldavien var den nästan utrotad och återupplivades först i början av 2000-talet. I Rumänien odlas den främst i områdena Dobrogea, Moldavien, Muntenia och Oltenia där den odlas på totalt 2 845 hektar vinodlingar, med en uppåtgående trend. Ytterligare odlingar finns i Bulgarien, Moldavien (402 ha), Ukraina och Ungern (1 ha). 2016 odlades den på totalt 3 248 hektar. Detta placerar den på 142:a plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger mörkfärgade, tannin- och alkoholrika röda viner med aromer av röda vinbär och plommon och god lagringspotential.

Övrigt

Druvan har 33 kända synonymer, däribland: Coada Răndunicii, Coada Rindunicei, Coada Rindunicii, Coada Rindunicu, Păsărească, Păsărească Neagră, Poamă Fetei Neagră, Poama Rândunicii, Black Maiden Grape (Moldavien, Rumänien); Feteasca Chernaya, Pasaryanska Chernaya (Ryssland); Fetyaska Chernaya (Ukraina) och Fetyaska Black. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 4120