malvasia di candia aromatica

Grön druva som härstammar från Italien. Det är en av de många sorterna med namndelen Malvasia. Druvan mognar ganska sent till sent och är känslig för mjöldagg.

Historia

Härstammar den från en förmodat naturlig korsning mellan Malvasia Aromatica di Parma x okänd partner.

Spridning

Odlas huvudsakligen i regionen Emilia-Romagna och är där tillåten i DOC-vinerna Colli di Parma, Colli di Scandiano e di Canossa och Colli Piacentini. Det finns andra odlingar i Lombardiet, där den används ensam i DOC-vinet Oltrepò Pavese, och i Kampanien i DOC-vinet Sannio. Druvsorten odlas på 1 087 hektar i Italien. I Spanien odlas den på 121 hektar på Balearerna och Kanarieöarna och på fastlandet i Aragonien och Katalonien. Mindre odlingar sägs också finnas i Grekland. 2016 odlades druvan på totalt 1208 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Bären har en diskret muskatton. Den ger aromatiska vita viner och används även som bordsdruva.

Övrigt

Druvan har kända synonymer, däribland Candia, Malvagia, Malvasia Aromatica di Candia, Malvasia Bianca Aromatica, Malvasia di Alessandria, Malvasia di Candia, Malvasia di Candia a Sapore Moscato och Malvasia di Candida. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 23555

 • BETYG

  13
  272:-
  Ej prisvärt
  58216
  Väldigt ljus, vattenlik färg. Aromatisk, parfymerad, blommig, muskatliknande, lite kryddig doft. Parfymerad, enkel smak med sötsyrlig fruktsyra i en lätt kropp med kryddigt avslut.
 • BETYG

  15
  349:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Italien
  93739
  Djupnat orangegul färg. Utvecklad doft med mogna och torkade gula frukter och dito rosor. Medelfyllig, torr, sträv och utvecklad smak med skaltanniner, bra syra och riktigt god längd. Skalmacererat och utan tillsatt svavel. 13 %. 600 fl.