ortrugo

Grön druva som härstammar från Italien. Druvan mognar mycket sent och är känslig för angrepp av druvbärsmal och druvröta.

Historia

Härstamningen är okänd. Sorten omnämndes första gången 1881 under namnet Artrugo. I slutet av 1960-talet var den nästan utrotad, men kunde återupplivas.

Spridning

Vinrankan odlas nästan uteslutande i provinsen Piacenza i Emilia-Romagna, där den är tillåten i DOC-vinerna Colli Piacentini och Ortrugo dei Colli Piacentini. Det finns också en mindre odling i området Oltrepò Pavese i Lombardiet. Den italienska odlingsarealen uppgick 2016 till 709 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Den ger halmgula till grönaktiga, syrliga vita viner med neutral arom, som ofta används för framställning av mousserande viner.

Övrigt

Druvan har 16 kända synonymer, däribland: Altruga, Altrugo, Altrugo de Rovescala, Altrugo di Rovescala, Artrugo, Barbesino, Barbesino Bianco, Barbsin Agglomerato, Ortrugo de Rovescala och Trebbiano di Tortona. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 8813

 • BETYG

  15
  349:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Italien
  93739
  Djupnat orangegul färg. Utvecklad doft med mogna och torkade gula frukter och dito rosor. Medelfyllig, torr, sträv och utvecklad smak med skaltanniner, bra syra och riktigt god längd. Skalmacererat och utan tillsatt svavel. 13 %. 600 fl. 
 • BETYG

  12
  169:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Italien, Emilia-Romagna, Colli Piacentini
  58225
  Ganska aromatisk doft av päron, sandelträ och grapefrukt. Frisk syra i medelfyllig kropp med livlig mousse och ganska kort slut.