pinotage

Blå druva som är sammansatt av delar av namnen på föräldrasorterna Pinot Noir och Hermitage (Hermitage är en historisk synonym för Cinsaut i Sydafrika).

Historia

Korsningen gjordes 1924 av professor Abraham Isak Perold (1880-1941) vid universitetet i Stellenbosch i Sydafrika. De länge obemärkta vinstockarna räddades sedan från glömskan av en viss Charlie Niehaus och fördes vidare till Charles Therons plantskola. Här ympades de framgångsrikt på virusfria grundstammar 1935. Det dröjde dock till 1941 innan vin producerades från dem för första gången. Det var inte förrän 1961 som Stellenbosch Farmer's Winery använde namnet Pinotage, som så småningom blev etablerat. Används ofta som bas för Cape-blandningar

Spridning

Denna tidiga till medeltidigt mogna, högavkastande vinstock är måttligt mottaglig för både mjöldagg, botrytis och virussjukdomar. Den odlas på 7 052 hektar i Sydafrika. Det finns ytterligare odlingar i Australien, Brasilien, Israel, Kanada, Nya Zeeland (38 ha), Schweiz (1,3 ha) och Zimbabwe, samt i de amerikanska delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington (totalt 20 ha). Under 2016 uppgick den totala vinodlingsarealen till 7 132 hektar, med en stigande trend. Detta placerar den på 95:e plats i den globala rankningen av druvsorter (Statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger purpurfärgade, fruktiga, extraktrika röda viner som kan variera från fruktiga och bäriga till mer kryddiga och jordiga toner. Ofta doft av rökta charkuterier, färsk tobak och bakelit samt rökighet. Vanliga smaker är röda körsbär, plommon, choklad och lakrits. Mognare och mer lagrade doftar de mer rökigt med kraftigare smaker av mörka bär, choklad och kaffe. Mjuka tanniner och aromer av röda frukter och plommon.

Övrigt

Druvan har 1 känd synonym: Perold's Hermitage X Pinot. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 9286