timorasso

Grön druva som härstammar från Italien. Druvan mognar tidigt till ganska tidigt och är känslig för coulure och botrytis.

Historia

Sorten har varit känd i Piemonte sedan 1400-talet och lär ha berikat påven Paul III:s (1468-1549) bord. Den odlades i stor skala på 1800-talet och vinet exporterades i stora mängder till Tyskland och Schweiz som blandvin. När phylloxera-katastrofen slog till och alla vinodlingar måste planteras om, övergavs druvan till förmån för mer bördiga sorter som Cortese. Timorasso återupplivades emellertid av Walter Massa, en vinmakare nära staden Tortona som bestämde sig för att rädda den under 1980-talet.

Spridning

Odlas i de två provinserna Asti och Alessandria. Är tillåten i DOC Colli Tortonesi Timorasso samt i DOC-vinet Monferrato. Den italienska odlingsarealen uppgick 2016 till 123 hektar med en minskande trend (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger vita viner med hög alkoholhalt och hög syra. Har aromer av honung, kryddor och nötter. Har lagringspotential. Lagrade viner kan utveckla egenskaper som liknar den ”petroleum” man hittar i vissa lagrade riesling-viner. Kan även ge karaktär av ”torr honung” och mandlar som man kan hitta i äldre chenin blanc-viner.

Övrigt

Druvan har 5 kända synonymer, däribland: Morasso, Timoraccio, Timorazza och Timuassa. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 12450.