Italien, Piemonte

Allmänt

Ganska liten region, men stor andel kvalitetsvin! Bara Venetien framställer större volym kvalitetsvin! (Men mindre andel kvalitetsvin) Barbera - bruksvin som blivit modernt på 2000-talet, tillsammans med Moscato står den för hälften av vinproduktionen. Den viktiga druvan Nebbiolo som har blivit flaggskeppet som fått Piemonte att synas i vinvärlden står inte för mer än 10%.

Vinlagar

DOP:erna Barolo och Barbaresco gjorde vinvärlden intresserad av området, idag finns många andra DOP:er av hög kvalitet – men dessa två är mest eftersökta fortfarande av vinkännare. Moscato från Asti är en underskattade vintyp men som är viktig för regionen, inte minst då den står för 22% av den totala volymen. Ett sött mousserande vin från ett par olika DOP:er. Avnjutes som det är eller tillsammans med desserter.

Geografi

Barolo DOCG, Barbaresco DOCG Langhe DOC, Ghemme DOCG, Gattinara DOCG,​ Barbera d’Asti DOCG

Klimat

Jordmån: Varierande jordar, vulkaniska jordar höga berg och varierande kulligt landskap. Gammal havsbotten blandas med vulkaniska jordarter i ett förkastningsrikt område Klimat: Kallt vintrigt inlandsklimat med ganska varma somrar – dimma i dalgångarna, som värms upp av sol och blåses bort av vindarna

Övrigt

Röda viner främst: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG Langhe DOC, Ghemme DOCG, Gattinara DOCG,Barbera d’Asti DOCG Blå druvor: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto Vita viner, främst:Gavi di Gave DOCG, Asti DOCG, Moscato d’Asti DOC Gröna druvor: Moscato, C ortese, Arneis