Temaprovning oxiderad sherry juni 2022

Provningsdatum
2022-06-07

Provningsgrupp
Rickard Albin (RA) Mårten Söderlund (MS) Johan Wadman (JW) Magnus Hoffstein (MH)

Om provningen
Lagrad sherry är oftast väl prisvärd, men på grund av antingen vårt kalla klimat eller ovana att avnjuta dessa drycker är konsumtionen låg i vårt land. Som livsmedelskemiskt är det extra spännande att avnjuta lagrad sherry eftersom här finns det en bred palett av av olika kemiska, aromatiska ämnen som ibland hittar en alldeles fin komplexitet och harmoni. Ett lysande exempel på detta och klart fynd är Real Tesoro del Pricipe Amontillado från José Estevez. Här hittar vi en generös, utvecklad, komplex doft av rostade hasselnötter, råtobak, knäck, kaffe och kanderade apelsinskal som går direkt till hjärtat. Smaken är fyllig och rund med ganska pigg fruktsyra i en smörig kropp med utmärkt längd. Vi har dock inte satt någon typicitet-symbol eftersom flor-karaktären är klart återhållen, vilket vi dock gillade i detta fallet. Passa på att testa nu när denna batchen finns på plats.

 
Lagrad, årgångslös sherry sägs ofta smaka likadant år efter år p g a solera-systemet, där vin från olika årgångar blandas kontinuerligt. Min erfarenhet är att detta inte alls stämmer. Det är tydliga skillnader mellan olika batcher och år vilket inte minst märks på mängden högre alkoholer, s k finkelalkoholer, acetaldehyd, flyktiga syror e t c. När vi nu testar om flera viner som vi testat under årens lopp blir vi ibland besvikna och ibland postivt överaskade. En del producenter anger en tillverkningskod på baksidesetiketten, men liksom för årgångslös champagne, finns här en klar förbättringspotential.

Unna dig nu en halvflaska av detta fyndvin för blygsamma 99 kronor och avnjut det med torrostade, lätt saltade, spanska sötmandlar tillsammans med dina vänner.

Rickard Albin